Л-Карнитин

1
269
Добави коментар
brandomani
brandomani

Л-карнитинът е натурална непротеинова аминокиселина, която се произвежда в човешкия организъм и по-специално в черния дроб. Тя е включена в състава на редица хранителни добавки, приемащи се с цел отслабване. Една от основните функции на л-карнитина е да транспортира натрупаните мазнини до митохондриите на клетката. Там те се превръщат в източник на енергия за нашето тяло. Поради това си свойство, л-карнитинът е приеман под формата на хранителни добавки от множество професионални спортисти и активно трениращи хора. Разбира се, той има още доста полезни за човешкия организъм функции, за които ще поговорим малко по-надолу в текста. Първо обаче ще разгледаме най-общо историята на л-карнитина, неговото откриване, изучаване и обособяване като самостоятелна аминокиселина.

 

История на л-карнитина

 

Л-карнитинът е открит през 1905 година, като съставна част на мускулната тъкан. Аминокиселината получава своето име заради високото си съдържание в месото. Химическата структура на л-карнитина е официално изведена двадесет години по-късно. Малко след това започват и редица изследвания, които трябва да разкрият основните функции на тази нова аминокиселина. За първите от тях са използвани т.нар. брашнени червеи (ларви на бръмбара с наименование Tenebrio molitor). Резултатите показали, че при дефицит на л-карнитин, брашнените червеи натрупват големи количества мазнини в своите клетки. Оттам идват и предположенията, че л-карнитинът играе важна роля за топенето на мазнините.

 

Изследванията продължават, насочвайки се към влиянието на л-карнитина върху организма на бозайниците и по-специално на хората. През 1962 година става ясна смятаната днес за основна функция на л-карнитина – транспортирането на натрупаните мазнини до клетъчните митохондрии и тяхното превръщане в енергия. Впоследствие, на клинично ниво са описани първите случаи на системен дефицит на л-карнитин, заедно с всички съпътстващи неприятни последствия за организма. В тази връзка се създават специални инжекционни и орални начини за прием на л-карнитин, които да подпомогнат по-тежките случаи. Процесът по изучаване и популяризиране на л-карнитина продължава и до наши дни, когато той вече е сред най-известните аминокиселини, използвани за топене на мазнини, освобождаване на повече енергия в тялото и повишаване на издръжливостта при интензивни тренировки.

 

От кои храни можем да си набавим л-карнитин?

 

Л-карнитинът се среща най-вече в животинските продукти, като месото (особено телешкото и свинското) и рибата са най-големите източници на тази аминокиселина. Разбира се, има и други храни, от които можем да си набавим допълнителни количества л-карнитин. Това са млечните продукти, ядките и семената, както и бобовите култури (боб, леща, грах). Л-карнитин се среща в някои плодове като бананите и кайсиите, зърнени храни (царевица, овесени ядки), пчелния прашец и бирената мая. Тъй като често количествата л-карнитин, постъпващи в организма ни от храната са недостатъчни, е добре той да се приема и под формата на различни хранителни добавки. Това ще осигури правилното изпълнение на неговите функции в човешкото тяло и значително ще подпомогне активно трениращите и желаещите да свалят телесна маса в постигането на целта.

 

Технология на синтезиране на л-карнитина в човешкото тяло 

 

Въпреки че скелетните мускули са най-големият склад на л-карнитин в човешкото тяло, те не притежават способността да синтезират аминокиселината. Процесът по синтезиране на л-карнитина се извършва в мозъка, бъбреците и най-вече черния дроб. Добри помощници в него са други две важни аминокиселини – лизин и метионин. Важно е да се отбележи, че ензимите, участващи в поредицата от химически реакции, свързани със синтезирането на л-карнитина, са силно зависими от наличието на витамин C. В този смисъл недостатъчното приемане на витамин C от организма може значително да наруши процеса на синтез на л-карнитина.

