Да нападнем Норвегия и да я спасим от злото

1
138
Добави коментар
stivi56
stivi56

Какво ще кажете всички дружно да нападнем Норвегия и да я спасим от злото? Така и така, доколкото разбирам, в момента основният проблем във Венецуела е, че са национализирали петрола и златото.

Еми щом е така, какво ще кажете за Норвегия?

 

 

 

Името на норвежката петролна компания Статойл, 11-ата такава по големина в света (преди близо половин година бе преименувана на Equinor ) знаете ли откъде идва? Oт “state oil”. До 1972-а изцяло е собственост на норвежката държава, днес процентите са 67%, но правителството на Норвегия продължава да е мажоритарен собственик. Управлява се от норвежкото Министерство на петрола и енергетиката. Част от останалите дялове са при други държавни институции като държавния пенсионен фонд на Норвегия. Не само това, но по норвежко правило мажоритарния управител на всички петролни дейности е именно държавата. Неслучайно другите големи енергийни компании за изследване и добив на петрол са изцяло нейно притежание – Enova SF, Gassnova, Gassco, Petoro, Stattnet.

 

 

Една от най-големите, а според Bloomberg, и най-печелившата компания в света, е Aramco. Която е изцяло собственост на правителството на Саудитска арабия. Нещо не ви виждам да си стягате гащите и да се готвим за война там. А?

Но да се върнем в Норвегия. Клиент сте на Теленор? Чудесно. Кой е мажоритарен собственик? Правителството на Норвегия – 54%. Кой е собственик на Flytoget и високоскоростните влакове? Изцяло норвежкото правителство. Ами авиолиниите Avinor? Пак то.

Кой спаси Peugeot/Citroen (сега Groupe PSA ) от фалит? Не е ли френското правителство като закупи дялове и влезе в управлението? Както и китайското правителство, чрез Dongfeng Motor Group. Сега и двете правителства са с най-големите дялове в компанията – по 13.68%. Парадоксалното е, че оттогава нещата тръгнаха нагоре и сега са вторият най-голям производител на автомобили в Европа. След Фолксваген, където германското правителство притежава около 13% (и 20% от гласовете при вземане на решения). А кой спаси Northern Rock и The Royal Bank of Scotland Group, знаете ли? А BBC каква телевизия са?

А сега пак да се върнем към Венецуела. През 2007-а венецуелци решиха държавата им да принуди ExxonMobile, BP, Total, Chevron и същите тия норвежци Statoil (о, каква ирония, нали?) да си продадат по-голямата част от активите, за да стане държавата мажоритарен собственик.

Та въпросът е колко богати бяха венецуелци преди това, или тогава, когато САЩ им диктуваше и им слагаше президенти. Влиянието им бе толкова голяма, че днес не футболът, ами бейзболът е спорт номер едно в страната. И ако някой търси вината за Чавес и Мадуро, то тогава от Белия дом да си извадят огледало и да се погледнат. Щото като слагаха марионетки, не се интересуваха от народа на Венецуела, но днес изглежда венецуелци станаха най-важния народ за вселената.

Нищо, поне така ще се научат. Имат два варианта. Да продължат да цоцат в същия дух – това може да даде резултат в първите години, като се махнат санкции и блокади. Но венецуелци ще излязат пак по улиците на Каракас и ще качат друг Мадуро, или друг Чавес. Другият вариант е да си научат урока и да еволюират. Да се променят в позитивна насока.

Оставам редица “експерти” да си избиват комплексите, да обвиняват всички в “социализъм” и да сочат с пръст всеки, присмял се за загрижеността им за Венецуела и спасяването й. Интервенция и разграбване никога не е било демокрация, никога няма и да бъде. А зомбирането на идиоти, независимо какъв цвят са, си е характерно са тоталитарните идеологии, леви, десни, все същите. В различни цветове, с характерното идолопоклонничество и примитивен фанатизъм.

Сериалът Касандра като за вас е правен. Венецуелски беше, нали?

 

Дахер Ламот