Арестуваха хакерска група

1
172
Добави коментар
AMATAS
AMATAS

Арестуваната хакерска група е работила по схема за пране на пари и измами на американски граждани на стойност милиони долари.

Американските власти съобщиха в официално изявление, че са издали обвинителен акт срещу 20 души, участвали в организирана киберпрестъпна дейност. САЩ вече са изискали екстрадирането на част от тях, след като са били арестувани по време на мащабна полицейска акция в Румъния.

Арестуваните са обвинени, че са участвали в престъпна схема за онлайн аукциони, чрез която са измамили множество американци с милиони долари. Хакерската измама е представлявала рекламиране на несъществуващи автомобили и други скъпи вещи чрез Craigslist и eBay и подвеждане на жертвите им да платят за покупката им. Министерството на правосъдието на САЩ съобщи още, че често хакерите са използвали откраднати самоличности, а след измамата са прали незаконната печалба чрез криптовалута.

Освен този обвинителен акт, е издаден и още един отделен, в който един от обвиняемите, Адриан Митан, е обвинен в фишинг с цел кражба на данни на кредитни и дебитни карти, хакване на американски компании и brute-force атаки срещу ПОС системи с цел кражба на банкова информация. Румънецът Адриан Митан е на 24 години, той е нареждал на съучастниците си американци да създават с откраднатите лични данни банкови сметки с кредитни и дебитни карти, които после са използвали за източване на пари от сметките на жертвите им. Обвинителният акт гласи още, че Митан е получавал биткойни за участието си в киберпрестъпната схема.

Сегашното повдигане на обвинения срещу хакерите е резултат от четиригодишно разследване на американските власти, приключило успешно със съдействието на румънската полиция.

Петнадесет от киберпрестъпниците са румънци, един е българин, а останалите четирима са от американските щати Калифорния, Джорджия и Масачузетс. Хакерската група е била базирана в град Александрия в южна Румъния, на по-малко от 50 километра от българската граница.

Всъщност хакерската група е използвала и сложна схема за социално инженерство. Част от киберпрестъпниците са изпращали на жертвите имейли, в които са се представяли за персонал на eBay и военни служители, а 33-годишният Ливиу-Сорин Неделц е успявал да измами жертвите да му изпращат пари уж за изгодна покупка на автомобил. В измамните имейли Неделц е изпращал на жертвите фактури, изглеждащи съвсем като истински.

Според официална информация на американското Министерство на правосъдието 12 от чуждите граждани от хакерската група вече са екстрадирани в САЩ и очакват да се изправят пред съда, но подробности за българина не се споменават.