СпейсЕкс се подготвя за статично запалване на новия двигател Раптор, който е в основата на ракетите Старшип

1
230
Добави коментар
redbul80
redbul80

3 февруари 2019 г. 11:15 ч. Илон Мъск оповести в Туитър, че понастоящем се намира в Тексас със своя екип от инженери, които подготвят новите двигатели „Раптор“ за статични огневи изпитания. Ако те са успешни, СпейсЕкс ще продължи напред с подготовката на прототипа на „Старшип“ за кратки атмосферни тестови полети. Наскоро този прототип, който обществеността нарича неофициално с името „Стархопър“ (по подобие на ракетите „Грасхопър“, чрез които Мъск усъвършенства технологиите за кацане на първи степени), попадна под влиянието на силните тексаски ветрове и претърпя леки повреди. Тези повреди вече са в процес на премахване, а съдейки по прогреса, демонстриран от СпейсЕкс, проектът „Старшип“ се изпълнява в срок.

„Старшип“ е много амбициозна ракета и ако проектът бъде успешен, тя ще отвори път към колонизацията на Слънчевата система. Това е достатъчно, за да пожелаем успех на Мъск. НАСА няма интерес към „Старшип“ към настоящия момент, затова СпейсЕкс разработва ракетата със собствени средства.

„Ние трябва да сме супер хардкор относно това“, съобщава Мъск. „СпейсЕкс има два абсолютно откачени проекта, които нормално биха били в състояние да фалират една компания. Това са Старшип и Старлинк (бел. прев. спътниковият интернет) и СпейсЕкс трябва да се държи изключително спартански с разходите си до момента, в който проектите достигнат до зрялост“.

Има доста поводи за скептицизъм дали предприемачът изобщо се успее. Но макар че всички си запазваме правото да бъдем скептици, един истински космически ентусиаст няма правото да бъде циник. Циниците, които протриват ръце в очакване Мъск да фалира, се наричат тролове и за тях е най-добре да не забравят да изтрият инструкциите в края на коментарите си, когато ги качват в интернет 🙂 

Снимка на двигател „Раптор“, който ще е в основата на ракетите „Старшип“. Photo credits : SpaceX/Elon Musk