Причини за световъртеж и начини за преодоляването му

1
167
Добави коментар
borola
borola

28 февруари |
Публикации |
Екип Ентан

Причини за световъртеж и начини за преодоляването му

За да се справим с проблема успешно, първо трябва да посочим кои са реалните причини за поява на световъртеж. Независимо какво го предизвиква – със световъртежа можем да се справим!

Понятието „световъртеж“ произлиза от латинския глагол „vertere“, който означава „обръщам се“ или „въртя се“

За осъзнаване на положението ни в пространството е отговорен вестибуларният апарат. Това е и причината, дори със затворени очи да имаме реално усещане къде е долу и къде е горе. Вестибуларната система е уникален сетивен орган. Той е най-старият в развитието на човешкия вид. Неговата неправилна работа е една от основните причини за световъртеж.

Световъртежът е илюзия за движение на тялото или околните предмети. Това често е съпроводено от гадене, повръщане, повишено потоотделяне, чувство на страх и шум в ушите. Световъртежът може да се появи изведнъж, съпроводен с рязко нарушение на равновесието, изпотяване, бледнина или почервеняване на лицето, сърцебиене. Чувството се усилва при промяна на положението на главата, особено при повдигането ѝ на възглавница или при завъртането ѝ настрани. С напредване на възрастта световъртежните кризи зачестяват.

Съдовите заболявания може да са причина за световъртеж

Световъртежът може да бъде ранен симптом на мозъчно-съдовата болест. Тя е важен социален и медицински проблем, тъй като България е едно от водещите места в света по съдови заболявания.

Има няколко заболявания на вътрешното ухо, които са причина за 80% от случаите на световъртеж, като за щастие, повечето от тях са напълно лечими. На първо място това е така нареченият доброкачествен позиционен световъртеж, който се явява при смяна на позицията на главата. Получава се при лягане, поглеждане към тавана, обръщане в леглото, навеждане напред и др. Състоянието е изключително често срещано – годишно около 5 на сто от хората го получават.

Друго често заболяване на вестибуларния апарат е така наречената Мениерова болест. Тя протича със световъртеж, шум в ухото и намален слух. Ако има патология на вътрешното ухо, трябва най-бързо да се вземат мерки за избягване на сериозни проблеми със слуха, включително пълна глухота.

Причина за световъртеж може да е лошото кръвоснабдяване

Едни от най-честите причини за световъртеж или замаяност са патологичните изменения в областта на шийния сегмент на гръбначния стълб. Това са дегенеративни промени на прешлените и междупрешленните дискове като дискови хернии, шийна остеохондроза и др. Патологичните промени в шийния отдел на гръбнака водят до нарушения в кръвоснабдяването на вътрешното ухо и мозъчния ствол.

Пътуване с автомобил като една от честите причини за световъртеж

Световъртежът и замайването са често срещано явление по време на топлите месеци от годината. Сред главните причини за световъртеж по време на пътуване е изпращането от очите до мозъка на различна информация. Възможно е те да не регистрират движението на превозното средство в степента, в която ги регистрира вестибуларният апарат, разположен във вътрешното ухо. Функциите, които апаратът изпълнява, са да държи стабилен погледа по време на движение на главата. За тази цел предизвика движение на очите, което е противоположно на движенията на главата и участва в поддържането на равновесието.

Понякога при бързото движение на превозното средство, функциите на вестибуларния апарат могат да се нарушат. Това се превръща в една от най-честите причини за световъртеж.

При световъртеж използвайте най-добрия универсален съдов протектор

Приемът на природни продукти с антиоксидантен ефект, подобрява състоянието на съдовата стена и кръвоснабдяването. Специалистите у нас препоръчват Ентан/Entan®.

Ентан е естествен продукт, който съдържа уникална комбинация от проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони. Съставките на Ентан са с доказан ефект при хора със световъртеж. Проантоцианидин укрепва съдовата стена и намалява възпалението. Флавон гликозидите и терпин лактоните подобряват течливостта на кръвта, а комбинацията от всички тези съставки предпазва ендотела (вътрешния слой на кръвоносните, лимфните съдове и др).

Ентан подобрява кръвоснабдяването, укрепва и заздравява съдовата стена. Специалисти са доказали, че приложението на Ентан в продължение само на 1 месец, води до значително облекчаване на световъртежа и възстановява равновесието и стабилността в походката. Ентан се приема по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

Преглеждания:
2