SEO гайд за начинаещи и средно напреднали

1
205
Добави коментар
seoslav
seoslav

SEO е абревиатура от Search Engines Optimization или на български оптимизация за търсещи машини или търсачки, както по често ги наричаме. Но какво всъщност представлява самия термин и за какво се бори дисциплината? SEO са начини за преобразуване на определена страница или сайт в интернет по такъв начин, че те да преминат успешно стандартите и изискванията на потребителите и търсачките за качество, скорост, популярност и значимост.

 Защо SEO е важно за вашия онлайн бизнес може да прочетете тук: http://bit.ly/1Wk0nTw.

 

От къде да започнем?

 

 Оптимизацията на сайт стартира още с избора на дизайн и писането на кода. Дизайна трябва да е приятен, user friendly, елементите е добре да са разположени на такива места, каквито потребителите са свикнали да ги виждат – всичко е добре да е просто, ясно и красиво. Бизнеса ви трябва да се превръща в бранд (ако вече не е), за това ще имате нужда от лого и други визуални елементи. 

Самия програмен код е редно да е добре написан, правилен, чист и да отговаря на W3C стандартите. Ако кода е лош е възможно сайта да е бавен и самите ботове да срещат трудности при кролването на вашите страници, което директно ще се отрази на самото класиране в Google.

Нужно е да се ползва добър фреймуърк, за да може лесно, различни програмисти да работят по проекта и след време ако програмистите направили сайта, не са на линия, да може без много проблеми и други програмисти да пипат по сайта. 

 

Onsite оптимизация

 

 1. Изберете си една версия на домейна с www или без и другия вариант го пренасочете с 301 към този, който сте си избрали. 

 

 2. Правилни URL адреси

URL адресите може да са 2 типа+

 

а) Директорийна структура: http://example.com/menu/submenu/publication

b) Кратки URL:  http://example.com/publication

 

Каквото и да изберем е добре урл адресите да са написани само с малки букви и средно тире да се ползва като разделител. Използвайте само малки букви и цифри, никакви препинателни и други знаци. Адресите трябва да са описателни и да съдържат важната ключова дума (фраза). Специално за българските УРЛи вариантите също за два. Или да бъдат изписани на кирилица, или на български, но с латински букви (транслитерация). 

 

 3. Инсталирайте проследяваш код на Google Analytics

 

 4. Инсталирайте проследяваш код на Search Console (бившето Webmaster Tools)

 

 5. Ако ползвате WordPress, то следните плъгини са задължителни – 

Google Analytics by Yoast и Yoast SEO

 

 6. XML Sitemap – помага на бота при кролирането на страниците и с него разбира по лесно кога има ново съдържание.  

 

 7. Robots.txt – не върши кой знае каква работа. Може да забраните достъпа на определени ботове, до определени страници от сайта. Хубаво е и да си опишете сайтмапа, този който е в xml формат. 

 

 8. Проверете за проблеми със скоростта на сайта и вижте как да ги поправите тук.

 

 9. Удобен за мобилни у-ва. Уверете се че сайта ви има мобилна версия или риспонсив дизайн и изглежда добре на мобилни устройства.  

 

 10. Breadcrumbs навигация. Така наречените хлебни трошички са от изключителна важност, както за ботовете на търсачките, така и за самите потребители. Помагат за по-добрата ориентация, къде се намирате и как сте стигнали (попаднали) там.  

 

 11. Каноникъл релации. Полезни са, когато понякога се налага различни урл адреси да отварят страници с еднакво съдържание.  rel=“canonical“

 

 12. Релация Алтернейт. Указва, че въпреки дублираното съдържание, това са важни страници от самия сайт. Става дума за RSS, XML Sitemap и т.н. rel=“alternate“

 

 13. Релации Next и Prev. Това са релациите при странициране. Next показва следващата страница, а prev – предишната. 

 

 14. Alt таг за снимките. Търсачките все още не виждат какво има на самите снимки и благодарение на този описателен алт таг, ние казваме какво има на всяка една снимка. 

 

 15. Страница „Грешка 404“. Такива страници служат както и на ботовете, за да не им се налага да „преглеждат“ безброй страници, така и на потребителите, за да видят, че няма такава страница и да им предложим релевантен избор.  

