Анализ: Китайският режим променя отношението към Фалун Гонг

1
167
Добави коментар
Didohotep
Didohotep

Миналата година китайската комунистическа партия (ККП) обяви, че ще разпусне Управление 6-10, което изигра ключова роля в продължаващото преследване на традиционната духовна практика Фалун Гонг в Китай.

Управление 6-10 е неофициалното име на т.нар. „Централна водеща група за справяне с Фалун Гонг“. Тя е създадена на 10 юни 1999 г. малко преди започване на преследването на 20 юли същата година. По-късно към отговорностите на управлението е добавено преследване на други религиозни групи, и то е преименувано на „Централна водеща група за справяне с еретични религии“.

На 21 март 2018 г. ККП обяви редица структурни реформи в партийните и държавни органи. Тези реформи още повече съсредоточват властта в централните партийни власти, подчинени на лидера Си Дзинпин. Сред 60-те планирани промени са разпускане на Управление 6-10 и на две други организации, свързани с преследването на Фалун Гонг.

Сам по себе си, този ход може да се възприеме като технически. Комунистическата партия запазва твърдо отношение към Фалун Гонг, потвърдено от продължаващи арести, тормоз и тайни процеси срещу последователи. Под ръководството на Си, комунистическата партия всъщност засилва нарушенията на човешките права.

Но разглеждано в по-широкия контекст на китайската политика, разпускането на Управление 6-10 е отражение на задълбочени вътрешни борби в партията. Разпускането на управлението е и пореден знак, че макар партията да не може да си позволи да спре преследването на Фалун Гонг, преследването е неудобна отговорност за нея и нейните лидери.

Политика на преследването

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е традиционна китайска духовна практика с десетки милиони последователи по цял свят. В Китай, симпатизантите на древния метод за усъвършенстване на съзнанието и тялото са жестоко преследвани от комунистическите власти от юли 1999 г. насам. Има конкретни доказателства за смъртта на хиляди последователи на Фалун Гонг в резултат на малтретиране в арести и затвори. Достоверни разследвания сочат, че още по-голям брой последователи са убити с цел продажба на органите им.

Преследването на Фалун Гонг започва Дзян Дзъмин, лидер на Китай по това време. Дзян, отговорен за убийствата на студенти на площад „Тиенанмън“ през 1989 г., следва познатия в историята на комунистически Китай модел на изпълнени с насилие политически движения.

Всъщност, Фалун Гонг никога не е бил изрично забраняван от китайското законодателство: факт, често цитиран от адвокати-защитници на последователи на Фалун Гонг, и обикновено пренебрегван от съдиите, зорко следени от Комисията за политически и правни въпроси на ККП.

Подобно на предишни политически движения, държавните служители, съдействащи в кампанията срещу Фалун Гонг, получават щедри повишения и облаги.

Изличаването на Фалун Гонг се очаква да приключи бързо и с успех. Но последователите не само не се отказват от своите убеждения, а започват да разпространяват информация за преследването, което продължава дълго и все повече натежава като камък на шията на партията.

През годините, ККП разширява и усложнява своята полицейска държава. Към 2011 г., общите разходи за сигурност са толкова високи, че надвишават тези за армията.

Въпреки изразходвания финансов и политически ресурс, от изтекли вътрешни документи на Управление 6-10 от 2013 г. се вижда, че преследването на Фалун Гонг не само не постига целите си, а привлича допълнително международно внимание в резултат на усилията на привърженици на Фалун Гонг да изобличават репресиите.

През 2017 г., правозащитната организация Фрийдъм Хаус публикува данни, че в Китай все още има между 7 и 10 милиона последователи на Фалун Гонг. Според Minghui.org, медия на последователи на Фалун Гонг, привържениците на метода в Китай са между 20 до 40 милиона души.

Международният натиск в комбинация с нежелание на много обикновени китайци да се обръщат срещу свои невинни съседи и колеги, са честа пречка за прокарване политиката на репресии срещу Фалун Гонг.

Minghui публикува многобройни сведения как китайската полиция и други държавни служители затварят очи за дейностите на последователи на Фалун Гонг. Според неотдавнашен доклад на Bitter Winter, онлайн списание за религиозни права в Китай, служители на обществената сигурност в североизточния град Далиен плащат подкупи, за да бъдат освободени от задължението да арестуват последователи на Фалун Гонг.

Голям брой китайски топ партийци, включително Дзян Дзъмин, са осъдени в съдилища по цял свят заради ролята си в преследването. Бо Силай, понастоящем излежаващ доживотна присъда, и предполагаемо свързан с бизнеса с отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг, е съден най-малко десет пъти в съдилища извън Китай.

