Екипът на японската мисия Хаябуса 2 е готов за кацането на астероида Рюгу този петък с цел взимане на проби

1
192
Добави коментар
redbul80
redbul80

 

Снимка на повърхността на Рюгу, заснета от астероидохода „Ровър 1Б“. Ясно се вижда, че астероидът е скалист. Photo credit : JAXA

18 февруари 2019 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Екипът на „Хаябуса 2“ е в готовност за първото кацане във връзка с основната цел на тази мисия. Макар че през 2018-та година, през септември и октомври, имаше кацания съответно на японските астероидоходи „Минерва 2“ и европейския спускаем апарат „Маскот“, това бяха вторични задачи. Сега самата автоматична станция трябва да се спусне на повърхността, за да вземе проби, които да бъдат събрани в контейнери за по-нататъшна доставка на Земята. 

Подготовката за това кацане отне повече време, защото учените се сблъскаха с неочакван проблем. Не от страна на мисията – всички прибори на борда работят нормално. А от страна на условията на астероида. Той се оказа много по-скалист, отколкото първоначално се смяташе след проведени наземни наблюдения. Считаше се, че реголитът на повърхността му е фин и подобен на пудра. Вместо това – камък до камък. Мисия „Хаябуса 2“ е подготвена да работи по един начин, ще може ли механизмът за събиране на проби да свърши работа при новите условия?

На 28-ми декември 2018-та, последния работен ден в Япония преди Нова година, екипът реши да изпробва механизма върху симулирана повърхност от Рюгу. С помощта на професор Хидеаки Миямото от Университета в Токио тази повърхност бе подготвена посредством слепването на изкуствено създаден чакъл със състав, подобен на този на метеоритите от типа въглеродни хондрити. Експериментът бе успешен – макар и в условия на земна гравитация той доказа, че механизмът за събиране би проработил дори и при такъв тип повърхност.

Механизмът на „Хаябуса 2“ работи на следния принцип: малък издатък с роговидна форма докосва повърхността, при което куршум с тегло 5 грама се изстрелва със скорост от 300 m/sec и раздробява грунта. Изхвърлените частици се събират пасивно от захващащото устройство, намиращо се на върха на рога. Планират се две взимания на проби от самата повърхност и още едно, последно, през април, от слоевете на Рюгу под повърхността му. Последното ще бъде направено посредством изстрелването на снаряд с тегло 2.5 килограма, който се очаква да издълбае изкуствен кратер с дълбочина до 2 метра. „Хаябуса 2“ ще чака две седмици, за да се уталожат всички отломки, преди да се спусне в новосформирания кратер.

Роботизираната станция ще напусне Рюгу през декември и ще започне обратното пътешествие към Земята. Завръщането на родната ни планета със събраните проби е планирано за края на 2020-та година. 

За повече информация: JAXA

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/