Лекарство за подмладяване на мускулните клетки

1
148
Добави коментар
stupid
stupid

Учени от Медицинския филиал на Университета на Тексас са разработили обещаващо лекарство, NNMT (Nicotinamide N-Methyltransferase) инхибитор, което може да увеличава размера на мускулите, силата и метаболитно състояние на възрастни мишки, според проучване, публикувано в Biochemical Pharmacology.

 

С напредването на възрастта телата ни губят способността си да се възстановяват. Процеса започва около 35-годишна възраст и мускулната маса и силата непрекъснато намаляват с напредването на възрастта. Това ограничава способността на възрастните хора да живеят напълно активен и независим живот.

 

В изследването, 24 месечни мишки с нарушение на мускулите са лекувани с лекарството, или с плацебо. След седем дневно лечение, учените са открили, че възрастните мишки, които са получавали лекарството, са имали по-функционални мускулни стволови клетки, които активно са възстановявали увредения мускул. В третираната група размерът на мускулните влакна са се удвоили, а мускулната сила се е увеличила със 70% в сравнение с плацебо групата. Изследване на кръвта на третираните с лекарството мишки и плацебо групата е подобна, което предполага, че не се наблюдават нежелани лекарствени ефекти.

 

Тези първоначални резултати подкрепят развитието на иновативно лечение с лекарство, което има потенциал да помогне на възрастните хора да станат по-бързи и по-силни, като по този начин ще им позволи да живеят по-активен и независим живот, когато остареят, смята старшия автор на проучването Харшини Нилкантан, от катедрата по биохимия и молекулярна биология на Университета на Тексас.