Български отбор представи автомобила си за рали „Дакар“

1
167
Добави коментар
lyasko
lyasko

България за първи път ще има собствен екипаж, който ще се състезава с автомобил, на едно най-трудните ралите в света – „Дакар“.

Орлин Алексиев и навигаторът ву Александър Стоянов ще се пуснат в надпреварата с автомобил BMW X1 A2 Concept. За машината това ще е второто поредно участие в състезанието.

Всъдеходът e с 6-цилиндров двигател с обем 3000 куб. см, мощност 300 к.с. и 700 Нм въртящ момент. Купето му е от карбонови сплави върху тръбна конструкция. Машината официално бе представена на специално създаден полигон в София. Първоначално замисълът на „България оф-роуд тийм“, за който ще карат двамата, е Алексиев и Стоянов е да участват в по-слабата група Т2. След направените тестове е решено екипажът да се пробва в по-силната категория – Т1.

Ръководител на отбора е Тодор Христов. Той има сериозен опит зад гърба си с АТВ, като тази година отново ще кара с такава машина за втори път на рали „Дакар“ след 2011 г. Първото сериозно изпитания пред екипа е стартиращото следващата седмица рали „Мароко“, където са записани над 150 екипажа от цял свят, а самото трасе е дълго 2000 км.

„Идеята ни е в това състезание както да се сработи екипажа, така и да проверим истинските възможности на автомобила. Колкото до „Дакар 2013″ там ще караме, за да постигнем нещо сериозно, а не само да участваме“, коментира Алексиев.

Общият състав на отбора е от 9 души, като за Мароко и за Южна Америка, където се провежда „Дакар“, са подготвени сервизни автомобил и камион. Те са оборудвани с всичко необходимо, за ремонт на колата на Алексиев и на АТВ-то на Христов.

35-ото издание на рали „Дакар“ стартира на 5 януари в Перу, като ще прекоси Аржентина и ще финишира в Чили на 20 януари. На българските екипажи предстоят близо 8000 км. по много тежкото трасе.

„Всичко е осигурено от спонсорите ни още през лятото, така че сме напълно спокойни и може да се съсредоточим върху подготовката ни за състезанието. Платихме всички такси и застраховки, и на 22 ноември товарим екипировката и автомобилите на кораба за Южна Америка“, каза Христов.