Ало-измамници са прибрали близо 8 млн. лева през 2018-а година

1
136
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Ало-измамници са прибрали близо 8 млн. лева през 2018-а година. Това показват данните на МВР, цитирани от депутата Ивелина Василева днес пред членовете на пенсионерския клуб в бургаския комплекс “Зорница”. Тя, колегата й Диана Саватева, говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева и инспектор Панайотов се срещнаха с възрастните хора в рамките на кампанията за превенция на телефонните схеми.

Въпреки обществените предубеждения, голяма част от измамените са интелигентни хора, с образование, далеч не наивни. При един от последните фрапантни случаи на предадени 100 000 лв. жертвата е архитект. Това коментира Саватева, като изтъкна, че в случая говорим за гъвкав и лукав противник, който успява да подмами и образовани хора.

Цветелина Рандева подчерта, че измамниците нанасят тежки психически увреждания на възрастните хора и техните близки. От полицията са подготвили и нови брошури, които скоро ще бъдат разпространени като превенция.

„Запомнете, че няма как полиция, прокуратура или социално подпомагане като институции да ви поискат пари – това е друга много разпространена схема. При съмнения за катастрофа с пострадал близък -обадете се на семейството си, на 112 или на КАТ. Само това са достоверни източници на информация“, подчерта Рандева.