Инверторни климатици

1
315
Добави коментар

Инверторните климатици използват технология на работа, чийто основен принцип е контрол и промяна на оборотите на компресора. По този начин се постига промяна на количеството на отдаваната (и съответно консумирана) мощност. Основната идея на създаването на инверторните климатици е свързана с гарантиране висока степен на енергийна ефективност и по-добра работа в режим на отопление. Именно това е основната разлика между инверторните климатици и тези, които сме свикнали да наричаме „обикновени“. Разбира се, инверторните климатици имат и редица други характеристики, отличаващи ги от обикновените такива. За въпросните отличителни характеристики ще поговорим в следващите редове, за да разберете най-добре същността и особеностите на инверторните климатици.

Инверторните климатици – Избягай от жегата

Вече казахме, че инверторните климатици са създадени с цел постигането на висока степен на енергийна ефективност. Но кои точно елементи и механизми на работа на инверторните климатици се различават от същите на обикновените такива? За да ви отговорим възможно най-ясно и изчерпателно на този въпрос, ще разгледаме детайно двата вида климатици – инверторните и обикновените.

1. Работа на компресора – при инверторните климатици работата на компресора значително се различава от същата при обикновените такива. Главно предимство на инверторните климатици е свойството им за постепенно повишаване на оборотите след стартиране на работа. По този начин се намалява триенето в самия компресор, което увеличава значително неговия живот във времето. В зависимост от това дали работят с прав или променлив ток, компресорите на инверторните климатици се разделят на два основни вида. Наименованието на AC-компресорите идва от „Alternate Current“ и означава „променлив ток“. От което следва, че след входа си в електрическата мрежа на инверторния климатик напрежението се преобразува в право и впоследствие отново в променливо. Това напражение е с различна честота от входящото такова. AC-компресорите на инверторните климатици имат с до 35% по-висока ефективност в сравнение с тези на обикновените уреди. От друга страна, DC-компресорите работят с прав ток („Direct Current“). Правият ток се трансформира след като постъпи в инверторния климатик от вграден преобразувател. Използването на прав ток с ниско напрежение дава възможност на DC-компресорът да функционира изключително прецизно. Доказателство за това е с 50% по-високата ефективност на DC-инверторните компресори от тези на обикновените климатици.

2. Консумация на електроенергия – по отношение на количеството консумирана електроенергия, инверторните климатици се отличават с доста висока икономичност. Инверторните климатици поддържат желаната температура в помещението без допускане на никакви колебания. При тях освен компресорите, с различни променливи обороти работят и вентилаторите на вътрешното и външното тяло. Това позволява на инверторния климатик да достига безпроблемно необходимото налягане на фреона, както и да го задържа. Очевидна е разликата с обикновените климатици, които при достигане на необходимите градуси спират работата на вентилаторите си. Което изравнява налягането и налага при следващо включване процесът по достигане на съответното налягане да започне отначало. Докато инверторните уреди запазват това налягане и остават в готовност за работа, като консумират доста по-малко енергия.

3. Процес на отопление – тук отново се наблюдават съществени разлики между инверторните и обикновените климатици. За разлика от обикновените климатици, инверторните такива се справят идеално, когато се налага да работят при ниски температури навън и висока влажност на въздуха. Причината за това се крие в по-усъвършенстваната и ефективна система за размразяване. Може би единственото неудобство при инверторните климатици е, че за да започнат същинската си работа, е необходимо малко повече време. Трябва да се изчака компресорът им да достигне необходимото налягане. Едва впоследствие може да стартира процесът по отопление на помещението. Разбира се, времето за подготовка не е нещо, което да представлява голямо притеснение за потребителите. Максималната му продължителност е в рамките на 10-15 минути. За сметка на това, веднъж след като нужното налягане е налице, инверторният климатик го поддържа безпроблемно и при ниски разходи на енергия.

Инверторни климатици – Ново поколение

Инверторните климатици имат редица предимства за вашия дом, офис или друго помещение. Вероятно някои от тях сте осъзнали, четейки предишната точка на текста, свързана с отличителните им характеристики. И все пак ще изведем накратко това, което инверторните климатици могат да ви предложат:

1. Поддържане на постоянна температура – както вече казахме, инверторните климатиции поддържат постоянна температура в помещението без допускане на никакви колебания. Това се дължи на факта, че след достигане на необходимото налягане, те го запазват и остават в готовност за работа. В този смисъл се препоръчва инверторните климатици да не се изключват с оглед запазване способността им за постигане на висока енергийна ефективност.

2. Икономичност – това е предимство, което прави инверторните климатици толкова желани и предпочитани за дома през последните години. Високата енергийна ефективност, гарантирана от инверторните климатици, логично води и до постигане на икономии на електроенергия. Използването на инверторен климатик в дома обикновено води до спестяване на значителни разходи, свързани с ежемесечните сметки за електроенергия.

3. Идеални за зимата и лятото – както обикновените, така и инверторните климатици притежават функции за затопляне и охлаждане. Дали обаче тези функции се изпълняват еднакво добре? Що се отнася до охлаждането, можем да кажем, че не се наблюдава съществена разлика между способностите на инверторните климатици и тези на обикновените такива. По отношение на затоплянето обаче нещата съвсем не стоят така. Особено когато става въпрос за сурова зима, екстремно ниски температури и замръзвания. Инверторните климатици имат доста усъвършенствана система за размразяване, която им позволява да работят ефективно в периоди на големи студове и заледявания. Това гарантира, че в дома или помещението ви винаги ще бъде поддържана желаната температура, независимо от метеорологичните условия навън.

Инверторни климатици – Топ качество от Техмарт

Към избора на инверторен климатик е добре да се подходи с необходимото внимание, за да се избере наистина най-подходящия уред за съответните нужди и потребности. До голяма степен този избор зависи от вида на помещението, за което е предназначен инверторният климатик, неговата големина, приложение и т.н. Ето основните критерии, които трябва да имате предвид при закупуване на инверторен климатик:

– какъв е капацитетът – капацитетът не само на инверторните, но и на всички видове климатици се измерва в Британски термални единици (BTU). Колкото повече са тези единици, толкова по-голям е капацитетът на уреда. Разбира се, трябва да знаете, че инверторните климатици с висок капацитет са и сравнително по-скъпи. Така че е добре да прецените точно какъв капацитет ви е нужен, за да затоплите или охладите съответното помещение. За големите помещения, в които прекарвате значителна част от времето си, при всички случай ще ви трябва инверторен климатик с надежден капацитет. Ако става въпрос за по-малки помещения обаче, можете да си позволите и определени компромиси по отношение на този елемент.

– характеристики на филтъра – в случай, че избирате инверторен климатик за вашия дом, обърнете внимание и на характеристиките на филтъра. Защото именно от филтъра зависи поддържането на добро качество на въздуха в помещението. По принцип за най-ефективни се смятат плазмените филтри, тъй като имат способността да унищожават всички бактерии, микроби или частици прах, попаднали във вътрешността на инверторния климатик.

– други показатели на инверторния климатик – има и още няколко показателя на инверторните климатици, на които е добре да обърнете внимание при извършване на покупка. Като цяло инверторните климатици се отличават с висока енергийна ефективност и ниски разходи на електричество. При различните модели обаче има определени вариации по отношение на този показател. Не забравяйте, че енергийната ефективност на инверторния климатик оказва влияние върху месечните ви сметки за ток. В допълнение, нивото на шума също не е за пренебрегване. То се измерва в децибели (dB) и в повечето случаи влиза в границите между 19 и 60 dB. Модерните модели инверторни климатици също така имат множество екстри и смарт функции, за които би било от голяма полза да се информирате предварително.

– производители и марки – и не на последно място, марката на съответния инверторен климатик също е от значение. Препоръчваме ви да залагате на инверторни климатици, които са част от марки с традиции, утвърдено име на пазара и доказана ефективност на продуктите. В магазини Техмарт можете да намерите инверторни климатици, част от сериите на производители като Panasonic, Samsung, Toshiba, AUX и др. Качеството при нас е гарантирано, а цените са повече от изгодни за клиента.

Инверторни климатици – лесни за вграждане

И накрая ще завършим с няколко полезни съвета за това как инверторният климатик да бъде поддържан в отлично състояние, за да работи на пълни обороти. Всъщност методите за поддръжка са общо взето еднакви за инверторните и за другите видове климатици. Има няколко елемента на уреда, на които трябва да обърнете специално внимание:

– филтри – безспорно най-важния елемент на вашия инверторен климатик. Запушените и мръсни филтри оказват силно негативно влияние върху ефективността на уреда. Поради тази причина те трябва да бъдат почиствани редовно и сменяни с нови на определени периоди от време.

– серпентини – изпарителната и кондензаторната серпентина също могат да съберат големи количества мръсотия по време на своята работа. Това ще затрудни въздушния поток и намали възможностите на бобината за абсорбиране на топлина. Старайте се да преглеждате редовно серпентината на своя инверторен климатик и да я почиствате винаги, когато е нужно.

– уплътнители – преди началото на охлаждащите сесии се уверете, че уплътнението между инверторния климатик и рамката на прозореца има контакт с металната кутия. Влагата по принцип е фактор, който може да увреди това уплътнение и да образува течове, водещи до допълнителен разход на енергия.

Разгледайте каталога на магазини Техмарт и си поръчайте най-качествените модели инверторни климатици на изключително изгодни цени!

 

 

По какво се различават инверторните и обикновените климатици?  

Основни предимства на инверторните климатици 

Избор на инверторен климатик – критерии 

Как да поддържаме инверторния климатик в добро състояние?