40 медици в ареста, хиляди евра намерени при акцията за ТЕЛК-ове менте във Варна

1
176
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

40 медици от Варна и съседни общини бяха арестувани вчера при операция на ГДБОП и прокуратурата във Варна. Десетки хиляди евро с неясен произход открити при обиски в домовете им, научи “Нова Варна”.

Според информация на БНТ 8 от тях са задържани за 72 часа и ще им бъдат повдигнати обвинения. Задържането е заради участие в схеми за издаване на решения на ТЕЛК.

Смята се, че те са работили като организирана престъпна група. Лекарите са издавали ТЕЛК-ови решения срещу колосални суми за несъществуващи заболявания. В огромна част от случаите това са били заболявания, които дават над 50% нетрудоспособност.

По информация на “Нова Варна” сред арестуваните медици са лекари от ТЕЛК комисиите в двете големи болници в града – трима души от “Света Марина” и една лекарка от “Света Анна”

Според наши източници става дума за невроложка с инициали В. К. От пресцентровете на двете големи болници все още нямат коментар. Според запознати при масираната акция задържаните медици са и от 3-те състава на експертните лекарски комисии в града, както и от общините Суворово, Вълчи дол, Генерал Тошево и Велико Търново. Според една от версиите в основата на схемата с фалшивите ТЕЛК-ове била невроложка от Добрич, която имала пациенти във Варна.

По непотвърдена информация, при обиск в домовете на задържаните са открити големи суми пари. Става дума за десетки хиляди евро, коментират запознати със случая.

От държавното обвинение вчера потвърдиха официално, че има арести на лекари в крайморския град и уточниха, че разследването е под наблюдението на Специализираната прокуратура.

Очаква се на брифинг днес да бъдат съобщени подробности по “аферата ТЕЛК”.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на [email protected] или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!