По четири матури ще държат десетокласниците от догодина

1
131
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

По четири матури ще държат десетокласниците от догодина. Две от тях ще бъдат задължителни – по предметите БЕЛ и математика, а другите две – по желание – по чужд език и информационни технологии, предава БНТ. Изпитът по български ще е тест от въпроси с избираем или свободен отговор, ще се създава и текст. По математика изпитът също ще е тест с различни по вид задачи. Времетраенето по всяка вероятност ще бъде 90 минути.

”По литература ще са дават само българските автори, изучавани от осми до десети клас. Чрез изпитите по желание пък учениците ще могат да получат сертификати за владеене на език и дигитални умения”, коментира Евгения Костадинова от МОН през Националната телевизия.

На тестовете ще се пишат точки, които няма да се превръщат в оценки, допълни тя и посочи, че тези точки, резултатите им, ще бъдат записани в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап. В него ще влизат още средноаритметичните оценки по предметите от осми, девети и десети клас, като то ще дава възможност на учениците, които желаят, да започнат работа.

”Те са вече на 16 и образованието нататък не е задължително. Ако пожелаят обаче по-късно отново могат да се върнат в системата”, допълни Костадинова. Учениците, които продължат в 11 и 12 клас ще имат или професионално, или профилирано образование. Ще се учат само няколко най-важни общообразователни предмета – български, математика, чужд език, гражданско образование, физическо, но ще има най-различни профили от по три или четири предмета.

Ще има промени в матурите. Те ще са две задължителни – едната български език на общообразователно ниво, другата – профилиращ предмет. В дипломата за средно образование ще влизат само оценките от 11 и 12 клас и матурите.

Тазгодишните деветокласници ще бъдат първия випуск, който ще има Национално външно оценяване в десети клас.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари