Орлин Алексиев: Няма да продаваме „Общинска банка“

3
355
Добави коментар
reverie
reverie

– Г-н Алексиев, как се изпълнява капиталовата програма на Столичната община за 2012 г.? Тя е на стойност 614 млн. лв.

Засега добре. Хубавото в тази капиталова програма е, че разчитаме много на европейските средства – имаме над 400 млн. лв. Тази програма е половината от бюджета на София. Затова твърдя, че реализацията й е изключително важна за София. За да илюстрирам как се справяме с изпълнението й ще кажа, че през тази една година трбва да завършим толкова проекти, колкото са направени преди това за 5 години. Ще направим равносметката в края на юни.

Това, което мога да посоча към момента – бяха проведени няколко големи процедури – за надлез „Надежда”, „Лъвов мост”, стартира строителството на  кръстовища на две нива. Другият обект, който върви много добре, е метрото, което е приоритетно за Столичната община. В момента е в ход процедура за подновяване на някои трамвайни линии, който също са много сериозен проект. Скоро трябва да започнем и така очакваната реконструкция на „Витошка”. Тя, както знаете, ще бъде пешеходна зона. Все още се обсъжда трябва ли да има кръгови движения или не. Виждате на колко места София е разкопана. Това създава проблеми и неудобства на гражданите, но ви уверявам, че е за добро.  Скоро столицата ще стане много по-красива и ще се придвижмe много по-бързо и лесно в града.

Както виждате от посоченотот до момента, голяма част от тези 614 млн. лв. се инвестират в инфраструктура. Причината е, че тази година един от приоритетите на столичната община е транспорта и транспортната инфраструктура. Наред с това приоритетни са oбразованието, както и екологията. В експлоатация влизат 8 нови детски градини. Ще започне изграждането на нови 4 училища. В момета е в ход и новата процедура за завода за боклук.

Очакваме да се случат много хубави неща от първостепенна важност за София. Капиталовата програма е сериозна.

– А бюджетната програма? Как върви нейното изпълнение?

Изпълнението върви доста добре. По-специално говоря за приходите от собствени средства, които изпълняват очакванията ни. В момента правим промени и конкурси във всички общински дружества. Надяваме да подобрим общинската икономика.

Добър пример за решителността, с която действаме е, връщането на контрола на общината в „Общинска банка”. Оказа се, че банката се е поддържала през последните години на изкуствена печалба. След като си върнахме контрола, направихме анализ и установихме, че тя не само не е била на печалба, но констатирахме 11.400 млн. лв. загуба.

– На какво се дължи тя?

Загубата се дължи на недоброто управление на банката. Категорично банката е била източвана.

– Как е ставало източването?

Общинска банка е работила изцяло в интерес на миноритарния акционер Христо Ковачки и е била умишлено ощетявана, като с парите бизнесменът е финансирал дори партията си „Лидер”. Кредити са раздавани без никакъв анализ на риска, получавани са от подставени лица, които след това са ги предавали на други. Служители на банката системно са надвишавали правомощията си и всички тези нарушения умело са прикривани. Свързаните с Ковачки фирми, които са получавали кредити от банката, са над 20. В документацията на банката тази свързаност не е била изрично посочвана. Банката е придобивала имоти на особено високи цени, като най-значимите сделки са ставали с миноритарния акционер. По този начин директно е източвана банката. По този казус кметът на София Йорданка Фандъкова вече внесе сигнал в прокуратурата.

– Тези имоти не могат ли да бъдат продадени?

Могат, но с около 17 млн. лв. по-малко.

– Колко са лошите кредити, които банката има в момента?

