УСПЕХ: Космическа ракета Фолкън 9 изведе в космоса индонезийски спътник и израелска мисия до Луната!

1
202
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : SpaceX

22 февруари 2019 г. 04:42 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 03:45 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида излетя ракетата „Фолкън 9“ на американската космическа компания СпейсЕкс. Основният полезен товар на ракетата бе комуникационен спътник за нуждите на Индонезия. 

Но не това привлича общественото внимание днес. Като вторичен полезен товар в космоса бе изведен и израелски лунен спускаем апарат – „Берешийт“. Както „Берешийт“, така и индонезийският спътник бяха въведени в целевите си орбити, а първата степен на „Фолкън 9“ постигна меко кацане върху плаваща платформа след полета си. 

Събитието е голямо – за пръв път след повече от 46 години, откакто мисия „Аполо 17“ приключи през декември 1972-ра, от територията на САЩ излетя спускаема лунна експедиция! 

„Берешийт“ на иврит означава „в началото“ – първата дума от библейската книга Битие (да, на борда на апарата също така пътува и Библия). Спускаемият апарат е създаден от организацията с идеална цел Спейс Ай Ел в рамките на състезанието на Гугъл „Лунър Екс Прайз“. Тъй като нито един от стартъпите не успя да създаде спускаем апарат до март 2018-та година, крайния срок, постановен от Гугъл, корпорацията обяви край на състезанието без да бъде присъден победител. Въпреки това Спейс Ай Ел продължи напред и днес се превърна в първия екип, постигнал изстрелване. 

Спускаемият апарат не лети на пряк път към Луната – той ще обикаля дълго около Земята и ще повдига орбита със собствените си двигатели. Ако всичко мине наред, кацането ще е на 11-ти април. Ако успее, Израел ще се превърне в четвъртата държава след СССР, САЩ и Китай, постигнала меко кацане на Луната.

Това, разбира се, не е гарантирано – в космонавтиката има съществен риск, особено при първите опити. Никога досега частна структура не е постигала кацане на Луната. Затова Спейс Ай Ел получава сериозна помощ. Помощта на американците не се състои само от ракета-носител и изстрелване. От една страна съдейства Израелската космическа агенция, а от друга – НАСА е сключила договор с нея през юли 2018-та. Американската агенция е дала на екипа снимки на мястото на кацане и ще предостави антените си за далечни комуникации. Също така е монтиран американски лазерен отражател – това не е нещо ново, такива отражатели са доставяни на повърхността на Луната по време на пилотираната лунна програма „Аполо“ в периода 1969-1972 г., а също така и на Марс през ноември 2018-та с мисията на НАСА „ИнСайт“.

Очаква се „Берешийт“ да работи на лунната повърхност три дни. Да пожелаем успех на екипа на Израел! 

За повече информация относно „Берешийт“: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/