Българин е замесен в международна мрежа за кучешки боеве. Властите у нас разследват

1
168
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Разследване на Би Би Си в мрачния свят на организираните боеве с кучета разкрива международна мрежа за нелегална търговия, в която е замесен и българин – 37-годишният Ивайло Николов от Русе. По информация на Би Би Си той е свързан с компания, която купува, продава и транспортира кучета по целия свят.

Балканите са се превърнали в център на бизнеса с кучешки боеве в Европа, посочва Би Би Си.

Българските власти започнаха разследване по разкритията на Би Би Си за международна мрежа за организиране на кучешки боеве.

„Иво обича да документира работата си във „Фейсбук”. „Лигата срещу жестоки спортове” (б.р. британска благотворителна организация) е събрала негови постове, според които той е пътувал в 29 страни, включително Обединеното кралство, заедно с кучетата си”, се казва в материала.

Съобщенията и статусите от профила му водят до интересни следи. Една от снимките например загатва, че животните, които транспортира, не са просто домашни любимци. На други места той се „изпуска” и използва терминология от кучешките боеве.

Затова и Би Би Си решават да проучат Ивайло подробно с помощта на разследващи под прикритие. Италианка с псевдоним Силвия се свързва с Иво със съобщения и му казва, че има роднини, които искат да си купят куче.

Изпраща му и написан на ръка списък с предпочитаните породи, сред които има ловни кучета, но и питбули, които обикновено се избират за кучешки боеве.

Иво се хваща на въдицата и предлага куче. Цената е 3000 евро, а животното идва от Молдова. Междувременно праща на Силвия видео от кучешки бой на неизвестна локация в Източна Европа. „Победа за 1 час и 17 минути”, се казва в съобщението.

 Кадър:Би Би Си

Две седмици по-късно той планира пътуване до Карибския регион, където да гледа боеве между кучета. В крайна сметка изпраща видео, на което е снимано и кучето, което се предлага за продажба. Би Би Си отбелязва, че кадрите са изключително тежки за гледане – в края кучетата са облени в кръв.

В излъченото разследване са използвани кадри с кучешки боеве, на които ясно се чува българска реч.

Разследващите под прикритие – Силвия и Ник, който се представя за неин роднина, опитват да накарат Иво да се видят на живо. Уговарят се да се срещнат в Букурещ – на път от Русе към Молдова, откъдето ще бъде взето кучето. Виждат се в ресторант за бързо хранене, където снимат Иво със скрита камера. Силвия пита как ще минат с животното през проверките на митницата, тъй като транспортирането на куче за боеве е незаконно.

 

Иво казва, че има контакт в Молдова, който по думите му е държавен ветеринарен лекар и може да издаде всякакъв документ, който поискат.

Той обаче допълва: „Когато пътуваш с молдовски документи, се минава през твърде много проверки, затова съм изготвил български документи, както и кръвни изследвания и сертификати”.

След срещата в ресторанта от Би Би Си се изправят лице в лице в Ивайло.

Очевидно стъписан, че е разобличен, той отказва коментар. „Не ви познавам, не искам да говоря с вас”,  казва той на журналиста. Преди това отговаря отрицателно на въпроса дали търгува с кучета за боеве.

Дни по-късно профилът му във „Фейсбук” е изтрит.