Червена боровинка – таблетки

1
268
Добави коментар

Описание
Червена боровинка (Vaccinium macrocarpon)

Съдържанието на опаковката е за 60 дни.

Хранителната добавка съдържа стандартизирани екстракти от плодове на червена боровинка и листа от коприва. Червената боровинка допринася за лечението на инфекции засягащи пикочните пътища и подпомага  подобряването на сърдечно-съдовото здраве. Екстрактът от  коприва поддържа естественото функционирането на отделителната система.  Копривата подпомага здравето и нормалното функциониране на пикочните пътища, пикочния мехур и бъбреците. Екстрактът от листа от коприва допринася за повишено отделяне на вода чрез бъбреците.

Как се приема хранителната добавка?

Препоръчителен прием: 1 таблетка веднъж дневно.

Съставки:
екстракт от плодове на червена боровинка, екстракт от коприва, пълнители: целулоза, напречно свързана натриева карбоксиметилцелулоза, антислепващ агент: магнезиеви соли на мастни киселини, глазиращ агент: сорбитол, антислепващ агент: силициев диоксид, глазиращ агент: мастни киселини, гума арабика, карагенан

Подпомага здравето и нормалното функциониране на пикочните пътища, пикочния мехур и бъбреците

Как се съхранява хранителната добавка?
Да се съхранява на място недостъпно за малки деца!
Да се съхранява на сухо място при температура под 25°С

Друга информация
Да не се превишава препоръчителната дневната доза !
Хранителната добавка не може да бъде използвана като заместител на разнообразното хранене и здравословния начин на живот !
Да не се използва от деца, бременни и кърмещи жени!

Съдържание на опаковката: 60 бр. таблетки

Производител: Колфарм -Полша, 39-300, гр.Миелец, ул.Волска Полскего 3

Дистрибутор: Е-Фарм ООД
гр. София, ул. Кюстендил 21, ет. 2, оф. 14
тел. 0883/260 005

Срок на минимална трайност: Виж указанията върху опаковката срок! Да не се използва след изтичане на срока на годност!

*Артикулът се предлага в полска опаковка с етикет на български език.

Интересно Произход и местообитание

За родина на червената боровинка се смята Централна и Източна Канада (Онтарио до Нюфаундленд), както и североизточната и северно-централната част на Съединените щати. Растението се среща широко в Европа и в различни части на Северна Америка, по протежението на Западна Канада (Британска Колумбия) и западните Съединени щати (Западното крайбрежие).

Описание на растението

Червената боровинка е малък храст с относително къси клонки, които са с дължина приблизително 20 cm. Клъстерните, бели цветя на това растение са малки и имат рефлексирани венчелистчета. Стъблото е стабилно с няколко дебели, яйцевидни листа по дължината. Има ярки, кръгли, червени плодове. Боровинката расте най-добре в открити мочурища, блата и покрай езерата.

Ползи за здравето

Лекарствената стойност на екстракта от червена боровинка има дълга история, тъй като растението е използвано широко, още в далечното минало от индианците. Исторически (Vaccinium macrocarpon) е използван за лечение на инфекции засягащи пикочните пътища. Много научни изследвания са посветени и на други нейни ползи свързани с  подобряване на сърдечно-съдовото здраве и повишаване на способността за инхибиране или забавяне на растежа на ракови клетки в тялото. Билката е богат източник на биоактивни съединения с широк спектър на действие. Фитохимичната съставна част, присъстваща в боровинките включва витамин С, антоцианидини, катехини и проантоцианидини (PACs). Тази особена комбинация от фитохимикалите, присъстващи в черната боровинка, могат да предизвикат синергични ефекти върху здравето и да служат като щит срещу много болести.

Червената боровинка и инфекциите на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са втората най-често срещана инфекция в човешкото тяло след респираторната. Смята се, че има инфекция, когато броят на дадена бактерия или бактерии нараснат над определено количество (обикновено 104 до 105 бактерии на ml). Епидемиологично проучване доказва, че 80% от уринарните инфекции са причинена от Escherichia coli, а в 10-15% от случаите от Staphylococcus saprophyticus. Други такива патогени са Enterococci, Enterobacter, Klebsiella и Proteus.