Портфейлът от лоши кредити е поставен под контрол. Посоката, в която се движи кредитният портфейл на банката е в рамките на средното за банковата система в страната. Ако погледнете статистиката на БНБ за началото на годината, делът на лоши и преструктурирани корпоративни кредити за цялата банкова система са се увеличили с 2.1%. Делът на тези кредити в „Общинска банка“ се движи в същите нива. Нещо повече – делът на лошите и преструктурирани жилищни кредити за същия период в банката е намалял с 0.6 % , докато за цялата банкова система се е увеличил до 0.7%. Новият ръководен екип, които беше предложен от Столичната община, динамично приближава показателите на банката към тези на останалите търговски банки и постепено лошото наследсто, оставено от Ковачки, ще бъде преодоляно. Аз съм оптимист за развитието на банката.

– Изплащат ли се навреме кредитите?

Да, към момента се изплащат навреме.

Един от големите проблеми на банката беше, че тя беше структурирана като едно еднолично дружество. Имам чуството, че структурата на банката е правена по сления начин: имам тези хора, направете структурата по тях.

Сега структурата е променена, беше оптимизиран персонала и продължава да се отимизира. Имаше доста хора, които не знаеха какво правят там. Част от тях вече ги няма.

– С колко съкратихте персонала?

С 10%. Предстоят и още съкращения. Има дейсности в банката, които са неприсъщи за нея. Искаме те да бъдат аутсорснати, за да не натоварват банката. Но не може за един, два или три месеца да се промени нещо, което е функционирало с години.

– Каква ще бъде съдбата на банката? Ще я продадете или ще продължи да бъде общинска и да изпълнява функцията си?

Въпросът за продажба на банката не стои пред нас. Смятаме първо да подобрим състоянието й. В момента тя дори няма лице, за да мислим да я продаваме. След като я стабилизираме и капитализираме, тогаве вече може да помислим за продажба.

Банката може да бъде много полезна на общината с някои проекти за енергийна ефективност. Това е добре и за гражданите на столицата.

„Общинска банка” има и пос терминали във всички данъчно служби. Чрез тях гражданите могат без допълнителни такси да плащат данъците си. В момeнта разработваме и един виртуален пос терминал, през който гражданите ще могат да влизат в сайта на Столичната община и чрез банката да платят данъците си. В моемента системата се разработва и смятам, че до месец всички ще могат да се възползват от тази услуга.

– Казахте за финансовите резултати на банката за тримесечието. А какви са очакванията ви за годината?

 Преодоляването на лошото наследство не е еднократен акт, който може да се извърши на 31 декември 2011 г, когато си върнахме контрола над „Общинска банка“. Това са проблеми, които ще ни тежат доста дълго време. Но простата аритметика показва, че загубата на банката е намаляла 8 пъти на годишна база.

– Върнахте си контрола над „Общинска банка”. Кога обаче ще си върнете контрола над къпалнята „Мария Луиза“? Какво се прави в тази посока?

За къпалнята „Мария Луиза“ ще действаме със същата решимост като в „Общинска банка“. Мога да гарантирам, че сме решени да стигнем докрай и ако има основание отново да изпратим сигнали до прокуратурата. Това е поредният изключително заплетен казус на общината и е отново наследен проблем за нас. Предпочитам да не казвам конкретно какви действия ще предприемем, за да не давам жокери на отсрещната страна. За мен не е важно да има медийна сензация, а да има положителен резултат. Мога да кажа, че и по този въпрос се работи активно. Мисля че ще има подробности след около два месеца. Смятам че и тук резултатът ще бъде положителен като с „Общинска банка”.

– Успява ли Столична община да събира старите си задължения? Колко са събрани до момента?

Определено успяваме. За миналата година са събрани около 50 млн. лв., което е една много сериозна цифра.

Чакам отчетите за юли тази година, но по предварителните разговори и проверки, тази година събираемостта няма да бъде толкова голяма.  Причината е, че миналата година беше събрана една голяма част от старите засължения. Но резултатът ще е добър.

– Очаквате ли приходите в бюджета да се увеличат през 2012 г. и от къде ще дойде това увеличение?

Заложили сме по-голям приход в бюджета през тази година. Говорим за собствените приходи и това ще стане чрез по-добра събираемост. Знаете, че не сме увеличавали данъците и не планираме увеличаването им през следващата година.

