Каракачанов присъства на редовната среща на военните министри от НАТО

1
111
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Сигурността на Европа и твърда позиция във връзка с концепцията си за ромите – двете теми попаднаха в коментарите на вицепремиера и министър на отбраната. В Брюксел Красимир Каракачанов участва в срещата на военните министри от пакта.

Военните министри от Пакта се разбраха през следващите месеци да търсят активен диалог с Русия за връщането на Москва към договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие. Според Каракачанов, ако това не стане, сигурността на континента ще бъде застрашена.

Красимир Каракачанов – вицепремиер министър на отбраната: Разбира се това е проблем за сигурността на цяла Европа. И ако ме питате директно дали да се страхуваме и отговорът трябва да се с ДА или НЕ, ДА трябва да се страхуваме.

Каракачанов коментира, че България върви по график за изпълнението на изискването на НАТО за достигане на 2 процента от БВП за отбрана до 2024 година. Според него дори е възможно целта да бъде достигната година или повече по-рано.

Военният министър е разговарял с американския си колега Патрик Шанахан за решението на парламента за изтребителите F-16.

Разговорите ще продължат и на конференцията по сигурността в Мюнхен. С германския си колега Урсула фон дер Лайен той е обсъдил германското участие в други проекти за модернизацията на българската армия. В Брюксел вицепремиерът потвърди готовността си да напусне правителството, ако концепцията му за ромите не бъде одобрена.

„Това е изключително важен въпрос. Заложих си поста, защото е крайно време някой да каже. Ще изпълня заканата си. Какъв е смисълът да стоиш в едно управление, в което един такъв важен въпрос не се решава. Защото не го решаваме? Защото ни е страх, че някой тук в Брюксел ще ни се скара ли?“, заяви Красимир Каракачанов.

Според Каракачанов проблемът с дезинтеграцията на част от ромите застрашава България и е крайно време, по думите, му „някой да хване бика за рогата.