Инфлуенсър маркетинг – 5 съвета за успешна кампания

1
210
Добави коментар
narabova
narabova

През последните години инфлуенсър маркетингът се утвърди като предпочитана техника за достигане на желаната аудитория. И това съвсем не е изненада, тъй като брандовете непрекъснато търсят алтернативни начини да засилят своята популярност и разпознаваемост сред потребителите. Инфлуенсърите или лидерите на мнение въздействат на аудиторията на още едно ниво и създават доверие, споделяйки своя опит с продукта или услугата на бранда в Facebook, Instagram, Youtube или своите блогове. Аудиторията от своя страна търси информация и споделен опит в интернет за всичко, което я вълнува, най-вече от влиятелните личности, които харесва и в които се припознава. Силното преимущество на инфлуенсърите е в това, че те създават креативно съдържание и комуникират с потребителите в социалните мрежи на „техния език“.

Инфлуенсър маркетингът може да бъде изключително ефективен и да добавя стойност за бизнеса ви, особено ако се създаде и изпълни правилно. Ако сте решили да включите инфлуенсър във вашата стратегия за популяризиране, повече от важно е да се уверите, че ще получите професионализъм и правилна комуникация.

В следващите редове ще споделим пет важни съвета, които са от основно значение за успешна инфлуенс кампания.

1. Изберете внимателно посланика на вашата марка

На първо място помислете отново за таргета и на тази база направете списък с подходящи личности, с които бихте искали аудиторията да асоциира вашата марка. Много брандове се насочват към най-нашумелите лица, които в даден момент рекламират всичко, дори и конкурентни марки.  

 

2.  Бъдете нащрек за „фалшиви“ инфлуенсъри

Основният критерий, по който се оценява влиянието на инфлуенсърите в социалните мрежи, е броят на последователите им. Това поражда редица нелоялни практики, свързани със стремежа за набиране на много фенове и популярност, зад които често стоят фалшиви профили. Затова от особено значение е професионалният подбор и познаване на инфлуенсърите в различните области, както и реализираните кампании с тяхно участие.

 

3.Планирайте

За да получите най-доброто от инфлуенс кампаниите и да избегнете съдържание, което не отговаря на изискванията ви, е необходимо предварително да поговорите с избрания от вас лидер на мнение затова. Пояснете каква е крайната ви цел и какво впечатление искате да оставите у аудиторията. Какви дискусии са полезни за вас и какви не искате да насърчавате.

4. Поискайте график и отчетност

Най-добрият вариант е да изисквате график с планирано съдържание, което да одобрите предварително. В зависимост от бизнеса и целите ви, помислете как бихте могли да получите обратна връзка – колко нови клиенти имате благодарение на инфлуенс кампанията. Например може да генерирате специални линкове или отстъпка, която да осигурите единствено за последователите на вашия посланик в социалните мрежи. Ако сте на етап имиджова реклама, поискайте информация за достигането, коментарите и ангажирането на всяка публикация, видеото или блог пост с вашия бранд.

5.Бъдете професионалисти

Инфлуенсърите са творчески личности, ентусиазирани, дейни, готови да споделят почти всичко с последователите си. В повечето случаи те комуникират неформално, бързо и емоционално, за тях организацията е второстепенна задача. За вас пък е важно да подредите и канализирате процеса на работа. Участието на агенция, която да защитава вашите интереси и да обмисля детайлите на всяка стъпка, е голямо предимство и гаранция за професионализъм.

 

Ако искате искате да включите инфлуенсър във вашата стратегия, не се колебайте да се свържете с екипа на Smarkethink. Ние ще ви предложим най-подходящите лица и ще се погрижим за всички детайли за успешна кампания.