Историческо посещение на папа Франциск в Обединените арабски емирства

1
211
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Днес започва историческото посещение на папа Франциск в Обединените арабски емирства. Това е първата папска визита на Арабския полуостров.

От 3 до 5 февруари папа Франциск ще бъде на посещение в ОАЕ. В тази федерация от седем шейхства, управлявани от наследствени владетели, има девет католически църкви. Първата църква в Абу Даби е осветена през 1965 година.

През годините бързото икономическо разрастване на Емирствата привлича милиони чужденци, които заемат най-разнообразни длъжности – от чиновническа служба до строителна дейност. От над деветте милиона души, които живеят сега в ОАЕ, около един милион са граждани на Емирствата, а останалите са с чуждестранен произход.

Според доклад на изследователския център „Пю“ в ОАЕ през 2010 г. са живели близо милион християни, включително 750 000 католици. Докладът предполага, че броят на християните може да се увеличи, а католиците да съставляват основната част.

Сред католиците най-многобройни са са филипинците и индийците. Макар да са ограничавани, християните в емирствата никога не са били подлагани на насилие. През 2017 година джамия беше преименувана на Богородица като жест на религиозна толерантност.

Според Ватикана във фокуса на посещението на папа Франциск в ОАЕ ще бъдат темите за диалога между религиите и мира.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари