Абсорбатори

1
238
Добави коментар
brandomani
brandomani

В съвременните жилища често отделните стаи се намират в непосредствена близост една до друга. Това позволява на миризмата от приготвяните ястия да се разпространява навсякъде. И дори тя да е приятна за вас, сме абсолютно сигурни, че в повечето случаи бихте предпочели чистия въздух, нали? Е, има един сигурен начин да предотвратите „ароматизирането“ на целия апартамент или къща. И този начин е да снабдите своята кухня с абсорбатор. Неговата основна функция да отстранява от помещението миризмите, изпаренията и димът, които се отделят при готвене, ще ви гарантира чиста и свежа атмосфера.

 

Важно е да се знае, че абсорбаторът не само пречиства въздуха в помещението, но и защитава мебелите и всички други предмети от неприятните жълти налепи, които остават след дима и мазните изпарения. Този уред се състои от три основни части – пола, смукателен вентилатор и филтър. Повечето от новите модели абсорбатори също така имат осветителна функция. По принцип абсорбаторите се разделят на четири вида – свободно стоящи, такива за вграждане, островни и тип камина. По-важни за избора на абсорбатор обаче са част от неговите основни параметри, които ще разгледаме по-надолу в текста. А сега ще ви разкажем малко повече за историята и еволюцията на абсорбатора като кухненски уред. 

 

 

Абсорбатори 1 – За вашата кухня

Днешното присъствие на абсорбаторите в кухнята може да ви се струва като даденост, но това невинаги е било така. Изобретяването на уреда и достигането до днешните модерни и ефективни модели абсорбатори, включва труда и познанията на много хора. Първият патент за такъв тип уред е издаден през 1926 година на американския изобретател Теодор Гердес. Неговият абсорбатор използва вентилатор, за да премахне нежеланите миризми, но механизмът му не е достатъчно ефективен. Две години по-късно Лойд Рей създава абсорбатор, специално предназначен за ползване заедно с уредите, на които се приготвят хамбургерите по това време. Целта на нововъведението е да възпира образуването на мазни изпарения, както и да отвежда горещия въздух под уреда за хамбургери. 

 

 

Голям пробив в развитието на абсорбаторите прави друг изобретател – Хенри Броан. През 1932 година той успява да създаде уред, който да предоставя безшумна и наистина ефективна вентилация в кухнята. Поради тази причина не е изненадващо, че повече от 80 години по-късно, създадената от него компания Броан-Нутон ООД има над 2500 служители и е лидер на пазара на абсорбатори и вентилационни системи. През 50-те години се появяват и по-рафинирани и усъвършенствани модели абсорбатори. Уилям Пледжър за първи път изобретява абсорбатор с подвижен и сменяем филтър, който пречиства мазните изпарения и връща чист въздух в кухнята. На тази основа са изработени съвременните абсорбатори, които вече са с доста по-модерни дизайни, повече функции и предимства за потребителите.

 

 

Абсорбатори 2 – Купете от нас сега!

Съвременните абсорбатори не само пречистват въздуха и ни предпазват от нежелани миризми, но и са направени с елегантни дизайни, вписващи се перфектно в интериора на една модерна кухня. Те са с много повече функции и характеристики от своите предшественици, за което спомага богатата конкуренция на пазара и наличието на няколко добре утвърдени в производството на абсорбатори компании. Как обаче да се ориентирате сред множеството брандове и модели и да изберете правилния абсорбатор за вашата кухня? Ето няколко критерия, които ще ви помогнат за тази цел:

 

1. Мощност на мотора – може би най-важният критерий за избор на абсорбатор е мощността на неговия мотор. Разбира се, трябва да се има предвид, че обикновено по-мощните абсорбатори са и по-скъпи. Разумното съотношение между цена и мощност на абсорбатора до голяма степен зависи от характеристиките на вашата кухня. Абсорбатор с мощност 450 куб.м. например ще позволи достатъчно бързата обмяна на въздуха в стандартна кухня. Ако тя обаче е съединена с всекидневната, препоръчваме да си вземете такъв с капацитет минимум 550 куб.м. Обърнете внимание и на мястото, където ще бъде поставен абсорбаторът. Ако между него и готварския плот има разстояние от над 85 см, то със сигурност ще ви трябва мощен абсорбатор.

 

2. Ниво на шума – преценете и доколко високо ниво на шума можете да си позволите в кухнята. Нивото на шума е характеристика, която се измерва в децибели. При повечето съвременни абсорбатори пределната норма е 50 децибела. Имайте предвид, че ако абсорбаторът, който възнамерявате да си купите, е с по-високо ниво на шума, това може да ви създаде определени неудобства. Особено ако обичате да гледате телевизия или слушате радио в кухнята.

 

3. Дизайн – и, разбира се, от значение е също така абсорбаторът да се вписва добре в интериора на вашата кухня. В тази връзка трябва да съобразите неговия дизайн със стила, в който е обзаведено помещението. За модерните и стилни кухни съветваме да се избере абсорбатор от метал и стъкло. Колкото до уютните помещения с дървено обзавеждане и традиционна домашна атмосфера, добра идея би била абсорбаторът да напомня кош на огнище. Това може да стане например ако той е от медна ламарина или пък с дървена полица. 

 

 

Абсорбатори 3 – Качество преди всичко

Накрая ще изведем и основните предимства, които абсорбаторите носят на вашата кухня и дом като цяло. А те може да са доста по-големи, отколкото си представяте. Нека да ги видим:

 

– чист въздух – няма как да не започнем с това. Най-важната функция на абсорбаторът е да отстранява миризмите, както и да пречиства въздуха в помещението. Благодарение на него вече няма да се притеснявате от риска да „ароматизирате“ целия си дом, докато приготвяте обяда или вечерята.

 

– по-лесно почистване – абсорбаторът също така ще улесни доста процеса по почистване на кухнята. Той елиминира мазните изпарения и излишната влага, като по този начин възпрепятства образуването на тънък лепкав слой, който е изключително труден за премахване от мебелите и другите предмети. Освен това добрата вентилация предотвратява развитието на мухъл и различни бактерии в кухнята.

 

– допълнително осветление – повечето съвременни модели абсорбатори съдържат и осветителни функции. А малко допълнителна светлина над кухненския плот никога не е излишна, нали? Тя ще направи по-лесно приготвянето на храната, както и почистването след това.

 

В магазини Техмарт ще намерите богата гама от видове и модели абсорбатори. Редовните ни промоционални предложения, както и специалните оферти за празниците, ще ви позволят да се сдобиете с най-качествените уреди за вашата кухня на напълно достъпни цени.

История на абсорбаторите
Как да изберем правилния абсорбатор?
Основни предимства на абсорбаторите