Отиде си Сивият кардинал на френската мода Карл Лагерфелд

1
168
Добави коментар
svetla58
svetla58

Най-емблематичният и ползотворен дизайнер в света, познат още като Краля на модата – Карл Лагерфелд – почина на 85 години в Париж.
В кариерата си от седем десетилетия като краен свободен агент на модата, Лагерфелд създаде колекции едновременно за двете къщи Chanel и Fendi, в допълнение към своя собствен сигнатурен бранд, с темпо, без конкуренти в луксозната индустрия. За Лагерфелд да проектира беше като да диша, “така че, ако не мога да дишам, аз съм в беда”, той често се подиграваше пред журналисти, които бяха удивени от неговата неизчерпаема енергия и трудова етика, както и настояването му, че никога няма да се пенсионира.

Всъщност творческата му продукция изглеждаше все по-изобилна в златните му години – период, през който екстравагантните му ревюта в Grand Palais в Париж достигнаха зашеметяващо ниво на театрално богатство. С цена от милиони долари на сезон, събитията надминаха обикновените граници на модното шоу, за да станат нещо повече – мащабно изпълнителско изкуство – медийни спектакли, където Лагерфелд, надарен дизайнер и визуален провокатор, можеше най-добре да покаже способността си да преплита повърхностната природа на модата с въпроси с голяма дълбочина, като същевременно измисли безброй начини да запази класическия туид на Chanel да изглежда модерен и свеж.

Неговата колекция от есента на 2017 г. включва 115-метров ракетен кораб, който симулира запалване. През есента на 2014 г. той построи търговски център Chanel, а неговите супермаркети, изпълнени с над 500 различни продукта, включваха трион Chanel-logo, изтривалки, бонбони и кетчуп.

За есента на 2010 г. той внесе достатъчно количество сняг и лед от Швеция, за да създаде 265-тонен айсберг.

Фон на изкуствен плаж с вълни (пролетта на 2019 г.), мащабно представяне на Айфеловата кула (есен 2017), френска бирария с униформени бармани (есен 2015) и огромен модел на пътнически кораб (cruise 2019). Предполагаме, че няма идея, която да е твърде фантастична или пък твърде упадъчна.

През цялата си кариера Лагерфелд не остана встрани от сериозни полемики, поддържайки ги позорно силно. С еднаква сила на гласа си той изказваше мнения по теми, които варираха от религиозното обсебване на животинската кожа до всякакви женски прояви (като Хайди Клум, Пипа Мидълтън и Адел, последната от които през 2012 бе наречена „малко повече дебела” от него, за което по-късно се извини). Съвсем наскоро Лагерфелд попадна под обстрел за експлозивно интервю с френското списание Numéro, в което обсъжда теми като окосмяването на тялото, диетата и #MeToo.

Лагерфелд ще остане в историята на модата като една от най-влиятелните, със сигурност – най-запомнящите се фигури, които някога са работили в дизайна. Неговият сигнатурен стайлинг , който се състои от бяла риза с яка, широка черна вратовръзка, черно спортно палто и черни кожени ръкавици без пръсти и сребристата му коса, вързана на ниска опашка – се превърна в синоним на Лагерфелд и завинаги ще остане част от модния речник, точно както и самия той.

Неподражаем творчески гений!

Редактор: Марина Делева