 

Форми на л-карнитина

 

Л-карнитинът се предлага на пазара в няколко различни форми. Тези форми зависят най-вече от допълнителната молекула, с която е свързан л-карнитинът. А защо се прави това свързване? Обикновено в хранителните добавки л-карнитинът се комбинира с други вещества, за да се осигури неговата по-добра стабилност при преминаване през стомашно – чревния тракт и по-пълноценно усвояване от човешкия организъм. Нека сега да разгледаме различните форми на л-карнитина, които могат да се намерят на пазара:

 

– л-карнитин тартрат – най-популярната и разпространена форма на л-карнитина сред използващите хранителни добавки. Представлява съединение между две молекули л-карнитин и една молекула винена киселина. В този си вид формулата прави л-карнитина по-стабилен, а освен това му придава и някои антиоксидантни свойства.  

 

– ацетил л-карнитин – от своя страна, тази форма се състои от съединение на л-карнитина с ацетил – коензим А (ацетил – CoA). Ацетил л-карнитинът носи редица предимства за човешкия организъм. Най-важното сред тях е, че може да премине през кръвно – мозъчната бариера и да изиграе ролята на невротрансмитер (сигнална молекула) за нервната система. С това си свойство ацетил л-карнитинът служи за подобряване на паметта и координацията. В допълнение, той е доста ефективен и по отношение процесите на горене на мазнини в тялото.

 

– други форми – съществуват и други форми на л-карнитина, които са сравнително добре разпространени на пазара. Л-карнитин фумаратът например е карнитинова сол на фумаровата киселина. А глицин – пропионил – л-карнитинът представлява съединение между л-карнитин, глицин и пропионова киселина. Тези форми на л-карнитина имат метаболитни ефекти за организма, които обаче са по-слабо изразени в сравнение с тези на по-горе посочените две съединения.  

 

 

Полезни свойства на л-карнитина

 

1. Основна роля в човешкото тяло – както вече казахме, главната функция, извършвана от л-карнитина в човешкия организъм, е свързана с производството на енергия. Л-карнитинът помага за транспортирането на мазнините до клетъчните митохондрии. При процеса на изгарянето им се освобождава енергията, която е нужна на тялото. Всъщност приблизително 98% от запасите на л-карнитин във вашето тяло се намират в мускулите. Л-карнитинът стимулира растежа на митохондриите и играе важна роля за забавяне стареенето на организма и предпазването му от различни болести.

 

2. Ефект върху болки и възстановяване от контузии – приемането на л-карнитин спомага за подобряване на оксигенацията на мускулите и по този начин прави по-лесно и бързо тяхното възстановяване след напрегнати и интензивни тренировки. Л-карнитинът под формата на хранителни добавки увеличава нивата на азотния диоксид или плазмените нива на нитрат в организма. Ако го приемате в препоръчаните дози, несъмнено ще ускорите премахването на различни мускулни болки и спазми, както и възстановяването от получени контузии и травми.

 

3. Загуба на тегло – л-карнитинът е част от редица хранителни добавки, приемащи се с цел отслабване. Той стимулира цялостния процес по топене на мазнини и загуба на телесна маса.Комбинирането на л-карнитина с редовни тренировки и спазване на подходяща диета със сигурност ще ви помогне да премахнете излишните килограми и да влезете в добра форма.

 

4. Влияние върху мозъчните функции – според различни изследвания л-карнитинът също така има полезно въздействие върху мозъчните функции. Приемането на необходимите количества от аминокиселината намалява риска от развитие на Алцхаймер и други подобни заболявания. При възрастните хора л-карнитинът може да спомогне за запазването на умствените възможности и когнитивните функции.

 

5. Кръвно налягане – л-карнитинът има и значителен потенциал за борба с високото кръвно налягане. Това е един проблем, който в днешно време се среща често, дори и при младите хора. Доказана е ролята на аминокиселината за спадането на систолното кръвно налагане при хора с диагностицирана исхемична болест на сърцето. Освен това редовният му прием води до значително подобряване на инсулиновата чувствителност.

 

 

6. Превенция след прекаран инфаркт – хората, прекарали инфаркт на миокарда, са още една група, която би имала полза от стандартна дозировка от 3-4 грама л-карнитин на ден. Изследвания показват намаляване на смъртността при членовете на тази група, приемащи редовно аминокиселината. Освен това се наблюдава и редуциране на страничните ефекти, причинени от инфаркта.

