ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за съхранение и търговия с оръжие

1
177
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за съхранение и търговия с оръжие. Седемчленната група е действала на териториите на София, Козлодуй и Враца. Тя е имала ясно изразен организатор и не е действала самостоятелно. В хода на работата е установено, че тяхната основна дейност е била  разпространение на оръжие, което е купувано от склад, разкрит в началото на декември. 

Подробности  за операцията дадоха директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров и наблюдаващият прокурор Евгения Станкова. Началникът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ поясни, че членовете на групата са били в полезрението на службите от средата на 2017 година, миналата година е образувано досъдебно производство

. По думите му групата е била структурирана строго йерархично и всеки участник е имал ясно фиксирани задължения, които били изпълнявани при  строга конспиративност. Той уточни, че почти всички са криминално проявени, трима са осъждани за търговия с огнестрелни оръжия, а едно от лицата е с условна присъда. Говорим за твърд криминален контингент, имат почти цялата палитра от тежки престъпления, заяви още главен  комисар Спиридонов.

В хода на оперативно- следствените действия са претърсени девет адреса, а във всеки един от задържаните е намерено незаконно оръжие, отбеляза наблюдаващият прокурор. Иззети са 5 пушки, карабина, 16 пистолета, около 1 000 пълнителя и боеприпаси. Назначени са експертизи. В дома на един от задържаните е открит струг, на който са се заличавали серийните номера. Групата е изкупувала деактивирани оръжия, възстановявала ги , след  което ги е продавала, отбеляза ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Трима от  членовете на групата, сред които и организаторът, са оставени в ареста с постановление на Специализирания  съд, един е под „домашен арест“,  а на друг е взета мярка „парична гаранция“.