 

 16. Структура, елементи и HTML5. Понеже темата е дълга и по-сложна, може би с тези 2 видеа ще придобиете представа: https://goo.gl/G0aiyB и неговото продължение: https://goo.gl/bw5cmE

 

 17. Микроформати (Microdata). Микродатата има за цел да опише съдържанието на елемента в страницата. Вижте повече за протокола https://schema.org. 

 

 18. Опен Граф Протокол. Може да разберете повече в този чудесен материал по темата. 

 

 19. SSL сертификат. Все по-задължителен, особено за сайтове, в които се предоставя лична информация. Ранкинг сигнал. 

 

 20. Onsite Trust (доверени) сигнали. Това са сигнали, които вдъхват доверие на потребителите в сайта. Такива са:

 

– Уникален, красив и професионално изглеждащ дизайн- Телефон и мейл на лесно видимо място- SSL сертификат- Тръст баджове- Коректно попълнени страници „За нас“, „Контакти“, „Условия за ползване“ и т.н.- Референции от доволни клиенти и фенове- Покажете вашия екип- Активни акаунти в социалните мрежи- Ясни условия за доставка (ако сте онлайн магазин) – Няколко начина за плащане (за онлайн магазини и други)

 

 21. Вътрешен линк билдинг. Полезно за потребителите, който ще намират по този начин сходно съдържание, което би им било интересно. Подходящо и за търсачките, които харесват смислово налинкнати вътрешни страници – помагат им за да се ориентират по лесно в структурата, а пък и за да разбират по-добре смислово самото съдържание. 

 

Onpage оптимизация

 

 22. Заглавие (Meta Title tag). От изключително значение, както за класирането, така и за привличането на потребители. Използвайте уникално заглавие за всяка отделна страница – между 60-70 символа. 

 

 23. Описание (Meta Description tag). Описателния мета таг на страницата. Вижда се в снипета на търсачките. Хубаво е да е около 155 символа и да кара потенциалните потребители да кликат точно на този резултат. 

 

 24. H хединги. Заглавни тагове, удебеляват и уголемяват важните заглавия и подзаглавия в съдържанието. Така и потребителя и ботовете разбират кое е по-важното в текста и не само. Могат да се слагат и в изображения, лога.   

 

 25. Снимки, видеа и други файлове. Обогатяват съдържанието, увеличават CTR, задържат потребителя на сайта. Разбира се, трябва да са само по темата. 

 

 26. Форматиране. Никой не обича да чете прав, дълъг, неформатиран и без абзаци текст – такова съдържание е обречено на провал. Не допускайте правописни и пунктуационни грешки. 

 

 27. Дължина на съдържанието. Това е спорно. Навсякъде се тръби, че по-добрия вариант са текстове от минимум 500 думи и на горе, но реално количеството не е толкова важно, колкото качеството. 

 

 28. Семантика. От 2013 година, след появата на алгоритъма Колибри, Гугъл се опитва да разбира нашите въпроси и търсения по контекста. Наистина да разбира за какво става дума. Така че, винаги се стремете възможно най-описателно да е вашето съдържание, използвайте всевъзможни синоними и се старайте да обогатявате вашите семантични ядра.  

 

Offsite оптимизация

 

Това е един наистина дълъг и сложен процес. Нека приемем, че това са всички неща, които правим извън сайта си за неговото популяризиране и просперитет. Тук влизат:

 

 29. Линк билдинг. Изграждане на силни и подходящи смислово връзки към различни страници от вашия сайт. Вижте повече за линк билдинга.

 

 30. Създаване и поддръжка на страници в социалните мрежи. 

 

 31. Бранд. Всичко, което правим за популяризиране и налагане на бранда. 

 

 32. Активно участие в браншови форуми и групи.

 

 33. Маркетинг. Тук можем да включим почти всичко. И не става дума само за дигитален маркетинг. Вече има какви ли не креативни начини за маркетиране през точната целева група, която търсите – Маркетинг чрез съдържание, Нейтив реклами, Имейл маркетинг, Афилиейт маркетинг, Видео, Мениджмънт на репутацията, Радио, Телевизия, SEO оптимизация и т.н…

 

Успех!