Светило в диетологията: Не подценявайте свинската мас, можете да извлечете голяма полза от нея

1
234
Добави коментар
slavchev
slavchev

Един от най-добрите диетолози в България – д-р Митко Ригов, разкри какви са ползите от свинската мас, която в миналото често е присъствала на българската трапеза, но в наши дни е незаслужено подценявана.

Тя не бива в никакъв случай да се приема за забранен продукт, заяви д-р Ригов пред „24 часа“. Свинската мас даже трябва да бъде предпочитана пред масовите животински продукти, които влизат в употреба в кухнята – кравето масло, говеждата и овчата лой. Митко Ригов припомня, че свинската мас съдържа дълга серия полезни за човешкия организъм витамини, сред които А, В1, В2, В3, В6, В12, D и Е, както и калций, магнезий, цинк, желязо и фосфор. Свинската мас трябва да бъде наш избор и преди маргарина, съветва известният диетолог.

Най-добро приложение свинската мас има без термична обработка, разбра Ко4.

Можем да я приемаме намазана върху филия пълнозърнест хляб, както и в много приятна смес заедно с нарязани на дребно пресен лук и макданоз и с 2-3 счукани скилидки чесън.

В готвенето можем спокойно да я използваме при приготвянето на картофи на фурна, тутманици и баници, при пърженето на яйца и зеленчуци на тиган, съветва още д-р Митко Ригов.

Свинската мас спомага за намаляване на теглото. Съдържащите се в нея ненаситени мастни киселини, лецитин и мастноразтворимите витамини спомагат за пречистване на тялото от токсините и мазнините. В нея има още витамин А, D и Е, които спомагат за поддържане на баланса на полезните вещества в организма.

Учените са установили, че свинската мас нормализира работата на бъбреците. Полезна е още при заболявания на белодробната система и за профилактика на раковите заболявания, благодарение на свойството да чисти токсините. Освен това, активните вещества в свинската мас пречистват кръвоносните съдове от лошия холестерол.

Освен всичко казано дотук, е установено още, че свинската мас е полезна и за сърдечно-съдовата система.

Освен витамините А и Е, официално признати за витамините на младостта и красотата, съдържащата се в продукта арахидонова киселина отговаря за нормалното функциониране на сърдечния мускул.

Твоята оценка

Общо гласували

loading…