Сред човешката популация инфекциите на пикочните пътища са по-обичайни при жени отколкото при мъжки. Повече от една четвърт от жените преживяват това веднъж или повече в живота си, като вероятността от инфекции нараства с възрастта.

Съществуват данни според които още от 1900 г. сокът от червена боровинка се използва за лечение на инфекции на пикочните пътища. През 1966 г. е докладвано и първото изследване, което доказва ефекта на плода върху здравето на пикочната система.

Работният механизъм е чрез понижаване на рН-то на урината, чрез секреция на хипурова киселина, която има бактериостатичен характер и има способността да подкислява урината.

Другият начин на действие на екстракта е  чрез наличието на важното съединение (PAC), влияещо на способността за прилепване на патогенните микроорганизми Escherichia coli и др. върху епитела на пикочния мехур.

Червената боровинка и антимикробното й действие

Екстрактът на боровинката показва значителна антимикробна активност срещу Saccharomyces bayanus и Pseudomonas Fluorescen. Причината е свързана с наличието на голямо количество фенолни и фитохимични вещества като етерични масла, алкалоиди, феноли, гликозиди, кумарини и танини. Както и  наличието на органични съединения като лимонена киселина, хининна киселина и ябълчена киселина.

Според клиничните проучвания на много учени, екстрактът от сок показва значителна ефективност за щамовете на H. pylor, което е една от причините за развитие на рак на стомаха и пептична язва.

Червената боровинка има и безспорни ползи за оралното здраве. Екстрактът от плодовете на храста е ефективен срещу перорални бактерии, като Streptococcus mutans, които са отговорни за заболявания на зъбите. Може да противодейства на гингивит и други инфекции на венците и да предпази от развитието на пародонтит.

Червената боровинка и борбата с рака

Към днешна дата, има проучвания, които търсят потвърждение на противораковия ефект на екстракта от боровинки. Голяма част от тях показват, че червената боровинка намалява разпространението на много форми на рак, включително такъв на гърдата, дебелото черво, простатата
и белия дроб. Борбата срещу раковите клетки се води чрез различни механизми, като например забавяне или инхибиране на ензимите, които активно участват в образуването на тумора и също така чрез потискане на ензима на възпаление и разпространение на рак. Проучванията в тази насока, обаче, са все още недостатъчни и тези ползи на боровинката, имат нужда от допълнителни научни изследвания.

Антиоксидантни свойства

Съединенията, които притежават антиоксидантни свойства се противопоставят на свободните радикали, които имат способността да проникват в процеса на метаболизма на липидите, увреждат ДНК-то или
генната структура на клетката, като по този начин повишават опасността
от  хронично заболяване и много видове рак.

Червените боровинки имат висок профил на фитохимични съединения и
заемат едно от първите места сред растенията, богати на антиоксиданти. Тя е изобилен източник на много флавоноиди и фенолна киселина. Според доклада от изследването на Yan et a1. (2002) антиоксидантната активност на червена боровинка се дължи на флавоноли гликозиди, а след това и на витамин Е.

Червената боровинка и сърцето

Има много изследвания, които доказват, че консумацията на храна, съдържаща авоноиди, може да доведе до намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Боровинките са важен източник съдържат флавоноиди, полифеноли и антоцианини и следователно неговата консумация е от полза за здравето на сърцето и намаляване на шансовете за сърдечно-съдови заболявания.

 

В боровинките има много биологични субстанции, които я определят, като един от най-важни плодове от медицинска гледна точка. Ползите й се базират основно на различните фенолни съединения. На база на многото проучвания, свързани с червената боровинка, може да се предположи и препоръча редовна употреба на червени боровинки, с цел да се намалят уринарните инфекции, сърдечно-съдови заболявания и да се противодейства на свободните радикали и други тежки заболявания, като рак на гърдата, дебелото черво, рак на простатата и друг.