 

7. Превенция на дефицит при хемодиализа – както знаете, хемодиализата е процедура, която се прави най-вече при наличие на бъбречна недостатъчност или друго критично състояние на организма. При нея кръвта на болния се пречиства от отпадни азотосъдържащи вещества и соли. В определени случаи е възможно хемодиализата да доведе до дефицит на л-карнитин в организма. Затова е препоръчително да се приемат допълнителни количества от аминокиселината, които ще намалят неприятните ефекти от подобен тип лечение.

 

8. Влияние върху щитовидната жлеза – то се отнася най-вече за случаите на т.нар. хипертиреоидизъм (или повишена функция на щитовидната жлеза). При такова състояние е добре да се приемат терапевтични дози от по 2-4 грама л-карнитин дневно. Л-карнитинът има свойството да ограничава проникването на свръхпроизведените хормони от щитовидната жлеза в клетките. Така се редуцират значително симптоми като непоносимост към топлина, често изпотяване, напрегнатост и раздразнение. Имайте предвид обаче, че в случаите на повишена функция на щитовидната жлеза, преди началото на приема на л-карнитин трябва да се консултирате с лекар.

 

9. Влияние върху черния дроб – често първата ни мисъл при закупуване на даден лекарствен продукт, хранителна добавка или дори храна, е относно начина, по който те ще повлияят на черния ни дроб. Е, когато става въпрос за прием на л-карнитин, всички притеснения, свързани с черния дроб, са излишни. „Отработеният“ л-карнитин се изхвърля от човешкия организъм заедно с отпадните съставки от изгарянето на мазнините. В този смисъл при л-карнитина не се наблюдават натрупвания в черния дроб, каквито има при много други продукти. Л-карнитинът престоява в тялото по-малко от денонощие и не натоварва по никакъв начин черния дроб на човека.

 

10. При язва – едно от най-интересните и може би непознати за повечето от вас свойства на л-карнитина е неговото положително въздействие при случаи на гастрит и язва. Истината е, че л-карнитинът спомага за нормализиране на стомашната киселинност и заздравяване на язвите. Преди обаче да започнете да го приемате за подобни цели, задължително се консултирайте с лекар. Обикновено дневните дози на л-карнитин, предписани за гастрит и язва, се приемат на няколко пъти, като винаги това трябва да става в комбинация с вода и храна.  

 

11. При диабет – тук отново употребата на л-карнитин е нужно да се  контролира от медицинско лице. Л-карнитинът се използва най-вече при пациенти, страдащи от диабет от втори тип. Обикновено се препоръчват дози от около 3 грама на ден. Положителното въздействие на л-карнитинът при хора с диабет идва от неговите свойства да стимулира балансираното усвояване на глюкозата от организма, както и да подтиска симптомите на диабетна полиневропатия (увреждане на множество периферни нерви).

 

12. При стареене – открити са редица ползи на л-карнитина, отнасящи се до хората в сравнително напреднала възраст. Всъщност процесите на стареене са силно свързани с намаляване потенциала на митохондриалната мембрана, ефикасността на ензимите и ензимните органели. Тези процеси в организма водят и до ограничаване възможностите за оксидативно фосфорилиране. Приемът на л-карнитин има положително влияние върху запазване потенциала на митохондриалната мембрана, което дава възможност да се намали ефектът на част от свързаните със стареенето процеси.  

 

13. При метаболитен синдром – според различни изследвания хората с наднормено тегло, както и тези, болни от диабет, са изложени на неблагоприятни въздействия по отношение на инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкоза от организма. Редовното приемане на л-карнитин обаче може да бъде надеждна защита на тялото срещу подобни въздействия. Научно доказано е, че л-карнитинът премахва всякакви затруднения и стимулира усвояването на глюкозата от човешките клетки.

 

14. При синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност – л-карнитинът също така е тестван върху деца, страдащи от т.нар. Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD). Това е заболяване, проявяващо се в ранна детска възраст, което води до силно изразена импулсивност, хиперактивност и неспособност за самоконтрол и концентрация. При деца с подобни проблеми е изпробвано приемането на л-карнитин в дози от по 3-4 грама дневно. В резултат са забелязани подобрения при тези от тях, страдащи от невнимателния тип (inattentive type) на ADHD. 

