Книговище – проектът, който кара децата да предпочитат четенето пред други занимания

2
129
Добави коментар
frvasileva89
frvasileva89

Книговище е образователна платформа, чрез която децата затвърждават и осмислят прочетените книги. В момента сайтът е в процес на разработка, но има успешна демо версия, която вече се радва на своите успехи. Предстои да стартира през септември 2019 г.

Как се зароди идеята за Книговище?

Идеята за Книговище всъщност е резултат от нашите търсения като родители, като деятели в сферата на културата, литературата и образованието, но в голяма степен и като хора, които са насочени към промяната на обществени тенденции. Като родител, аз наблюдавам децата си кой как реагира на книгите, на различните истории, какво си вземат и какво още могат да си вземат от тях. Аз самата с голямо удоволствие преоткривам детски класически произведения. Опитвам се, когато ги чета на/с децата, да въвеждам и културните аспекти, които са вплетени в тях. В последните десет години имах щастието да работя за един национален социално-образователен проект за младежи от шести до дванайсети клас, в който част от наградата беше ваучер, който можеше да се използва само за книжни пособия. Това от само себе си водеше разговорите в подборната фаза на проекта към книгите. Без четенето да е критерий в избора на стипендиантите (това беше стипендиантски проект), след стотиците интервюта всяка година в екипа започнахме да наблюдаваме тенденция: четящите деца, с конкретни извънучебни предпочитания в литературата, се справяха много по-добре и във владеенето на точните науки, и хуманитарните предмети, дори и изкуствата. При това без значение от коя точка на страната са. И когато Деси Гаврилова каза – Имам идея как да преборим драматичните резултати на функционалната неграмотност в страната – с платформа за осмислящо четене. В Австрия и Германия го правят! – аз ѝ повярвах. Повярва ѝ и Яна Генова, която пък от години се занимава с проекти в полето на литературата и превода и също с тревога наблюдава, че сред децата има някакво разлюбване на четенето като занимание в свободното време.

Кой стои зад проекта?

Книговище е триглаво създание – трите, Деси Гаврилова, Яна Генова и аз, Искра Джанабетска, го измисляме и изграждаме, но сме щастливи, че първоначалната идея срещна още много съмишленици и увлече много доброволци. Дигиталната страна на Книговище е изградена от страхотните Childish, това са Благовеста Пугьова и Андрей Нончев, които пък от своя страна движат една удивителната доброволческа инициатива „Подари време“, с която помагат на деца, растящи в домове в страната. Визията на Книговище е на чудесните ни приятели от Студио Ентусиазъм – Велина Мавродинова,  Нанда Ментешева и Красен Кръстев. Ние много си харесваме книговищния жълтурко, но се оказва, че децата дори повече от нас.

Как реагират децата на Книговище?

Ние, нормално, имахме предвиждания кои „бутони“ ще задейства Книговище и сме щастливи, че очакванията ни засега дори са надминати. Даваме си сметка, че 10 дни (от толкова работи демоверсията на сайта) са твърде кратък период за сериозни анализи, но е много мотивиращо да видиш:

1. Че децата харесват визията на сайта – забавлява ги;

2. Приемат я действително като игра и за да трупат точки, приоритизират четенето пред други занимания в свободното време;

3. Толкова им харесва, че увличат и приятелите си да я пробват. Споделиха ни дори, че едно дете е представило официално играта пред съучениците си;

4. Дават си сметка, че трябва да четат следващите книги с повече внимание

5. Поръчват на родителите си книги, за които вече има въпросници 

6. Това е много смислено, подготвят се и пишат въпросници по книгите, които са им интересни. А това си е творческа работа – с осмисляне, разбиране и използване на най-различни умения.

Кои са основните причини децата да не обичат четенето на книги?

Предварителното проучване (в много разговори с учители, родители и деца, както и след анализ на изследванията по въпроса), което направихме, ни наведе на заключението че децата се дистанцират от четенето в голяма степен покрай това, че то влиза в техния живот като училищно задължение, а текстовете, които изучават, не са тези, които ги забавляват. Те трябва да гонят скорост на четене, залага се един основен начин на изучване на четенето, а децата са разнообразни. Случи ми се да видя деца, които толкова са съсредоточени в постигането на необходимата скорост, че въобще не разбират какво четат. От друга страна, забавното в живота им влиза през много по-лесни и бързи канали – през електронните устройства, през телевизионните предавания и те често се ползват в далеч над препоръчителните здравословни дози. Затова и ние търсим как да приласкаем децата отново към света на книгите през това, което те разпознават като игра, за да открият четенето като удоволствие. 

Проявяват ли българските училища интерес към платформата?

На този доста ранен етап от живота на Книговище учителите са ентусиазирани, защото за тях също е голямо предизвикателство да помогнат на децата да четат с разбиране. А им е важно, защото наблюдават, че неумението да четат с осмисляне на текста пречи на децата да се справят и в математиката, и в другите области на знанието, които стават все по-актуални. Получихме запитвания и от детски градини как може Книговище да им е от полза. По замисъл платформата може да постигне най-голям ефект, когато се използва от цял клас, например. Това е така, защото създава една микросреда на общуване и състезание върху книги. От друга страна пък, учителят също би могъл да види какво четат децата, да чете с тях и да измисли свои подходи как да използва платформата за своите преподавателски цели.

Колко потребители има сайта към момента?

Към момента има регистрирани около 1000 ученици и още толкова възрастни – учители и родители, които играят на Книговище. И това е само за 10 дни.

Как виждате платформата след 5 години?

Надяваме се след 5 години в Книговище да е станал доверен приятел на децата, учителите да са го разпознали като свой помощник и да има въпросници за всички детски книги на български език. Надяваме се, че Книговище ще е и в най-малките населени места и ще стимулира децата да се справят и да мечтаят извън социалната клопка – чрез книгите. Надяваме се, че четенето ще е модерно и забавно занимание за децата.

Как може да подкрепим проекта?

В момента Книговище е един от петте финалиста на Промяната – съвместния проект на Нова ТВ и фондация Reach for Change – България, който подкрепя социално предприемачески инициативи. До 4 февруари участваме в публично гласуване, което ще отреди трима победители. Всеки ползвател на фейсбук може да влезе в сайта на Нова ТВ и да изрази своята подкрепа за един от проектите. Сега ни е особено важно да сме в тези трима, защото те получават и финансова награда, а това ще ни позволи да натрупаме по-бързо съдържание за Книговище и то да е още по-готово за децата. Ще ни позволи и по-бързо да стигнем до тях. Досега проектът е почти изцяло на доброволни мускули, а с порастването му този подход е все по-труден.

Ако пък някой е встрастен в детските книги като нас и иска да съучаства в това добро, може да стане автор на въпросници към детски книги. В момента имаме мисия в TimeHeroes и тя привлече много книголюбци за каузата.

Обичахте ли книгите като дете и коя беше любимата ви?

От днешна гледна точка намирам за трудно да се върна към детските си предпочитания. Аз до късно много обичах да чета приказки, особено такива от други култури. Преживявах се и като Пипи, и като Емил от Льонаберя. Много си фантазирах. Но не бих казала, че съм била читанка. Аз много обичах да играя навън с приятели и да си измисляме какви и не приключения – от сутрин до късна вечер – и да си разказваме. А след това се разчетох… и не спирам.  

Ключови думи: