Лаптопи

1
252
Добави коментар
brandomani
brandomani

 През последните години лаптопите се превърнаха в уред, срещащ се в почти всички домове у нас. И за това си има много проста причина. Лаптопите са доста по-удобни от настолните компютри по отношение най-вече на фактора преносимост. В същото време когато трябва да извършат някаква важна онлайн дейност извън дома, повечето потребители категорично предпочитат лаптопите пред други преносими устройства като смартфоните и таблетите. Повишеното търсене логично води и до все по-голямо разнообразие от модели и типове лаптопи на пазара. В следващите редове ще разгледаме всичко, което трябва да знаете, за да направите правилния избор на продукт от категория „Лаптопи“.

Преди да преминем към същинската част на текста, още веднъж ще обобщим основните преимущества, които носи лаптопът в ежедневието ни. Въпросните преимущества започват от неговата мобилност и липсата на безброй кабели, и стигат до сравнителната му икономичност по отношение на изразходваната електроенергия. Нека да научим малко повече за всички тези преимущества на лаптопите като продуктова категория.

       Лаптоп – Лаптопи  Prestigio Smartbook

Лаптопи: възможност за лесно преместване – един от най-големите недостатъци на настолния компютър се крие в невъзможността той да бъде използван извън дома. А всъщност дори и преместването му в друга стая ще ви отнеме значително време и усилия. Това със сигурност е сериозно неудобство за съвременния работещ човек, чието ежедневие е динамично и често налага непрекъснато движение в различни посоки. В този смисъл лаптопът е способен да предостави доста по-голяма гъвкавост и мобилност. От една страна, когато сте си вкъщи, е възможно да го използвате практически във всяка стая или част от къщата или апартамента. В допълнение, при излизания навън или по време на пътувания винаги можете да го носите със себе си и спокойно да вършите своята работа.  Повече за приложенията на лаптопа и местата, на които най-често се използва, ще научите в следващата точка от текста.   
Лаптопи: без кабели и инсталации – лаптопът предоставя значително по-голямо удобство от настолния компютър и по отношение на нужните за работата му кабели и инсталации. Всъщност при лаптопа на практика няма такива кабели и инсталации. Единственото нещо, което ви трябва, е кабелът за неговото включване към захранването, при това далеч не във всеки един момент. Ситуацията с настолния компютър е съвсем различна. За функционирането на този уред обикновено се изискват купища от кабели и инсталации, свързани със самия компютър, монитора, микрофона и т.н. И при внезапно спиране на тока, работата на потребителя сериозно се възпрепятства. Вероятно знаете добре това, ако сте имали или в момента изплозвате настолен компютър в дома си. В случай, че са ви омръзнали множеството кабели и инсталации, и търсите уред, който ще ви даде възможност да работите дори и при липса на ток, лаптопът е подходящият избор за вас.    
Лаптопи: икономичност – лаптопът е значително по-икономичен от настолния компютър по отношение на изразходваната електроенергия. Това се дължи на факта, че не е необходимо непрекъснато да бъде включен в контакта. По принцип различните модели лаптопи имат и различна издръжливост на батерията. Но тенденциите са тази издръжливост да става все по-голяма и по-голяма. На пазара у нас вече могат да се намерят лаптопи, чиито батерии издържат внушителните 10 – 12 часа, без да бъдат включени в захранването. 

  Лаптоп – Лаптопи Аcer

Както вече казахме, сред най-важните преимущества на лаптопите спадат тяхната мобилност и възможността да бъдат премествани навсякъде и по всяко време. Независимо дали се намирате у дома или навън, дали се излежавате или се храните, можете без проблем да си вършите работата на своя лаптоп. В следващите редове ще видим на кои места съвременните потребители най-често използват лаптопите си.

лаптопите у дома – въпреки че допреди няколко години домът беше запазена територия за настолните компютри, лаптопите започнаха все повече да ги изместват. И това е напълно логична тенденция, предвид по-големия комфорт, който те носят. Лаптопът може да бъде използван във всяка стая и помещение, във всяка част и кътче от вашия апартамент. Той не изисква от вас да седнете зад бюрото си и да заемате тази позиция в продължение на няколко часа. Напротив, лаптопът ви дава възможност да работите, докато се излежавате в леглото, обядвате или вечеряте. Удобен е за използване по всяко време – от ранната сутрин до малките часове на нощта. Мобилността на лаптопите на практика ги превърна в доста по-предпочитан и желан уред от настолните компютри, при които всичко е съпроводено с повече статичност и липса на комфорт.      
лаптопите в офиса – именно мобилността на лаптопите повишава тяхната употреба и в офисите и бизнес сградите. Намаляват фирмите, в чиито офиси или централи могат да се видят настолни компютри. Все пак бизнес светът се променя непрекъснато и в него динамиката, гъвкавостта и мобилността са с по-голямо значение от всякога. Малцина са хората, които могат да си позволят по осем часа на ден само и единствено да стоят пред настолните си компютри. За разлика от настолните компютри, лаптопите са удобни за носене на различни бизнес срещи, съвещания, конференции и т.н. В този смисъл лаптопите отговарят напълно на нуждите и изискванията на съвременния бизнес и работещите в него хора. 
лаптопите в студентските общежития – студентските общежития определено са място, където се събират много лаптопи. И това е напълно нормално. Младите хора имат нужда от непрекъснат достъп до интернет, за да могат да изпълняват университетските си проекти, да общуват с приятели, да гледат интересни филми и да извършват още редица други любими занимания. В същото време купуването на настолен компютър за студентското общежитие не е удачен вариант. За разлика от лаптопа, той не е особено мобилен и пренасянето му при освобождаване на стаята в общежитията или преместване в друга такава, ще създаде значителни затруднения. В допълнение, множеството кабели и инсталации със сигурност няма да направят атмосферата в студентската стая особено приятна и комфортна.  
лаптопите по време на път – понякога ви се налага да предприемате няколкочасови пътувания с автобус или влак. В повечето случаи тези пътувания минават доста бавно, защото човек скучае и не знае с какво да си уплътни времето. Лаптопът обаче е способен напълно да промени подобни ситуации. Благодарение на него имате възможност да използвате своето пътуване, за да свършите полезни за себе си неща. Например да изпълните някаква лична или служебна задача, най-после да гледате новия и непрекъснато рекламиран филм или пък да початите със стари приятели, с които сте изгубили връзка напоследък. Е, ако пътуването ви е по-дълго и в превозното средство липсва контакт за зареждане, няма да е възможно да използвате лаптопа си през цялото време. И все пак няколко пълноценно прекарани, а не напразно изгубени часа, определено ще са ви от полза.
лаптопите в кафета или заведения – лаптопът дава отлична възможност да работите или да се занимавате с нещо онлайн, докато сте в някое кафе или заведение. Неслучайно интернет кафетата станаха толкова популярни през последните години. Свободният достъп до интернет в тях улеснява редица студенти, работещи или просто хора, които искат да използват своя лаптоп навън. Няма нищо по-хубаво от това да свършите малко полезна работа или да изпълните лично или професионално задължение, докато си пиете кафето или пък хапвате пица.      

Това е въпрос, който си задават много потребители. Старите лаптопи обикновено с времето стават по-бавни и неудобни за работа, често се развалят и се налага да ги носите за поправка. Има случаи обаче, в които дори специализираните сервизи не могат да ви помогнат особено. Нека да видим кои са знаците, подсказващи, че съвсем скоро смяната на лаптопа може да стане наложителна:

    Лаптоп – Лаптопи Apple

бързо прегряване – нормално е след няколко часа работа лаптопът ви да прегрява, но не и подобен процес да се случва малко след неговото включване. Прегряването често води до сривове и най-различни проблеми, затрудняващи нормалната работа на лаптопа. Какви могат да са причините за него? Единият вариант е запушване на вентилатора на лаптопа. Това всъщност е по-добрата опция за вас. Всичко, което трябва да направите в такъв случай, е да занесете лаптопа на специалист, който да се заеме с неговото почистване. Ако обаче и впоследствие проблемът с прегряването продължава, е твърде вероятно да се нуждаете от нов лаптоп.
чести сривове и проблеми при работа – подобни проблеми обикновено се появяват при по-старите лаптопи, които ползвате вече от доста години. Те включват постоянни забивания, прегряване, за което говорихме в предишния абзац, и нужда от непрекъснато рестартиране. Най-неприятни обаче са внезапните сривове, водещи до прекъсване на работата и загуба на ценна информация. Единственият начин подобни проблеми да се разрешат е чрез цялостна преинсталация. Но в случай, че и тя не помогне, ви препоръчваме да не губите повече време и да потърсите нов лаптоп, който ще отговори на изискванията и предпочитанията ви.
необичайни звуци – под „необичайни звуци“ имаме предвид звуци, подобни на скърцане, които обикновено се получават когато стартирате дадена програма, опитвате се да отворите файл или някакво друго приложение. Подобни звуци са знак за износване на хард диска и потенциален срив на лаптопа след известно време. Така че ви препоръчваме веднага да предприемете необходимите мерки, които да ограничат до минимум щетите от един такъв срив. Запазете всички важни файлове, налични в лаптопа, на флашки, дискове или в онлайн хранилища. И след това започнете да се оглеждате за нов лаптоп, за да изпреварите момента, в който настоящият ви такъв ще изгуби напълно своята способност да функционира пълноценно.
затруднения с отварянето на файловете – понякога постепенното загубване на функционалността на един лаптоп е възможно да доведе до най-неочаквани проблеми по време на работата с него. Типичен такъв проблем се появява при опитите на потребителя да отвори отделни файлове на своя лаптоп. В подобни случаи може на екрана да излезе съобщението, че съответният файл е повреден. Разбира се, напълно реална е възможността това наистина да е така. Но ако за повечето файлове на лаптопа се появява такова съобщение, е твърде вероятно да е налице сериозен проблем с хард диска. Проблем, който на практика означава, че съвсем скоро ще ви се наложи да смените лаптопа. Така или иначе преди да предприемете нещо в тази посока, е добре първо да занесете настоящия си лаптоп на специалист, който ще определи най-точно неговото състояние. 

Към процеса на избор на нов лаптоп трябва да се подходи с необходимото внимание, защото това е сериозна инвестиция не само от финансова, но и от житейска гледна точка. Все пак правите този избор с надеждата новият лаптоп да ви служи поне за няколко години, нали? Период, през който ще го използвате за лични и професионални задължения, развлечение, общуване с приятели и различни други дейности. Така че се постарайте набелязаният от вас лаптоп наистина да отговаря максимaлно на нуждите, изискванията и навиците ви. Ето няколко критерия, по които да се ориентирате в правилната посока:

