Земеделци се притесняват за реколтата от пшеница и рапица заради февруарската пролет

1
155
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Земеделци се притесняват за реколтата от пшеница и рапица заради високите температури. Изненадващо пролетните температури през февруари, в съчетание със сухата есен и липсата на сняг, може да доведат до унищожаване на част от посевите, твърдят стопани от Добруджа, цитирани от bTV.

Заради сушата през есента, пшеницата не успяла да поникне навсякъде. След затоплянето в края на януари обаче растенията се показали. Евентуално рязко застудяване би довело до унищожаване на тия пшеници, които не са готови да презимуват, твърдят земеделци.

Шанс за реколтата има. Растенията можело да наваксат в развитието си, предвид краткосрочните метеорологични прогнози. При евентуално застудяване, стопаните се надяват те да бъдат придружени от сняг, който да предпази растенията.

Въпреки всичко, земеделците се подготвят за по-оскъдна реколта. Твърдят, обаче, че за недостиг нямало как да се говори, тъй като страната ни произвеждала достатъчно зърно.  

Колкото до рапицата, от която пък се произвежда добавката към дизеловото гориво, също не е поникнала. Стопаните посочват, че голяма част от масивите щели да бъдат унищожени.

Конкретни данни за посевите се очаква да имаме през март, когато от Областната земеделска служба в Добруджа ще извършат обход на полетата.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари