Тайните камери на Panasonic или новият Airbnb кошмар

1
186
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

Когато технологиите не се използват по предназначение

По-рано през месеца, Panasonic представи нови „home security“ камери, които са вградени в лампа. Плашещото име на устройството е HomeHawk Floor, а идеята му е да пази дома ви, без да се набива на очи. Компанията стартира indiegogo кампания, за да продава лампите и тества интереса към продукта, а цената започва от 185 долара. 

От компанията гордо заявяват, че камерата е в състояние да записва 1080p HD кадри чрез 140-градусовия широкоъгълен обектив. Освен това устройството разполага със сензор за движение, микрофон и високоговорител и приложение за iOS и Android. Работи с „гласови асистенти“, което предполагам означава Alexa и Google Assistant, въпреки че Panasonic все още не е подписал тези сделки и подробности все още няма. Камерата-лампа може да работи в продължение на 90 минути на батерии, ако електричеството в дома ви спре. 

Скриването на камерата в стандартен уред определено има своята привлекателност и следва тенденциите на други продукти за създаване на „умен“ дом, които интегрират интелигентни високоговорители и други сензори в ежедневните уреди. 

Появиха се и първите данни (съобщения), че собствениците на Airbnb крият камери в домовете си, за да уловят дейността на техните наематели, което е доста притеснителна новина. Общите условия на Airbnb гласят, че от хостовете се изисква да информират наемателите за наличието на камери и дали се извършва запис.
 
Разбира се, дизайнът на Panasonic не е напълно таен – ако погледнете лампата от няколко крачки, вероятно ще видите големия широкоъгълен обектив, който гледа назад към вас. Но ако този вид продукт се окаже популярен, можете да очаквате тези проекти да бъдат прецизирани и актуализирани до точката, в която те са далеч по-малко очевидни.

Panasonic debuts HomeHawk FLOOR, a smart home camera that disguises itself as a lamp https://t.co/eawUEJVSYH by @aSimonWalsh pic.twitter.com/NEvnkhpbP7
— 9to5Toys (@9to5toys) January 30, 2019

Като цяло, да инсталираш камера в апартамент под наем, хотел или Airbnb, без знанието на наемателите, ми се струва крайно неморално, дори да не възнамеряваш никога да пускаш или използваш устройството. Ако нямаш желание да допускаш хора в дома си, просто не би трябвало да го правиш. Или ако ще се използва камера, редно е посетителите да бъдат предупредени. Като изключим това, ако инсталирате камерата в собствената си къща с цел сигурност, каквото е и реалното предназначение на камерата, можете да се предпазите от нежелани посетители, когато не сте си у дома. 

Източници: The Verge, Panasonic