Микровълнови

1
114
Добави коментар

Микровълновата е един от най-популярните кухненски уреди понастоящем. В почти всеки дом у нас има микровълнова, а хиляди хора я използват ежедневно. Какви са причините за това? На първо място, микровълновите са изключително удобни и полезни в кухнята, защото имат редица приложения. Могат да се използват за готвене, за стопляне на вече готови ястия или пък за размразяване на различни продукти. Нещо повече, за разлика от традиционната фурна в готварската печка, микровълновата постига едновременно нагряване на целия обем храна. Тя носи отлични резултати в кухнята, като в същото време ви спестява време и енергия. В следващите редове ще поговорим малко повече за това как да изберем най-подходящата микровълнова за нашия дом.

 

 

В днешно време изборът на каквото и да било е доста труден, тъй като на пазара се предлагат множество продукти и модели. А когато става въпрос за уред като микровълновата, който ще използвате ежедневно, трябва да сте изключително внимателни и да знаете какво точно търсите. Следните няколко критерия ще са ви полезни, за да успеете да направите правилния избор.

 

1. Място в кухнята – много е важно предварително да сте определили мястото, на което ще бъде сложена микровълновата. Това ще ви позволи да изберете модела с необходимата ширина и дължина. Задължително предвидете малко повече пространство и от двете страни. Също така, ако мястото е сравнително тясно, би било добра опция да си купите микровълнова, чиято врата се отваря нагоре.

 

2. Специфика и външен вид на кухнята – разбира се, микровълновата трябва като цяло да се вписва добре в интериора на вашата кухня. Затова имайте предвид външния вид на кунята и обзавеждането в нея. По този начин ще можете да изберете най-подходящия цвят и дизайн на микровълновата, който да пасва идеално на всичко наоколо.

 

3. Роля в домакинството – от голямо значение е колко често и за какво мислите да използвате микровълновата. Ако например само топлите или размразявате храната в нея, то спокойно бихте могли да си вземете стандартна микровълнова, която ще ви излезе доста по-евтино. Но в случай, че търсите такава, в която да приготвяте ястия, то микровълнова с грил е подходящият избор за вас. Има и модели микровълнови, способни напълно да покрият функциите на типичната готварска печка. В тях ще можете да приготвяте бързо и лесно абсолютно всякаква храна, само че в по-малки количества.

 

4. Производител и бранд – когато купувате микровълнови и въобще домашни уреди за дългосрочно ползване, винаги се насочвайте към производители и марки, които са утвърдени, с традиции на пазара и доказано качество и ефективност. Тези марки ще ви гарантират високо качество и липса на неочаквани проблеми при използването на микровълновата.

 

 

Готвенето с микровълнова носи редица преимущества за вашата кухня и дом като цяло. Започвайки от изразходваната електроенергия и стигайки до качествата на храната, която се приготвя. Нека да обобщим главните предимства на микровълновата:

Микровълнова – бързо претопляне

– спестява време – приготвянето на ястия в микровълновата отнема доста по-малко време в сравнение със същия процес при традиционните готварски печки. Освен това микровълната притежава таймер, който ни позволява да нагласим точното време за приготвяне. Когато времето изтече, уредът се изключва автоматично. За различните типове храни и ястия се изисква и различно време.

 

– лесно нагряване на храната – микровълновата е доста по-удобна за топлене на ястия, размразяване на храна или приготвяне на хрупкави пуканки в сравнение с останалите видове готварски уреди. Друго предимство на микровълновата е, че самата тя не се нагрява в процеса на приготвяне на храната. 

 

– без нужда от непрекъснато наблюдение – постоянните проверки и притеснения дали приготвянето на храната в готварската печка върви по план могат да бъдат доста досадни и напрягащи, нали? Особено ако в същото време правите салата или сте заети с някаква друга работа у дома. Е, благодарение на микровълновата всички тези главоболия ще отпаднат. Когато приготвяте храната с този уред, вече няма нужда от непрекъснато наблюдение и контрол. Просто сложете храна в микровълновата, нагласете таймера, включете и когато мине съответното време, извадете готовото ядене. Просто и лесно, нали?

 

– безпроблемно почистване – микровълновите са значително по-лесни за почистване отколкото традиционните готварски печки. На практика всичко, което ви трябва, е една гъба или пък влажна памучна кърпа. Просто избършете внимателно вътрешността на микровълновата и сте готови. А ако искате да се отървете от неприятните миризми на определени видове храни, поставете в микровълновата купичка вода с няколко капки лимонов сок. След това включете на пълна мощност за 5 минути и ефектът ще бъде налице.

 

– запазване на витамините и хранителните вещества – още едно много важно предимство на микровълновата. Зеленчуците, които приготвяте във вашата микровълнова, ще бъдат много по-здравословни от тези, преминаващи през газовия котлон. Микровълновата успешно запазва както витамините и минералите, така и хранителните качества на продукта. Така че нещата, приготвяни с помощта на микровълновата, ще бъдат едновременно вкусни и полезни.

