Почитаме Св. Трифон Зарезан – празник на лозарите :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
187
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Почитаме Св. Трифон Зарезан, празник на лозарите. След календарната реформа църквата чества Свети мъченик Трифон на 1 февруари, но лозарите продължили да правят ритуалното „зарязване“ на лозите на 14 февруари. Народният празник се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите.

Любопитно е, че всяка една религия почита виното. В много страни го наричат „еликсир на боговете“. В Азия го наричат „кръвта на тигрите“, като по-този начин го асоциират със сила и мощ. Древните римляни пък са казали „Ин вино веритас“ (Във виното е истината“).

Празникът не е подминат и от християните, които честват Свети Трифон, който се счита за пазител на лозята. Известен като Свети мъченик Трифон, той е роден около 225 г. в Комсада, Римската империя.

По време на царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Императорът се оказал непримирим враг на християнското учение. Трифон не пожелал да се отрече от вярата си и загинал като мъченик.

Българите правели символично първата пролетна резитба на лозите на 14 февруари – денят, в който по стар стил бил възпоменаван Св. мъченик Трифон. Този ден те нарекли Трифон Зарезан.