Космическият експерт Лукашевич: корабът Крю Драгън е по-добър от Союз във всяко едно отношение, не можем да се съревноваваме…

1
199
Добави коментар
redbul80
redbul80

7 март 2019 г. 18:00 ч. Руският космически експерт Вадим Лукашевич даде в понеделник обширно интервю пред телевизионния канал „Москва 24“. Интервюто е достъпно за гледане в Youtube. 

„СпейсЕкс показаха на Роскосмос кой къде стои. Всички споменават репликата на Рогозин за батута и т.н., това не е просто ревност, това е постоянно главоболие. Първоначално Роскосмос изобщо не реагира, поздравлението закъсня. После, когато то се появи, имаше две поздравления. Едното на английски език, под една редакция, а другото на руски, под съвсем друга. Даже текстът е съвършено друг. Естествено, че това е признак за ревност, признак за изоставащ лидер. Не забравяйте, че Роскосмос до последно не даде разрешение за стиковка. Позоваха се на редица технологични рискове, но накрая видяхме, че стиковката беше блестяща“, съобщи Лукашевич. „Това е реакцията на изоставащия“.

„Вижте, значи, ако трябва да сравним технически корабите, нашият „Союз“ принципно не е в състояние да конкурира „Крю Драгън“. „Союз“ е създаден идеологически през 60-те години от Сергей Павлович Корольов. Преминал е през множество модификации, лети и досега. Но той е безнадеждно остарял кораб. Даже когато китайците създадоха своя космически кораб „Небесна ладия“, едно красиво название, на базата на нашия „Союз“, те подходиха кардинално. На първо време, той е по-голям. Обитаемият им модул е самостоятелен апарат, който може да се отдели и да лети около месец. Спускаемият апарат е по-голям, за разлика от нашия, който е безнадеждно тесен. Илон Мъск е създал кораб на бъдещето. Той е седемместен кораб. Той е кораб за многократна употреба. Той използва нови технологии. Той бие „Союз“ по всички параметри, по всички технически показатели. Просто трябва да докаже своята пригодност за пилотирани пускове и вече през юли ще има пилотиран запуск“, смята експертът.

На този кадър се вижда как Давид Сен-Жак и руският космонавт Олег Кононенко взимат проби от въздуха в кораба „Крю Драгън“. Photo credit : NASA TV