– В интервю за economymagazine.bg кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че ще има промяна в такса „смет“ и данъг „сгради“ с презонирането на столицата. Чакат се експертите, които да кажат как да стане това, къде ще има увеличение. Готов ли е проектът с предложенито?

Не, не е напълно готов. Имаме становище и сега се обсъжда от експертите, тъй като това е много сериозен въпрос. Презонирането трябва да бъде направено прозрачно и коректно.

Според мен има нужда от ново презониране на София, тъй като последното е от 1998 г. Тогава градът е бил един, а сега е съвсем друг.

Има един справедлив начин за оценка – къде общината е инвестирала. Не говорим за частни инвестиции, а за общински. Ако общината е инвестирала сериозни средства в даден район, жителите също ще трябва да поемат част от тези инвестиии под формата на данъци, защото те пряко се възползват от тях. Например ако във вашия квартал са реализирани инфраструктурни проекти е нормално да поемете част от тежестта на инвестициите във вашия район. На обратната страна стои примера с района на Витошката яка. При миналия опит за презониране той беше надценен. Там имотите са по-скъпи, но общината все още не е успяла да направи необходимите инвестиции в канализация и инфраструктура, за да искаме повишение на данъците.

Уверявам ви, че ще презонирането ще бъде справедливо. Все още не е взето окончателното решение.

– Кога ще стане това?

Не мога да се ангажирам с категоричен срок.

– Колко ще бъдет парите за зимното почистване през следващата година, при положение че миналата беше много тежка, бяха дадени повече пари от предвиденото? Повече или по-малко ще са те?

Към края на годината се прави анализ, за да може да заложим тези пари за следващия бюджет. Още е рано да залагаме резултати, както правят много от колегите. В края на миналата година, когато обсъждахме бюджета, г-н Георги Кадиев предложи средствата за зимно почистване да бъдат намалени. На каква база, след като ние знаехме, че зимата ще е тежка?! Това е въпрос на сериозен анализ и не може просто да го разглеждаме като цифри. Рано е да се каже какви ще са средствата за следващата година. Факт е, че столицата се справи много добре с големия снеговалежпрез изтеклата зима. Видяхме, че големи европейски столици при такъв снеговалеж спират градския транспорт, нещо което при нас не се случи. Вижда се, че столицата е по-чиста. Вижда се къде са разходвани средствата. Но освен, че средствата се изразходват целево, засилихме и контрола. Бяха наложени много сериозни глоби – след като нарушаваш договора, получаваш глоба. Договорите  със Столична община трябва да се изпълняват. Тези договори се отнасят пряко до качеството на живот на гражданите в София, така че сме безкомпромисни с всеки, който реши, че може да ги нарушава.

– Защо комисията по бюджет и финанси реши конкурсите за външна реклама в София да не се отменят, както предложи главният архитект Петър Диков?

Доколкото съм запознат всеки момент ще приключи първият етап от конкурса. Не е лесно, защото има много съоръжения – кои законни, кои незаконни. Конкурсът трябваше да се направи  по правилния начин, защото от това зависи общия изглед на столицата. Следващата седмица ще бъде обявен резултата от първия етап на конкурса. И ние се стараем да го приключим колкото се може по-рано, защото от това завияст приходите в бюджета на общината.

– Как ще изглежда София в края на годината?

Не е лесно проблеми, натрупвани с години, да се решат за една година. Но поетапно ги решаваме и мисля, че столицата ще бъде по-красива и по-богата.

Работим и за решаване на проблема със „Софийски имоти“, който знаете че също е един много тежък и наследен казус. До месец ще приключи първият анализ, който сме възложили да се направи. Ще бъде предложен доклад, който се обсъжда от няколко месеца, с който ще извадим проблемните казуси и ще ги поставим за по-дългосрочно решаване. За всички други имоти ще бъде преценено дали да бъдат продадени или общината да ги запази.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.