Ракетата Протон-М за космическата обсерватория Спектр-РГ се отправи към Байконур, самата обсерватория пристига там на 25-ти…

1
187
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическата обсерватория „Спектр-РГ“ по време на настоящите й изпитания в НПО „Лавочкин“. Снимка: Роскосмос

27 февруари 2019 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Днес Роскосмос оповести, че космическата обсерватория „Спектр-РГ“ ще пристигне на космодрума Байконур на 25-ти април, след което ще започне подготовката й за изстрелване. Понастоящем амбициозната научна мисия е подложена на комплексни изпитания в НПО „Лавочкин“.

Компонентите на ракетата „Протон-М“, която ще изведе „Спектр-РГ“ в космоса. Снимка: Роскосмос

Междувременно ГКНПЦ „Хруничев“ оповести, че на 26-ти февруари влакът с компонентите на ракетата-носител „Протон-М“, нейния главен обтекател и ускорителен блок „ДМ-03“, е напуснал предприятието и се е отправил към Байконур.

Космическата обсерватория „Спектр-Рентген-Гамма“ е руско-немски проект, който е предназначен за изучаването на Вселената в рентгеновия диапазон. „Спектр-РГ“ включва два телескопа: руски ART-XC, разработен от Института по космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките (РАН) и немски eRosita, създаден от института Макс Планк. След като обсерваторията бъде изстреляна, тя ще се отправи към точката на Лагранж Л2 на гравитационната система Земя-Слънце.

С други думи, „Спектр-РГ“ ще е първата мисия, ръководена от Русия, която ще полети в междупланетното пространство след краха на СССР. Иначе най-успешният междупланетен проект на модерната руска програма си остава „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“, мисия, която бе изстреляна през 2016 към Червената планета и понастоящем работеща там. Но програма „ЕкзоМарс“ е ръководена основно от Европейската космическа агенция (ЕКА). 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/