Партньорството ИНТЕГРА отправя поглед напред

3
225
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

Партньорите по проект ИНТЕГРА проведоха третата си среща в София от 13 до 15 февруари 2019г. В срещата се включиха всички шест партньора и заинтересовани страни от пет държави – България, Чехия, Италия, Словакия и Хърватия. Темата на срещата беше Застъпническа и информационна кампания за по-добра интеграция на граждани на трети страни. Партньорите споделиха резултатите от градските си интеграционни одити и дневния си ред за интеграция, целите на местните усилия и постиженията им досега. Бяха споделени интересни свидетелства:

„Един украински студент изрази учудването си, че някой го пита как да подобри услугите за чужденци и взема отговора му сериозно – това не му се е случвало у дома.“ „От този проект научихме много – анализирахме ситуацията, изучавахме какво правят другите партньори и градове и решихме, че и в нашия град може да се направи повече.“ „Липсата на конфликт не означава непременно интеграция – може да е сигнал за липса на комуникация.“

Заинтересованите страни, които участваха в срещата – от кметове и общински съветници до НПО експерти, от представители на международни организации до сдружения на мигранти и държавни институции – също споделиха своя опит, какво правят сега и към какво се стремят. Като част от срещата партньорите посетиха Интеграционния център Св. Ана, управляван от Каритас-София.

Кметът на Рубано г-жа Сабрина Дони се срещна със заместник-кмета на София г-н Тодор Чобанов в рамките на проектната среща. Двамата градски лидери обмениха опит и идеи за по-ефективна интеграция на чужди граждани и потвърдиха ролята на сътрудничеството между градовете, за да го постигнат.

Най-важното е мигрантите да почувстват, че са част от общността, заяви г-жа Дoни пред репортер на 24novini.bg: https://24novini.bg/%D0%BD%D0%BF%D0%BE-%D1%85%D1%8A%D0%B1/item/15812-v-italiya-imat-nuzhda-ot-migranti-za-industriyata-i-fermite

Партньорите планираха последващите си дейности и застъпническата си кампания.

Проект ИНТЕГРА е финансиран от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейски съюз.

Повече за проекта можете да видите на www.integra-eu.net.