Черното чудо – чесънът, който НЕ мирише

1
89
Добави коментар
svetla58
svetla58

Нали знаете как като малки все ни караха да ядем това и онова, защото „е много полезно и ще растеж здрав и силен”. А помните ли за кои храни ставаше дума? Предимно зеленчуци. Особено един много лют и кофти миришещ такъв – иначе безкрайно полезният господин Чесън.

Здравословните му характеристики определено надминават броя на пръстите на двете ни ръце, но този воня, която остава след него в дъха ни… нея и до ден днешен не можем да я преодолеем. Има, обаче, и такива смелчаци, които си похапват ‘свежия’ зеленчук без абсолютно никакви притеснения. Ами смейте им се, но те не висяха заедно с вас на опашките при личните лекари и в аптеките, нали? Ха сега си купете едно, две или три пакетчета дъвки и продължавайте да четете надолу.

Днес ще ви разкажем за чесън, който не мирише. Вярно е! Това не е някаква лъжа. Той съществува! Дори можете да си го направите сами вкъщи или пък да го поръчате готов. Не е специален сорт лук, а класическият чесън, само че леко ферментирал. Не вярвате, че чесън може да ферментира? Ами може. Освен това става катранено черен и още по-богат на полезни свойства.

Първо идва от Азия. Но какво полезно не идва от там? От хилядолетия там технологията по ферментиране на различни продукти е много ценена и често практикувана. Тя спомага за по-лесното усвояване от организма на полезните вещества в зеленчуци и всякакви растения. Там смятат ферментиралия чесън за супер храна, храна на боговете или храна на дълголетието. Което и да си изберете, все е истина!

Ще го наричаме черен чесън, защото звучи по-fashion и по-приятно от ‘ферментирал’.
На вкус сладнее и има желеобразна текстура, обаче не люти и не мирише. Нека не ви стряска черният му цвят. Той се получава вследствие на процеси, протичащи в него при ферментация в продължение на цели 30 дни. Това е и разковничето на подготовката му вкъщи, само че тя ще ви коства много време, енергия и средства. Процедурата е следната – нареждате в огнеупорен, херметически затворен съд главичките чесън с върховете нагоре. Напръсквате ги с вода и ги затваряте така, че да не може влагата да се изпари. Вкарвате ги във фурната, която е загрята на 60-70 градуса и ги оставяте така цели 30 денонощия БЕЗ да ги вадите нито за секунда. Е, късмет! И много търпение ви пожелаваме!

Но пък си струва! Вижте защо трябва да го направите:

Благодарение на самата ферментация черните скилидки увеличават многокатно антиоксидантните си свойства. Хранителната му енергия е 10 пъти по-голяма от тази на обикновения чесън. 10 е и числото, което отговаря на количеството алицин, който всъщност е основният боец с вирусите. Количеството на фруктозата също се покачва със 7 пункта.

Лекарите казват:

Ферментиралият чесън е чудесен продукт, който може да ни предпази от много неразположения и болести на съвременния живот: проблеми със сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, онкологични процеси, атеросклероза на кръвоносните съдове, нестабилно кръвно налягане, възпалителни процеси и простудни заболявания.
Черният чесън подобрява функцията на бъбреците и предпазва от заболявания на черния дроб. В качеството си на активатор на функцията на панкреаса и на секрецията на инсулин, играе важна роля при лечението на диабета.
Препоръчва се при свръх тегло, както и при безсъние.
Полезен е за кръвообращението, пречиства кръвта и предпазва стените на кръвоносните съдове от холестеролни плаки.
• 1-2 скилидки дневно са достатъчни за укрепване на имунната система. Те могат да се приемат директно или да се използват в различни кулинарни рецепти.

Черният чесън увеличава здравословните си ползи, променя вкуса и текстурата си и миризмата изчезва. Той става мек, сладникав може да се яде, както пресен, така и да се прави на паста, като допълнение в различни ястия и сосове. На някой места по света го използват като добавка на шоколада и даже правят торти с него. Може да го използвате дори и в разкрасителните си процедури под формата на различни маски.

Редактор: Марина Делева