УСПЕХ: Хаябуса 2 кацна върху астероида Рюгу и събра проби от повърхността му!

1
193
Добави коментар
redbul80
redbul80

Една от последните снимки, заснети от „Хаябуса“ преди кацането днес, на 22-ри февруари – вижда се сянката, която автоматичната междупланетна станция хвърляше върху повърхността на Рюгу. Photo credit : JAXA

22 февруари 2019 г. 01:40 ч.

Светослав Александров. Днес е ден на голям триумф за японската космонавтика. Автоматичната междупланетна станция „Хаябуса 2“ извърши успешно кацане върху повърхността на астероида Рюгу. Нещо повече – благодарение на получената телеметрична информация екипът знае, че е задействан благополучно механизмът за събиране на проби. Командата за изстрелването на куршума към грунта, за да го раздроби, е изпълнена. Очакванията са, че в контейнерите е събрано достатъчно количество материал. 

Екипът няма как да разбере какво е количеството – това ще стане едва след завръщането на Земята през 2020 година. Американската космическа мисия „Озирис-Рекс“, която в края на миналата година благополучно пристигна в околностите на астероида Бену, ще може да направи подобна оценка още на място. „Хаябуса 2“ не разполага с тази способност. Но въпреки това надеждите за пълен успех са много големи – не просто кацането е минало по план, но цялата програма на автоматиката е изпълнена без абсолютно никакви премеждия. Същото не можеше да се каже за предходната мисия „Хаябуса“ през 2005 година. Нейните кацания бяха успешни, но тогава механизмът за събиране на прах и скали не сработи. Само по чиста случайност отделни прашинки попаднаха в контейнерите и това доведе до цялостно изпълняване на научната програма. 

Сега, докато пиша тази новина, „Хаябуса 2“ не е на повърхността на Рюгу – автоматичната станция е вече отлетяла и се отправя към изходната си позиция. Екипът непрекъснато комуникира с нея. 

Следващата стъпка пред „Хаябуса 2“ е още по-амбициозна – около месец април към астероида Рюгу ще бъде изстрелян снаряд с тегло 2.5 килограма. Мощната детонация ще трябва да доведе до образуването на кратер, дълбок до 2 метра. След като отломките се уталожат (което ще отнеме около две седмици), автоматичната станция ще кацне в изкуствения кратер, за да вземе още проби – това ще са първите проби, взети от вътрешността на астероид. 

Но дотогава има още време. Сега можем да честитим днешния успех на японците – те го заслужават! 

За повече информация: Hayabusa 2 Twitter

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/