За държавния преврат във Венецуела

1
188
Добави коментар
stivi56
stivi56

Защо САЩ организираха и подкрепиха опита за преврат във Венецуела?

Има много версии в потока от новини, така че има нужда всичко да се подреди.

Но първо, за това че Вашингтон наистина е организатор на това, което се случва в Каракас.

(35-годишният Хуан Гуайдо стана ръководител на Народното събрание на Венецуела).

 

 

 

В продължение на много години венецуелското общество е разделено на две части (60% от 40%) – 60% подкрепят предишния президент Уго Чавес и неговия приемник Николас Мадуро. На последните президентски избори на 20 май 2018 г. Мадуро получи 68% от гласовете. Останалите 32% се използват активно от външни сили, за да свалят нежелания режим. През 2002 г. във Венецуела се проведе държавен преврат, по време на който бе арестуван Уго Чавес, а Съединените щати бързо признаха самопровъзгласилия се Педро Кармон Естанг за президент. Хората обаче излязоха на улиците, освободиха Уго Чавес и веднага признатият от Вашингтон „държавен глава” избяга в Колумбия.

 

 

Сега за преврата, който се опитаха да направят преди няколко дни. По време на самата конфронтация „60% и 40%”, Мадуро спечели президентските избори на 20 май 2018 година. Опозицията не се съгласи. Накрая, след поредица от бунтове, сблъсъци и дори опит за военно въстание, Мадуро разпусна Народното събрание през август 2018 година. Вместо да се разпусне, беше създаден нов парламент. Именно този факт използва САЩ като информационна обосновка за действията си по време на венецуелската криза.

В действителност, през 1993 г. в Руската федерация вместо Върховния съвет, Борис Елцин основава Държавната дума. Това означава, че вместо един парламент беше създаден друг, и както знаем, Вашингтон не се притесняваше. Сравнете с реалностите на Русия през 90-те години, ние трябва само да разберем, че американците избират страната на конфликта изобщо не въз основа на някои принципи, а само въз основа на собствените си интереси.

И сега същността на това, което се случва. На 5 януари 2019 г. Националното събрание на Венецуела бе разпуснато. Съжалявам за тавтологията, Националното събрание се събра и избра Хуан Гуайдо за глава. Преди известно време, според западната преса, той посети САЩ. Само 18 дни след посещението, този непознат се самопровъзгласи за президент на Венецуела. И след 40 минути, той беше признат от САЩ като легитимна власт на държавата.

А в навечерието на тези събития, 22 януари, вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс призова венецуелците да излязат по улиците и да протестират, обещавайки им подкрепа. Веднага след като Вашингтон призна Хуан Гуайдо за „законната власт на Венецуела”, точно същото признаване идва от американските сателити.

Важно: в глобалното информационно поле новината е представена по следния начин – ръководителят на венецуелския парламент се нарича преходен президент.

Фактът, че Хуан Гуайдо е ръководител на парламента и е само на две седмици, а самият парламент е разпуснат преди 5 месеца и вече не съществува, световните медии не го забелязаха.

Сега е моментът да се изброят всички причини, които накараха САЩ да извършат преврат във Венецуела и да демонстрират пред света друго дипломатическо беззаконие. (Настоящата ситуация вече обогати историята на дипломацията с два нови факта: първият – ултиматум от Европа да признае Гуайдо, ако изборите не са обявени във Венецуела до осем дни; второ – отказът на американските дипломати да напуснат страната след прекъсване на дипломатическите отношения със САЩ.)

И сега да изброим петте причини за случилото се.

1. Венецуела има най-големите доказани запаси от нефт в света. След придобиването на контрол над Венецуела, американците ще получат гарантиран лост за манипулиране на цените на петрола в дългосрочен план. Със Саудитска Арабия и Венецуела Вашингтон ще успее да срине цената на петрола, за да създаде още по-големи трудности за Русия. Имаме многостранен процес: натискаме Венецуела, получаваме инструмент за натиск върху Русия, получаваме Русия, получаваме инструмент за борба с Китай.

2. Венецуела активно развива сътрудничество с Русия, което означава, макар и хипотетично, че има опасност от изграждане на руски военни бази във Венецуела. И това е неприемливо от гледна точка на доктрината на Монро (основата на американското политическо мислене), която заявява, че американският континент е изключително американска зона на влияние.

3. През февруари 2018 г. Венецуела започва да издава криптовалута, наречена Петро. Случаят започна много гръмко, защото венецуелската криптовалута беше единствената, осигурена с реални активи (петрол).

Важно: силата на САЩ се основава на монополните емисии на световната валута – долара. Той не е обезпечен с нищо друго, освен с вярата на инвеститорите, публикациите на „независими медии” и силата на американската военна машина. Но това всичко е „непряко съдържание”, а самият долар няма пълнеж и не се подкрепя от нищо. Да се позволи емитирането на валута, криптовалута, подкрепена от реални активи, е много по-лошо от руската военна база в Южна Америка.

4. За най-мощната световна сила, „да се премахне” всеки, който се противопоставя на нея, е въпрос на принцип. Затова Вашингтон е толкова нетърпим към Иран, Венецуела и Сирия.

5. Според правилата на „цивилизования свят” диваците и аборигените трябва да дават реални стойности в замяна на мъниста. Друга възможност за премахване на стойността е „попечителство”. Това означава, че златото от местните ще бъде отнето. И какво се прави, ако напълно нахалните диваци искат обратно своите ценности? В самите Съединените щати унищожават почти всички индианци. За да не се даде на Венецуела златото от Банката на Англия, беше измислена много елегантна схема. През 2018 г. медиите съобщиха, че Венецуела е поискала от британците да дадат 15 тона злато.

А те отказват, като питат при това за какво ще бъде изхарчено това злато. Но в тази ситуация да се задават продължително толкова странни въпроси и да се преструваш, че не те устройват отговорите, това няма как да се получи.

Следете ме внимателно.

Избирате непознат и амбициозен мъж, назначавате го като лидер на несъществуващ парламент. След това го подтиквате да обяви узурпация на властта след две седмици и половина – в края на краищата, на езика на наказателния кодекс се нарича самопровъзгласяването на президент. Макар и преходен. След това го признавате за легитимен ръководител на Венецуела. И той ви моли да не давате на Венецуела злато. Туй то. Делото е сторено.

Освен това няма значение дали победата ще бъде с преврат. Не, това, разбира се, е важно, но само за първите четири точки по-горе. И за да запазиш чуждото злато, няма разлика. Преценете сами: ако превратът успее, тогава новата марионетка на Венецуела, разбира се, няма да поиска обратно златото. Ако превратът се провали, все още не се отказвате от златото, тъй като президентът Мадуро вече е незаконен президент за вас, кървав режим и т.н.

Мисля, че можете да намерите други причини, поради която Щатите организират преврата във Венецуела, но вече сме очертали основните пет.

Николай Стариков, Изборски клуб Превод: В.Сергеев, Поглед.инфо