 

 

Добре знаем най-популярните приложения на микровълновата. Сред тях са затопляне на храна, приготвяне на ястия, както и размразяване на различни продукти. Това обаче не е всичко. Ако бъде използвана правилно, микровълновата може да има и други неочаквани свойства за вашата храна и кухня. В следващите редове ще видим кои са те:

Микровълнова – Незаема много място

– мекота на хляба – когато ни остане хляб от 2-3 дена, обикновено първото нещо, което смятаме да направим, е да го изхвърлим. Вероятно и вие не бихте консумирали изсъхнал и твърд хляб, нали? Е, има един начин да възвърнете първоначалната му мекота и той е свързан именно с микровълновата. Какво трябва да направите? Просто увийте стария хляб в парче плат, което е било предварително навлажнено. След това сложете в микровълновата и я включете за период от 20-30 секунди. Когато извадите хляба, ще установите, че той до голяма степен е възвърнал своята свежест и мекота.

 

– получаване на плодов сок – микровълновата ще спомогне доста за пълноценното изтискване на сока от плодовете. За да постигнете това, нагрейте плодовете за няколко секунди в микровълновата, след което ги оставете да изстинат. Впоследствие можете да преминете към правенето на вкусния и полезен плодов фреш. 

 

– изсушени плодови кори – микровълновата има и още едно много полезно приложение, свързано с плодовете. Тя върши чудесна работа по отношение на изсушаването на корите на портокалите или грейпфрутите например. Просто трябва да поставите корите върху хартиени салфетки и да ги нагреете за 1-2 минути в микровълновата. Това ще бъде напълно достатъчно, за да станат сухи и чупливи. Последващото съхранение на изсушените кори изисква да ги сложите в плътно затворени бурканчета.

 

– белене на зеленчуци – и като заговорихме за кори, тези на някои зеленчуци са доста твърди и трудни за белене. Ако не искате процесът да се превърне в сериозно предизвикателство, отнемащо ви доста време и усилия, отново можете да използвате полезните свойства на микровълновата. Нагрейте зеленчуците за няколко секунди и след това всичко ще бъде много по-лесно за вас. 

 

– подготовка на боба – преди да се пристъпи към готвене на боба, обикновено е нужно той да се накисне във вода за цяла нощ. Благодарение на микровълновата обаче е възможно да си спестите тази процедура. Как става това? Изсипете боба в купа с вода, след което нагрейте за 10 минути на средна мощност. Впоследствие го оставете да престои така за около 1 час и преминете към същинското готвене.  

 

 

Микровълновата е изключително полезен уред, но все пак трябва да имате предвид и някои специфични особености, свързани с работата с нея. Така ще можете да извлечете максимална полезност от свойствата й. Нека да видим няколко полезни съвета, които е добре да се приложат при готвене с микровълнова:

Микровълнова – За всеки дом

1. Внимателно със солта и мазнините – микровълновата по принцип има свойството да засилва специфичния вкус на всяко ядене. Което означава, че трябва да сте внимателни с количеството на някои често използвани за готвене съставки, като солта например. Дори е препоръчително, когато готвите с микровълнова, да слагате по-малки дози сол от обикновено. Уредът също така успешно използва мазнината на самите продукти. Така че спокойно можете да ограничите и използваното масло за своите ястия.

 

2. Отделяне на соса – когато месото и някои други храни се готвят в микровълнова, те отделят допълнително количество сос. Добре е този сос периодично да се отделя, защото удължава необходимото време за кулинарна обработка.

 

3. Равни части – също така ви съветваме при готвене с микровълнова да се стремите да нарязвате месото или каквито и да било други продукти на равни парчета. Защото, ако размерите на приготвяните продукти или части от тях са различни, то те ще изискват и различно време за обработка. А това до голяма степен затруднява  целия процес.

 

4. За корите и кожите – обърнете специално внимание на продуктите, които са покрити с плътна кора или кожа. Като примери можем да посочим рибите, картофите, надениците и т.н. Добре е преди слагане в микровълновата тези продукти да бъдат обелени или поне продупчени с нож. В противен случай рискувате те да се пръснат поради голямото налягане, създаващо се в микровълновата.

 

 

В магазини Техмарт можете да намерите микровълнови на водещите световни производители – Samsung, LG, Gorenje, Panasonic и др. Имаме модели от всички ценови класове, които са съобразени с възможностите на масовя потребител. А промоционалните ни цени и специални празнични предложения ще позволят на всеки да се сдобие с висококачествена микровълнова на най-изгодна цена.

Избор на микровълнова – основни критерии
Предимства на микровълновата
Други свойства на микровълновата
Няколко съвета при готвене с микровълнова
Микровълновите на Техмарт – качество и достъпни цени