Ако САЩ банкрутират, да знаете, че ще е заради Венецуела…

1
145
Добави коментар
stivi56
stivi56

Ако САЩ банкрутират, да знаете, че ще е заради Венецуела.

Тази шега се разнася като виц между сериозните финансови анализатори по света. Разбира се, никой няма да го каже открито, но “всички знаят какво става”.

Подобна логика изглежда абсурдна на фона на почти фалирала под американски натиск Венецуела, която накрая вероятно ще бъде завладяна. Твърде далеч е и от Русия, и от Китай, няма да могат да я спасят.

Но защо Венецуела ще убие САЩ?

Много просто – защото самите САЩ убиват онова, което ги държи на върха – международните финанси и долара.

Безпрецедентно американците конфискуваха 7 милиарда долара венецуелска собственост и я връчиха да измислен от тях “нов президент” на страната. Малко преди това пък Великобритания конфискува венецуелско злато за 1,2 милиарда долара.

Тези действия, предизвикани от истеричен опит на Америка да подчини един непокорен режим, буквално взривяват целите световни финанси.

Ню Йорк и Лондон са основните места, където се въртят парите, където всички си ги държат, защото се считат за “най-сигурни” и за “защитени от закона”.

Сега с това безапелационно конфискуване, други подобни собственици ще започнат да прехвърлят парите си другаде. Най-вероятно ще спечели Швейцария, която никога няма да позволи подобно нещо, просто защото тя се крепи на доверието. Но не е изключено да спечелят и нови центрове като Китай или Дубай. Които не се интересуват кой е диктатор и кой – не, а искат просто да въртят парите и да печелят. Със сигурност ще спечели и пазарът на крипто-валути, който е универсалното и гениално съчетание на анонимност, офшорна зона и глобална достъпност, при ниски такси.

Ако започне изтегляне на капитали от САЩ и Великобритания, това ще повлече надолу и глобалната валута “долар”. Която е в основата на американското благосъстояние – печатат си пари и си купуват каквото искат.

 

 

Поведението на САЩ е грубо и непохватно. Мадуро сигурно е дразнител, но не и такъв, заради който да разсипеш всичко.

Между другото, България също има 20 тона злато в Лондон. Никак не е зле да го изтеглим. Не е ясно до кога ще сме “приятели” с тях. Та нали точно заради нас, и заради поляците, те гласуваха за “Брекзит”. И като им потрябват пари, и нашето златце ще стане тяхно.

Това държане на ценни активи в чужбина е пълна глупост.

А съдбата на Венецуела ще отвори много очи…

Има и още нещо интересно – САЩ и Великобритания не могат да върнат всичките инвестиции и ценности, които са депозирани при тях. Те са отдавна изконсумирани. Държат само малка част като резерв “ако някой си поиска”. Т.е. ще получи който си поиска пръв (евентуално). След това всичко ще рухне.