Учени установиха, че Youtube е виновен за разцвета на вярването, че Земята е плоска

1
204
Добави коментар
redbul80
redbul80

19 февруари 2019 г. 14:15 ч. Учени установиха, че причината за увеличаване на вярващите в псевдонаучната теория за плоска Земя е  алгоритъмът на Youtube. Водещият автор на изследването е проф. Ашли Ландръм, а резултатите бяха представени на годишната конференция на Американската асоциация за напредъка на науката във Вашингтон ДС. 

Изследователите са посетили два симпозиума на плоскоземци – през 2017 в Северна Каролина и през 2018 в Колорадо. Те са интервюирали общо 30 плоскоземеца. Общо 29 от тях са споделили, че са повярвали в плоската земя след като са гледали клипчета в Youtube. Единственият, който споделил, че не използва Youtube, все пак казал, че се е захласнал по лъжетеорията след като неговата дъщеря и зет са гледали конспиративни клипчета. 

Учените също така установили, че повечето от тях са се интересували от други конспирации и преди – за атентатите на 11-ти септември, дали НАСА са пратили хора на Луната. Алгоритъмът на Youtube автоматично предложил и клипове за плоска земя. 

Алгоритмите на социалните мрежи отдавна подлежат на критика. Най-общо казано, социалните мрежи печелят чрез таргетирана реклама. Хората търсят видеоклипове съобразно техните интереси, а интересът на Youtube е да предложи автоматично други клипове със сходно съдържание, за да може потребителят да остане повече време в сайта и да цъка на рекламите – съответно компанията да печели. Така ако даден потребител се интересува от дадено конспиративно клипче, на него ще бъде предложено следващото конспиративно клипче, след това следващото… и така потребителят стои в един информационен балон. При това балон с лъжлива информация. 

Гийом Шасло, специалист по изкуствен интелект и бивш работник в Гугъл, разказва за шокиращ случай. Брайън, негов приятел, изпада в депресия след като баща му загива в катастрофа с мотор. В опит да се измъкне от депресията той започва да гледа клипове в Youtube – конспирации, плоска земя, извънземни. Брайън спира да ходи на работа, да се вижда с приятели и вече не иска да има деца. Жена му го подкрепя, а той гледа по цял ден Youtube. За неговите родители, приятели и семейство историята е съкрушаваща, но от гледна точка на изкуствения интелект на Youtube той е като джакпот и огромен източник на печалба.

От Google признават, че проблем съществува. На 29-ти януари тази година компанията съобщи, че започва работа по намаляването на популяризацията на тези видеоклипове в Youtube, специфично предназначени да дезинформират и да разпространяват псевдонаука. Поименно са назовани теории за чудотворни лекарства, плоската земя и конспиративната теория за 11-ти септември. Клиповете няма да се трият, но промотирането им ще бъде силно ограничено. 

Промяната първо ще бъде внедрена за потребителите на Youtube в САЩ, а по-нататък – и в други държави. 

Снимка на Земята, направена от автоматичната междупланетна станция на НАСА DSCOVR на 16-ти юни 2017 г. Вярващите в конспиративната теория, че Земята е плоска, смятат, че подобни снимки са фалшиви и са компютърно генерирани. Photo credit : NASA/DSCOVR-EPIC