   Лаптоп – Лаптопи Asus

големина на лаптопа – големината на лаптопа играе важна роля за два свързани с него аспекта. На първо място е размерът на екрана, като предпочитаният такъв варира в зависимост от личните желания на конкретния потребител. Въпреки това можем да кажем, че лаптопите с 13- и 14-инчови екрани са сред най-добрите в това отношение. Освен всичко друго, лаптопите с такъв екран успешно отговарят на съвременните изисквания и по другия аспект, свързан с големината на лаптопа. А именно неговата тежест, която определено има значение при често преместване на лаптопа. 13 и 14-инчовите лаптопи обикновено не тежат повече от килограм и половина или максимум два килограма. Което улеснява носенето им както за хора от различни възрасти, така и за такива с определени физически и здравословни проблеми.
RAM памет на лаптопа – характеристика, която има пряка връзка с възможността да използвате пълноценно своя лаптоп и да вършите на него всички необходими онлайн дейности в ежедневието си. Ако лаптопът например е с RAM памет до 4 GB, съвсем не е сигурно, че тази памет ще ви е достатъчна. Особено ако имате намерение да сваляте по-тежки и заемащи място програми и приложения или пък работата ви налага съхранението на купища файлове на лаптопа. В подобни случаи е препоръчително да се насочите към лаптопи с 8 GB RAM памет, които напълно ще отговорят на нуждите и изискванията ви. 
операционна система на лаптопа – по принцип най-популярната и предпочитана сред потребителите на лаптопи операционна система е Windows. От една страна, тя предоставя сравнително лесни и достъпни настройки и функции за работа, а от друга – на пазара могат да се намерят лаптопи с операционна система Windows от всички ценови класове. Все пак освен Windows, се предлагат и модели лаптопи с друг тип операционни системи. По-познатите сред тях са MAC, която също има доста добро разпространение на пазара, както и Chrome OS.   
батерия на лаптопа – издръжливостта на батерията на един лаптоп е критерий, който също не е за подценяване. Разбира се, тук до голяма степен изборът ви ще зависи от обичайните време и място на използване на лаптопа.  Ако например лаптопът ви е нужен основно за офиса, където имате достатъчно разположени контакти за захранване, то издръжливостта на батерията няма да е от толкова голямо значение за вас. В случай обаче, че пътувате често и очаквате от лаптопа да ви върши работа докато сте в обществения транспорт, на бизнес срещи или конференции, несъмнено ще ви трябва батерия с по-голяма издръжливост. Така че помислете добре какво точно искате и едва след това вземете решение за покупка на конкретен продукт от категория „Лаптопи“.        

Лаптоп – Лаптопи HP

След като сте направили правилен избор и сте си купили качествен и надежден нов лаптоп, е добре да направите всичко възможно, за да запазите този лаптоп в отлично състояние за възможно най-дълъг период от време. Полезните практики за поддръжка на лаптопа включват избягване на прекомерното му натоварване с програми и файлове, редовно почистване на диска, както и инсталиране на надеждна защита срещу различни вируси и потенциално опасни за лаптопа софтуери. Няколко съвета в тази посока ще получите в следващите редове.

Не натоварвайте прекалено лаптопа – това е първият и основен съвет, който трябва да следвате, ако искате новият ви лаптоп да съхрани своята функционалност и възможност за работа във времето. Как да го направите? Препоръчваме ви регулярно да хвърляте по един поглед на количеството празно пространство, което остава на хард диска на лаптопа. Добре е това празно пространство да бъде не по-малко от 10%. В противен случай е възможно наличието на негативни последствия, сред които забавяне на работата на лаптопа, чести прегрявания, сривове и т.н. Полезна също така би била практиката на определени периоди от време да извършвате дефрагментиране на хард диска. Това ще доведе до подходящо организиране на информацията в него и значително по-добра работа на лаптопа.
Заложете на надеждна антивирусна защита – колкото и да сте внимателни по време на сърфирането си в интернет, все някога ще ви се наложи да отворите непознат сайт или да инсталирате софтуер, за чиято безопасност не сте на 100% сигурни. И ако съответните сайтове или софтуери се окажат вредни или дори опасни за вашия лаптоп, ще ви е нужна надеждна антивирусна защита. В повечето случаи със самия лаптоп се предлага съответната антивирусна програма. Ако тази програма обаче сама по себе си не е достатъчна или не отговаря на очакванията ви, съвсем спокойно можете да я замените с друга такава. В мрежата напълно безплатно се намират и инсталират антивирусни програми, които ще гарантират най-висока степен на защита на вашия лаптоп и ще ви спестят редица главоболия и неприятни ситуации.
Поддръжка на батерията – батерията е друг елемент на лаптопа, на който трябва да обърнете необходимото внимание. Особено ако искате да запазите нейния живот за по-дълго време и да не ви се налага да държите лаптопа си непрекъснато свързан към контакта, докато работите на него.  Една препоръка, която можем да ви дадем в тази посока, е да не оставяте батерията на лаптопа напълно заредена за повече от няколко дена. В случай например, че ви предстои да пътувате и няма да ползвате своя лаптоп за известно време, въобще не си правете труда да го зареждате. Най-добре оставете батерията на лаптопа заредена на 50 – 60%, или на нивото, на което е към момента на приключване на работата.   
Не пропускайте обновяването – независимо дали става въпрос за антивирусни програми или други важни за лаптопа софтуери, в по-голямата си част те се обновяват (или ъпдейтват) на определени периоди от време. Подобни обновявания служат за премахване на недостатъци и слаби страни на програмата или пък за адаптирането й към най-новите изисквания в тази сфера. Понякога обновяванията се извършват автоматично, а в други случаи се изисква разрешение от ваша страна. Съветваме ви да не пренебрегвате или отлагате обновяванията на различните програми и софтуери, защото те ще гарантират отличната работа и пълната функционалност на лаптопа ви.    

