Честит рожден ден, Фейсбук (полицейски е, няма осемнайсет)

1
248
Добави коментар
Svarofski
Svarofski

Непълнолетната социална мрежа Фейсбук, тоя комбиниран философски каталог за мадами и смертелни селфита, навърши точно толкова години, на колкото му е акълът. Бохав, но алчен тийнейджър. Честито на печелившите и мазелтоф!

Петнайсет години след раждането си в общежитието в Харвард, Фейсбук (Facebook) се превърна във водещата социална мрежа в света, с над 2 милиарда потребители. Един успех, който има и своите тъмни страни. На 4 февруари 2004 година Марк Зукърбърг пусна ембриона на Фейсбук онлайн. Днес компанията е част от всекидневието на една четвърт от човечеството, струва 500 милиарда долара на борсата и прибира 22 милиарда долара чиста печалба годишно. 34-годишният ръководител на социалната мрежа е с лично богатство от 62 милиарда долара, по оценка на сп. „Форбс“. В същото време Зукърбърг получава символична заплата от 1 долар. Но тази невероятна „история на успеха “ е жестоко атакувана от близо 2 години от почти непрестанен поток от скандали и разкрития за методите на Фейсбук, чиито приходи произлизат от реклама. Списъкът с критиците му е дълъг: депутати, обезпокоени от дезинформацията, гъмжаща на платформата, поддръжници на неприкосновеността на личния живот, които се бунтуват от все по-мащабното събиране на лични данни, както и защитници на човешките права.

Фейсбук е имал 2,3 милиарда активни месечни потребители в края на декември. От тях 947 милиона са в Азия и Тихоокеанския регион, 381 милиона в Европа и 242 милиона – в Северна Америка. Компанията не уточнява броя на потребителите по страни, но анализаторите смятат, че те са най-много в Индия, следвана от САЩ, Индонезия и Бразилия. Фейсбук е блокиран или строго ограничен в някои страни като Китай и Северна Корея. И правилно!