 

15. При интермитентна клаудикация – л-карнитинът оказва значително положително въздействие и при пациенти, страдащи от  интермитентна клаудикация, която се характеризира с болки в долните крайници, накуцване при ходене и невъзможност за изминаване на дълги разстояния. При подобни проблеми се препоръчва приемането на дневни дози от 2 до 3 грама л-карнитин. Редовното и продължително спазване на този прием на л-карнитин ще доведе до чувствително подобрение на симптомите, както и повишаване на разстоянията, които пациентът е способен да изминава наведнъж.

 

Дефицит на л-карнитин

 

Под „дефицит на л-карнитин“ не се имат предвид просто ниските нива на л-карнитин, които се срещат при вегани или хора с неподходящ хранителен режим. Дефицитът на л-карнитин е много по-сериозен симптом и обикновено е свързан с определени генетични заболявания при човека. По принцип в медицината се диагностицират първичен и вторичен дефицит на л-карнитин. Всеки от тези два вида дефицит на л-карнитин носи сериозни последствия за здравето. За да разберете по-добре същността на въпросните състояния, ще ги разгледаме поотделно в следващите редове.

 

Първичен системен дефицит (ПСД) на л-карнитин – това е изключително рядко заболяване с тежки последствия върху нормалното функциониране на човешкия организъм. Изразява се в значително по-трудното усвояване на л-карнитина от клетките в комбинация с дефектен процес на обратно усвояване в бъбреците. Двете неща водят до системно изчерпване на нивата на л-карнитин в тялото. В крайна сметка количеството на л-карнитина намалява до под 10% от нивата, които би трябвало да са налични при здрав организъм. Първичният системен дефицит на л-карнитин засяга три важни органа. На първо място, той поразява сърдечния мускул, като води до прогресивна кардиомиопатия. Това е сърдечно заболяване, характеризиращо се със значително уголемяване на междукамерната преграда, както и с уголемяване на стената на лявата преграда. Води до проблеми със задух, сърцебиене, ограничен физически капацитет и дори временно изпадане в безсъзнание. В допълнение, първичният системен дефицит на л-карнитин има негативно въздействие върху централната нервна система на човека, както и върху скелетните мускули. При него се среща заболяването миопатия, което представлява основна мускулна дистрофия, водеща до нарушаване на биохимичните процеси в мускулите, увреждане и смърт на мускулните влакна. Ако трябва да обобщим, първичният системен дефицит на л-карнитин е наистина тежко и сериозно заболяване. То налага редовното приемане на л-карнитин под инжекционна или орална форма, което често е животоспасяващо.

 

Вторичен дефицит на л-карнитин – вторичният дефицит на л-карнитин се среща по-често при хората, но за сметка на това неговите последствия върху здравето и нормалното функциониране на организма са значително по-малки. Тази форма на дефицит се изразява в повишено изхвърляне на л-карнитин от човешкото тяло чрез урината. Най-често причината за подобно състояние е някакво здравословно заболяване, свързано с черния дроб или бъбреците. Вторичният дефицит на л-карнитин също така е възможно да бъде причинен от дефект в метаболизма на мастните киселини или пък приемане на дадени медикаменти. Определени лечебни методи като хемодиализата например отново намаляват нивата на л-карнитин в човешкия организъм и в някои случаи тези спадове могат да достигнат до над 50%.  

 

Приложение на л-карнитина в спорта

 

И не на последно място, л-карнитинът е изключително важно вещество с оглед извършването на пълноценни тренировки и цялостното подобряване на спортните резултати. Той е една от най-популярните хранителни добавки сред професионалните спортисти и активно трениращите хора. Аминокиселината подобрява издръжливостта и намалява умората по време на активна физическа дейност. А енергията, която освобождава в тялото, ще ви помогне да издържите на интензивни тренировки, съпроводени със силно натоварване и пределни усилия от ваша страна.

