Шарлота с круши

1
116
Добави коментар
stupid
stupid

Необходими продукти

за блата:
200 г брашно
8 яйца на стайна тепература
200 г захар
2 ванилии
сладко от вишни за слепване

за крушите:
3 круши
1 с.л. ром
150 г захар
300 мл вода

за крема:
250 мл пълномаслено мляко
6 жълтъка
400 мл сладкарска сметана
2 с. л. желатин
150 г пюре от круши
80 г захар

Начин на приготвяне

Жълтъците се разбиват с две трети от захарта докато побелеят и се получи гъст крем, а захарта се е разтворила напълно. В отделна купа се разбиват белтъците на сняг с останалата захар. Към разбитите жълтъци се добавете на части разбитите белтъци и с помощта на шпатула се разбъркват внимателно отдолу нагоре. След това се добавя пресятото предварително брашно с ванилията на части и се разбърква внимателно по същия начин – отдолу нагоре. Трябва да се получи гладка и въздушна смес (Не се разбърква прекалено дълго, за да не спадне сместа).

Сместа се разделя на две и се рапределя в две правоъгълни тави, застлани с хартия за печене на равномерен слой. Пекът се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути и се оставят да се охладят.

Крушите се обелват, отстраняват се семките и се нарязват филийки. Водата се кипва заедно със захарта, след което се прибавят рома и резените круша. Изключва се котлонът и се оставя да се пошират. След като изстинат се изваждат.

За крема. Млякото се кипва и се сваля от огъня. Жълтиците се разбиват със захарта и се налива малка част от млякото при тях за да се темперират. Темперираните жълтъците се сипват на тънка струя при млякото при постоянно бъркане. След това се готвят на водна баня или на слаб огън, докато сместа се сгъсти. Към тях се прибавя пюрето от круши. Желатинът се разтваря в 30 мл вода и се оставя да набъбне, след това го разтваряте на водна баня и се смесва с леко охладения крем. Сметаната се разбива на сняг и се добавя към крема, като се разбърква се внимателно с шпатула.

От единия блат се изрязва кръг който да покрива дъно на формата за торта с подвижни стени. След като се постави блата се напръсква се със сиропа на крушите в който сме ги поширали. Другия блат и остатъците от първия се нарязва на ленти около 1 сантиметра и височина като са изправени да стърчат малко над ръба на формата. Всяко парче се намазва със сладкото и парчетата се слепват и се подреждат прави покрай стените на формата.

В средата се сипва крема и се поставя в хладилника да стегне. След като стегне крушите се подреждат върху крема. Слага се малко набъбнал желатин в останалия сироп от поширането и внимателно с лъжица се поливат плодовете отгоре, така че хубаво да се облеят от всички страни и да запазят цвета си. Тортата отново се оставя да стегне, после се нарязва и се поднася.