Успех: европеизирана руска ракета Союз-СТ изведе първите интернет спътници на британската компания УанУеб!

2
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от снощното излитане на ракета „Союз-СТ“ с шест спътника на УанУеб. Photo credit : Arianespace

28 февруари 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Снощи в 23:37 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя построена от Русия и собственост на европейската компания Арианаспейс ракета „Союз-СТ“. На борда на ракетата пътуваха шест спътника на великобританската фирма УанУеб. След полунощ спътниците благополучно се отделиха от ускорителния блок „Фрегат“ на ракетата-носител и започнаха самостоятелен полет. С изстрелването бе положено началото на създаването на мощна орбитална групировка, която ще трябва да осигури евтин интернет в отдалечените райони на цялата Земя. 

По информация от Арианаспейс минималният брой спътници, които трябва да бъдат изведени, е 650. С нарастването на покритието ще бъдат изстрелвани още спътници, докато достигнат 900. За успешното им извеждане от УанУеб са подписали договор с Арианаспейс още през 2015 година, който гарантира изстрелването общо на 21 ракети „Союз“ от три космодрума: Куру във Френска Гвиана, Байконур в Казахстан и новия Восточний в Русия.

Ако усилията на УанУеб са сполучливи и всички спътници бъдат изведени в орбита, ще бъде осигурена връзка с мобилни телефони, лаптопи, таблети и персонални компютри на хора, намиращи се труднодостъпни региони по цял свят. Разбира се, има всякакви основания за съмнение дали повсеместният интернет е възможен или е само утопия. Не само поради технически причини. Със сигурност има държави и режими в света, които не желаят гражданите им да имат достъп до нецензуриран и общодостъпен интернет.

Притеснение идва и от страна на Русия. Експертът Анатолий Зак е написал подробен материал (натиснете тук) за сложните отношения между руснаците и великобританския стартъп. Кремъл също се опасява какво ще се случи, ако нецензурираният интернет стане достояние в онези изолирани региони на Русия, които са твърде далече от контрола на централните власти. Изглежда, че руснаците се страхуват от УанУеб дори повече от военните мисии на САЩ, които в не чак толкова далечни години се извеждаха основно с американски ракети, оборудвани с построени от Русия двигатели. И ако руските служби за сигурност настояват УанУеб да няма покритие на територията на Русия, дори да не се превозват на борда на руски ракети, отношението не е еднозначно и други властимащи се изразяват в подкрепа на договора. Основен защитник на УанУеб е не друг, а самият шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин. Руската космонавтика е в тежка криза след множество аварии и след загубата на ключови позиции на спътниковия пазар поради появата на иновативни американски компании за изстрелване като СпейсЕкс. В този ред на мисли договорът с УанУеб е като златна кокошка, която ще налее милиони долари в руската космонавтика. Ако Москва се откаже от него, руснаците ще се прострелят в краката. Това може да е от малкото шансове за спасяване на руския ракетно-космически отрасъл – а успешното завършване на проекта ще върне донякъде доверието в Русия като надежден превозвач на спътници. Вероятно ще се стигне до някакъв компромис, при който Русия ще участва в извеждането на спътниците, а УанУеб ще отстъпи за някои регулаторни изисквания на интернет услугата, която ще предостави на територията на страната. 

Други космически експерти се опасяват от големия брой спътници на УанУеб и как това ще се отрази върху орбиталния трафик и натрупването на космически боклуци. Няма спор, че 900 спътника са много. УанУеб не са единствени – американските конкуренти СпейсЕкс и Боинг също планират да изградят свои мега-групировки. Спътниците на СпейсЕкс ще са над 4 000, а на Боинг – над 2 900. УанУеб обещават, че приемат проблема присърце и че спътниците ще имат период на експлоатация от 5 години, след което ще бъдат извеждани от орбита, за да не се превръщат в отпадък. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/