 

 
Л-карнитин от Ready for life – качество на достъпни цени

 

В каталога на Ready for life можете да намерите редица л-карнитини, които принадлежат към някои от най-популярните в световен мащаб брандове хранителни добавки. Те са с гарантирана ефективност по отношение на физическата форма и здравословното състояние на човека и освен това се предлагат на изключително достъпни за клиентите цени. В следващите редове ще ви представим част от нашите специални предложения от категория „Л-карнитин“:

 

1. Natrol L-Carnitine 500mg – хранителна добавка, подпомагаща постигането на максимално ефективна и пълноценна тренировка. Това става чрез стимулиране на човешкия организъм да използва натрупаните мазнини като източник на енергия. Именно л-карнитинът транспортира мастните киселини до центъра за изгаряне на мазнини в клетъчните митохондрии, където те се преобразуват в енергия. Друго важно свойство на л-карнитинът е, че впоследствие спомага за отстраняването на отпадъчните продукти извън клетъчните стени. Ако трябва да обобщим, Natrol L-Carnitine 500mg носи няколко много важни предимства на тялото. Освен изгарянето на мазнини и набавянето на енергия, той подобрява мускулния тонус, увеличава издръжливостта по време на тренировки и оказва положително въздействие върху цялостната детоксикация на организма. Препоръчителната дневна доза от продукта със съдържание на л-карнитин е 1 капсула, която се приема по време на хранене. 

 

2. Battery Nutrition Carnitine – този продукт ви предлага л-карнитин в неговата най-популярна и чиста форма, а именно л-карнитин тартрат. Всяка доза съдържа 1000 мг л-карнитин. Battery Nutrition Carnitine ускорява процеса по изгаряне на мазнините и превръщането им в енергия. Но това не е единственото му полезно свойство. Хранителната добавка със съдържание на л-карнитин спомага за по-доброто здравословно състояние на организма, като намалява лошия холестерол. В допълнение, тя оказва благоприятно въздействие върху сърдечно – съдовата система и функцията на мозъка. На ден се приемат по 2 дози от Battery Nutrition Carnitine – 1 доза сутрин и 1 доза преди тренировка.

 

3. Prozis Sport L-Carnitine 1100 946 ml – съдържа течна форма на л-карнитин за максимално бързо и ефективно усвояване от организма. Хранителната добавка стимулира изгарянето на дълговерижни мастни киселини и преобразуването им в чиста енергия. Освен това л-карнитинът спомага за неутрализиране на мазнините в сърцето, мускулите и бъбреците, както и за намаляване на вредния холестерол в кръвта. Което означава, че приемането на Prozis Sport L-Carnitine 1100 946 ml ще намали риска от развитие на различни сърдечно – съдови заболявания. Продуктът също така понижава концентрацията на въглеродни оксиди и регулира нивата на кръвната захар. Препоръчително е на ден да се приема по 1 доза, около половин час преди хранене или пък преди тренировка. В зависимост от предпочитанията ви, е възможно директно да консумирате хранителната добавка или да я разтворите във вода. 

 

4. Myprotein L-Carnitine – хранителна добавка със съдържание на л-карнитин, принадлежаща към популярната британска марка Myprotein. Нейното приемане ще стимулира производството на енергия в организма и ще ви помогне да се преборите с излишните килограми. В допълнение, Myprotein L-Carnitine подобрява мускулния тонус и оказва благоприятно въздействие върху процесите на детоксикация. Една доза от този л-карнитин се равнява на две таблетки. Дневно е препоръчително да се приемат 2 или 3 дози.

 

5. XCORE L-Carnitine 3000mg – XCORE L-Carnitine 3000mg е незаменим помощник, когато става въпрос за изгаряне на мазнини и сваляне на излишни килограми. Той е изключително подходящ за хора, стремящи се да подобрят резултатите от своята диета или режим на хранене. Продуктът със съдържание на л-карнитин стимулира транспортирането на мазнините към мускулите и превръщането им в източник на енергия за организма. Той също така спомага за подобряване на издръжливостта на тялото по време на напрегнати и интензивни тренировки. И не на последно място, XCORE L-Carnitine 3000mg е течен л-карнитин. Това гарантира почти моменталното му усвояване и съответно по-големия ефект за човешкия организъм.

 

Разгледайте каталога на Ready for life и си поръчайте висококачествени л-карнитини на най-изгодни цени за вашето отлично здраве и перфектна физическа форма! 

 

История на л-карнитина От кои храни можем да си набавим л-карнитин? Технология на синтезиране на л-карнитина в човешкото тяло  Форми на л-карнитина Полезни свойства на л-карнитина Дефицит на л-карнитин Приложение на л-карнитина в спорта Л-карнитин от Ready for life – качество на достъпни цени