Лаптоп – Лаптопи Lenovo

В магазини Техмарт се предлагат лаптопи, част от каталозите на най-големите и популярни в световен мащаб компании в сферата на информационните технологии. LENOVO, ASUS, Acer и HP са само част от брандовете, чиито продукти от категория „Лаптопи“ можете да намерите при нас. Утвърдените имена и наложените във времето производствени стандарти ще ви гарантират закупуването на наистина качествен и надежден лаптоп, който да ви върши работа в дългосрочен план. Ето какво трябва да знаете за отделните марки лаптопи, налични в магазини Техмарт:

LENOVO – създадена през 1984 година в Пекин, днес LENOVO е сред водещите световни компании за производство на лаптопи и персонални компютри. В нея работят над 60 000 служители, а богатата й и разнообразна продуктова гама се пласира в повече от 150 страни по света. LENOVO предлага лаптопи подходящи както за работното място, така и просто за забавление. Вземайки си лаптоп от марката LENOVO, вие си гарантирате качество, лекота и дизайн от ново поколение.
ASUS – още една компания с богата история в производството на лаптопи и като цяло на компютърни технологии. Основана е през 1990 година в Тайпе, столица на Тайван. Освен лаптопите и персоналните компютри, портфолиото на компанията съдържа и таблети, смартфони, мултимедийни и безжични устройства, сървъри, дисплеи и т.н. По отношение на своите продукти, ASUS залага на по-голяма простота на функционалностите и настройките, стремейки се да осигури на потребителя леснота, удобство и комфорт при използването им. 
Acer – подобно на ASUS, компанията Acer също е базирана на остров Тайван. Тя се нарежда на второ място в световен мащаб по продажби на лаптопи и персонални компютри. Лаптопите, които са част от каталога на Acer, се отличават с изключително високо качество и надеждност. Acer е сред малкото компании, които не правят абсолютно никакви компромиси с качеството и се стараят да предоставят на своите клиенти само и единствено най-доброто. 
HP (Hewlett – Packard Company) – компания, чието седалище се намира в градчето Пало Алто в САЩ. Един от най-големите световни производители на лаптопи, преносими компютри, принтери, сървъри и други продукти от сферата на информационните технологии. Към момента HP има над 320 000 служители, които работят в множеството заводи и центрове на компанията, намиращи се в различни части на света.
други марки – в магазини Техмарт ше откриете и лаптопи, принадлежащи към други популярни в световен мащаб брандове. Сред тях са Apple, Dell, PRESTIGIO и т.н. Богатата и разнообразна колекция от лаптопи в магазини Техмарт ще ви позволи да изберете най-точния такъв за своите нужди, изисквания и предпочитания.

Доверете се на магазини Техмарт и снабдете дома и офиса си с надеждни и устойчиви лаптопи от най-високо качество!  

 

Основни преимущества на лаптопите
Къде се използват най-често лаптопите?
Как да разберем, че настоящият ни лаптоп е за смяна?
Избор на нов лаптоп – фактори и критерии
Полезни съвети за поддържане на лаптопа в отлично състояние
Марките лаптопи, които ще намерите в магазини Техмарт