Борба между фракциите

След като взе властта в края на 2012 г., Си Дзинпин се оказа в центъра на разгорещена борба за власт вътре в партията; вражда, която понякога засяга преследването на Фалун Гонг. Прокарването на тази репресивна кампания като въпрос на политически живот и смърт предостави на Дзян Дзъмин идеологическо оръжие, с което да помага на своите съюзници и да се бори с опонентите си. Междувременно, под негово ръководство процъфтяват корупцията и политическото разделение вътре в партията.

Дзян се оттегли официално от ръководните си постове между 2002 г. и 2004 г. Въпреки това, огромната мрежа от лоялни марионетки му запази политическата власт дълго време.

Анализатори на китайската политика коментират, че Ху Дзинтао, лидер на Китай от 2003 г. до 2012 г., на практика е служил на фракцията на Дзян. Сред приближените на Дзян са Бо Силай и Джоу Юнкан, шеф по сигурността на Китай. Бо и Джоу изграждат солидни кариери, като активно провеждат репресии срещу Фалун Гонг.

Има данни, че преди издигането на Си, Бо и Джоу са заговорничили да узурпират властта, но плановете им пропадат заради скандал през февруари 2012 г. Бо е арестуван и осъден следващата година; междувременно Си започва мащабна антикорупционна кампания, за да прочисти комунистическата партия от конкуренти. През 2013 г. срещу Джоу Юнкан започва разследване, а през юни 2015 г. той е арестуван и осъден. Влиянието му отпада, след като Си отслабва апарата за сигурност в полза на централната власт.

Вътрешни борби

Стремежът към изкореняване влиянието на Дзян косвено засяга и преследването на Фалун Гонг. Много от „прочистените“ са съучастници в репресиите, а техните политически съдби създават атмосфера на несигурност сред китайските служители по сигурността: тенденция, отбелязана в различни доклади на Minghui.

Самото преследване е подложено на вътрешна критика. През 2016 г. доклад на антикорупционната агенция на ККП критикува Управление 6-10 за неизпълнение на закона; по-рано ръководният пост на управлението е оставен празен: знак, че не е удобен на Си.

Наред с падението на Управление 6-10, изменение в китайския съдебен кодекс от средата на 2015 г. улесни завеждането на граждански жалби. Последваха над два милиона жалби срещу Дзян Дзъмин за преследването на Фалун Гонг. Сегашната ситуация е в рязък контраст с 2000 г., когато опити за подаване на подобни жалби завършваха с жестоки мъчения и смърт.

След идването на Си на власт има малък, но нарастващ брой съдебни решения в полза на последователи на Фалун Гонг: нещо немислимо през епохата на Дзян.

През 2016 г. вътрешен доклад на Комисията за политически и правни въпроси на ККП призна за случаи на „несправедливо отношение“ към Фалун Гонг и препоръча предприемане на стъпки за поправяне на проблема.

Но разпускането на Управление 6-10 и всички други признаци, че отношението към Фалун Гонг може да се промени, трябва да се разглеждат през призмата на засилената идеологическа и политическа роля на партията.

Minghui цитира анонимен китайски държавен служител, според когото преследването на Фалун Гонг е станало „трудно за поддържане“, но че партията „не иска да възстанови репутацията на Фалун Гонг, защото това би било шамар по собственото ѝ лице“.

Под ръководството на Си, ситуацията с човешките права следва мрачна тенденция: ККП засили преследването на уйгури, тибетци, християни и други малцинства. Комунистическата идеология все повече е застъпена в образованието и медиите.

Самото Управление 6-10 обаче изглежда е твърдо решено да се възползва от последните си дни.

Според документ, изтекъл от филиал в провинция Ляонин през октомври 2018 г. през Bitter Winter, Управление 6-10 започва нова кампания срещу последователи на Фалун Гонг и други групи. Според информацията, крайният срок на кампанията е март 2019 г., когато управлението ще бъде закрито.

Необходимостта на партията да запази авторитарното си управление изглежда изключва всякакво значимо подобрение на човешките права. Над режима в Китай обаче е надвиснала криза отвъд неговия контрол: икономически спад, китайско-американска търговска война и социални вълнения. Докато тези и други предизвикателства се засилват, Си Дзинпин и неговото обкръжение може да се окажат принудени да направят неочакван избор, за да запазят позициите си.

Източник: https://www.theepochtimes.com/in-2019-the-chinese-regime-is-restructuring-the-way-it-handles-falun-gong_2751036.html