Всичко от нощта на наградите BAFTA 2019

1
197
Добави коментар
svetla58
svetla58

Най-общо казано най-големите церемонии по награждавания са предимно холивудска афера, така че снощната британска екскурзия носи в себе с нещо по-различно – от номинациите до домакините, речите и малко по непочтителната атмосфера. Първо проведена през май 1949 г., събитието се премества през февруари през 2001 г., за да бъде в съответствие с наградите на Академията. Повечето от категориите са международни, но има награди за изключителен британски филм и изключителен дебют от британски сценарист, продуцент или режисьор. Наградите BAFTA се присъждат от Британската академия за кино и телевизия и е прието а се считат като предсказка за победителите на големите  Oscar-и. Това бе 72-та церемония BAFTA, на която за втори път водеща е актрисата Джоанна Лъмли.

Тази година специални гости на церемонията бяха, не както очаквахме ние – принц Хари и Меган Маркъл, а грандвойката на брианското кралско семейство – Уилям и Кейт. Все пак нека не забравяме, че президент на BAFTA е самият Уилям.

Визиите, приличащи на подвижни бижута, разтрърсиха червения килим на годишната церемония по награждаване в Лондон.
“Абсолютно страхотната” звезда Йоанна Лъмли се завърна като домакин на 72-то издание на British Academy of Film and Television Arts Awards в Royal Albert Hall. Миналата година, Lumley, която пое задълженията от Стивън Фрай, беше първата жена, водеща на наградите, британската версия на Оскарите.

Докато миналогодишната церемония бе изцяло отдадена на движението „Time’s Up“ и жените носеха само и единствено черни рокли, то през 2019 червеният килим беше далеч по-колоритен.

Някак си естествено ни идва да започнем с Кейт Мидълтън, която този нощ изневери на безупречния си стил и си позволи излизане от досегашните норми за визия. Тя заложи на прелестна бяла рокля с цветна градина на едното рамо (уаууу, Кейт с БЯЛА рокля и то с ЕДНО рамо – визия, по-прилежаща за Меган Маркъл), ушита специално за нея от същата дизайнерка, която подготви и сватбената й рокля – Сара Бъртън, за Alexnder McQueen. Черешката на тортата бяха чифт обеци от перли и диаманти, някога принадлежащи на Лейди Ди.

Следващата феерия в бяло бе поразителната Марго Роби, която се появи, облечeна в истинско бижу на Chanel, което привлече погледите към hilqdite звезди, които блестяха по роклята й, а черните пластове тюл разчупваха дизайна и го направиха още по-разкошен.

Друgо красиво черно-бяло видeние бе и Виола Дейвис в нейната Armani Prive и Fernando Jorge бижута, които бяха обрани до крайност и намираха изражение единствено в чифт фантастични диамантени висящи обеци, защото компенсацията дойде от прелестната бяла сатенена панделка около деколтето.

Следва Танди Нютън, която заведе Valntino на наградите, в обемна черно-бяла рокля без презрамки от последната пре- колекция, в комбинация с чифт големи диаманти на ушите.

Не можем да подминем Мери Джей Блайдж, която, признаваме си, ни изненада със страхотен couture костюм на Ralph & Russo, който бе допълнен от божествени клъч и токчета на Jimmy Choo.

С фина бледо розова рокля със същия етикет се появи и Елеанор Томлинсън, която излъчваше нужния британски аристократизъм, вместо заслепяващия блясък на Холивуд.

Животински акценти също не липсваха. На тях бяха заложили две от богините на червения килим. Горещата Салма Хайек, разбира се, ни отвя главите, като се появи в дълга черна приказка на Gucci с едно рамо, на което достолепно се бе настанил златен хамелеон, от който се спускаше само един дълъг ръкав, което, според нас, абсолютно изключваше аксесоара за глава, защото обеците, пръстенът и клъчът бяха напълно достатъчни, като подкрепа на блясъка в тази визия. Змия пък се бе увила около врата на Ейми Джаксън, която заложи на класика с тънки презрамки.

Gucci се нареди и с втора рокля на пищното събитие, която избухна в шампанско с къдрите на Рейчъл Уайз и божествената комбинация с Cartier.

Още едно шампанско се взриви по пътя към залата с роклята на британската актриса Синтия Ериво, която открадна момента с пенливата си пола с лилав финал.

Чисто новата брюнетка Кейт Бланшет се появи като една истинска drama queen и ни впечатли, освен с нова фризура, и с доста разчупен, за нейния стил, тоалет на Christopher Kane, който се оказа впечатляващ. Стилизиран с бижута Pomellato и токчета Sergio Rossi.

Германският модел Барбара Майер прикова червения килим с ослепителна сребърна рокля, която силно се доближаваше по стил към произведението на изкуството на Elie Saab, който бе носен от Мишел Йо.

Цикламата не можа да подмине и този червен килим като намери изражение в две противоположни по красота рокли – Реджина Кинг rock the stars с жестока сатенена наслада на Atelier Versace, за разлика от колежката си по цвят – Зейв Ащън, която освен, че носеше плажен прототип на вечерна рокля с името „Roksanda”, мина по пътеката с равни обущенца, тип балетни пантофки. Нищо де, трябва и модни гафове да има, иначе няма да е интересно.

От hot pink цикламеното, леко и нежно се пренасяме няколко нюанса по-надолу, където стигаме до две бледи модни попадения, приличащо по-скоро, на някакъв сладкиш, отколкото на вечерна рокля за гала събитие – Татяна Корсакова в рокля тип русалка – отгоре и отдолу, и Тициана Рока, която беше облечена в грозноват захарен памук в убийствена комбинация с черни обувки… Защо?!

Монохромното Givenchy на Лили Колинс определено беше впечатляващо, но не с положителна нотка. Опитала се да направи комбинация между нещо couture шармантно и пословичния британски аристократизъм, но като краен финал – абсолютен моден гаф.

Не, сгрешихме! Абсолютният моден гаф може да бъде само един и той принадлежи на абсурдно грозната визия на Едит Боуман, която беше избродирана като ковиорче на стената. Всеки един детайл, включително и моторджийските й ръкавици, беше ужасен!

Същото важи и за Софи Харман, която заложи на златно и зелено, но не блестеше с изящество и красота.

“First Man” получи седем номинации заедно с “A Star Is Born” и “Roma” – най-новият филм на режисьора Алфонсо Куарон. “The Favourite”, с участието на Оливия Колман, стигна до най-големия брой номинации – 12, от които 7 спечелени награди, включително за най-добрата главна женска роля, най-добра поддържаща женска роля и най-добър британски филм.

Биографичният филм за Фреди Меркюри „Bohemian Rhapsody“ също беше награден със седем награди. В сряда номинацията му за изключителен британски филм бе спряна поради обвинения в сексуални нарушения срещу режисьора Брайън Сингър.
Актьорът Реми Малек, който играе във филма Фреди Меркюри, изглеждаше семпъл и спретнат в бял костюм на Louis Vuitton, за разлика от Тимъти Шаламет, който носеше принтиран костюм на Haider Ackermann, и Махершала Али, който избра черен жакард от Tom Ford и си тръгна с наградата за поддържаща мъжка роля във филма „Green book”.

Историческата драма “The Favourite” се оказа големият победител, която бе удостоена с цели 7 награди, включително и за най-добра британска лента. А наградите за главната и поддържаща роля отидоха при двете основни женски фигури в същия филм – Оливиа Колман и Рейчъл Уайс.

Естествено (въпреки, че очаквахме повече) “Roma” бе отличен в 3 категории, сред който беше и за най-добър филм. Но Обединеното кралство не подлага под съмнение родолюбието си дори в кино индустрията. Все пак Алфонсо Куарон отнесе вкъщи статуетката за най-добър режисьор. А лентата бе отличена и за най-добро операторско майсторство.

Очаквано и разбираемо, Реми Малек отново се натовари с още скъпоценен метал, тръгвайки си с поредната статуетка за превъплъщението си като Фреди Меркюри в „Bohemian Rhapsody“ за най-добър актьор.

Този път Лейди гага не можа да приеме наградата за оригинална песен за ленtата с Брадли Купър „A star is born”, тъй като присъстваше на Grammy Awards, затова актьорът я прие от нейно име.

Редактор: Марина Делева