Растение може да помогне за лечение на болестта на Алцхаймер

1
187
Добави коментар
stupid
stupid

 

Болестта на Алцхаймер е  най-разпространената форма на деменция, за която няма лечение. Възрастта е основен рисков фактор и учените търсят начини да се противопоставят на ефекта от стареенето върху мозъка. Учени са отрили химично вещество в местен калифорнийски храст Eриодиктион (Yerba Santa – Eriodictyon californicum ), което може да доведе до лечение на болестта на Алцхаймер. Изследването е публикувано в списанието Redox Biology.

 

Местните племена от Калифорния наричат билката „Yerba Santa“ на испански означава „Свещена трева“.  Те са използвали билката за лечение на дихателни заболявания, кашлица, астма, настинки, болки в гърлото, треска, главоболие, болки в мускулите и ревматизъм. 

 

Старши научния сътрудник Памела Махер казва, че за да идентифицират съединения, които могат да предотвратят неврологични симптоми на заболяването, са прегледали в библиотеката 400 растителни екстракта с известни фармакологични свойства.

 

Те отделят молекула, наречена стерибин, като най-активната съставка на Yerba santa. Учените са тествали стерибин и други растителни екстракти за тяхното влияние върху миши нервни клетки. Стерибин има силно противовъзпалително въздействие върху мозъчните клетки. Като цяло, съединението е ефективно срещу множество индуктори на клетъчна смърт в нервните клетки, според Махер. Това съединение е известно, но пренебрегнато, казва още Махер.

 

Учените смятат да тестват стерин в животински модел на Алцхаймер, след което да определят неговите лекарствени характеристики и нивата на токсичност при животни.