Орлин Алексиев и Пламен Николов завършиха втория етап от рали Дакар 2014 на 102-о място

2
374
Добави коментар
Rosko-T
Rosko-T

Орлин Алексиев и Пламен Николов завършиха втория етап от рали Дакар 2014 на 102-о място

7 Януари 2014 | 15:53 | AUTO BILD

Росарио. Орлин Алексиев и Пламен Николов завършиха втория етап от рали Дакар 2014 на 102-о място с огромно закъснение след редица премеждия. Дългият 800 км етап включваше 433 състезателни километра, от които 60 км дюни.

„След началото на скоростния етап дадохме газ и изпреварихме поне 50 коли в сухата река. Счупихме обаче задна щанга и преден накрайник. При ремонтирането може да не сме завили правилно всичко и задна дясна гума имаше огромни вибрации. След това колата започна да губи мощност, откъдето дойде и загряването. Така влязохме в дюните. Редувахме се с Пламен да си показваме пътя през нощта с фенерче. Затъвахме няколко пъти, а веднъж ни помогна бързата асистенция на другия Fiat в състезанието. Бяхме затънали в дюните заедно с Panda-та. Ударихме силно една дюна, при което нараних десния си крак в арматурното табло“, коментира Орлин Алексиев веднага при пристигането си в бивака в края на лиазона в шест часа сутринта местно време.

За сравнение Стефан Петерханзел финишира етапа в 15,00 предходния ден. Алексиев и Николов имаха на разположение само час за спане и възстановяване. След инспекция на автомобила се оказа, че горивният филтър е задръстен от мръсотия от наличието на вода в дизеловото гориво, заредено на местна бензиностанция. Това е и основната причина за прекъсването на колата и загубата на мощност.

Преди три години тим мениджърът на отбора Тодор Христов имаше сходен проблем, когато на бензиностанция бе зареден с дизел, вместо бензин и така не успя да стартира в първия етап на Дакар 2011. Днес Алексиев и Николов стартират в 12,28 мин.