Експерти: В България ще има 5G мрежи през 2021 година :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
166
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

През 2021 година в България вече ще има стартирали 5G мрежи, прогнозират експерти. Брюксел обяви развитието на мобилните мрежи от пето поколение за един от приоритетите на единния цифров пазар и даде две години на страните – членки да се подготвят за тяхното изграждане.

Мобилните мрежи от пето поколение ще променят нашия свят. По-скоро, отколкото си мислим. С тях ще имаме все по-големи обеми от данни буквално за нула време. 5G ще работи с пет до десет пъти по-високи скорости в сравнение със сегашните мрежи.

„5G позволява да правим нещо в реално време с човек, който е много далече от нас. Примерно, представете си група от пет човека, която трябва да направи запис в студио. Единият музикант може да е от САЩ, другият може да е от Европа, другият от Китай. 5G позволява да се създаде виртуално студио, в което вие в реално време да свирите синхронно музика! Това е нещо уникално!“, коментира пред БНТ Владислав Димитров, ст. мениджър в Дирекция „Архитектура, планиране и изграждане на мрежата“ в телекомуникационна компания.

Друго предимство е възможността за 1000 пъти повече свързани устройства на квадратен километър. Това е важно за събития с многобройни участници или публика – като фестивали, конгреси, концерти, спортни прояви.

Освен това – ще има много по-малки закъснения в сравнение със сегашните. Всичко това ще доведе до бум в развитието например на самоуправляемите коли и умните градове. Но не само.

„Гейминг индустрията е един от основните потребители и там още тази година ще видим неща, които без 5G мрежи няма да са възможни. Примерно видях демонстрация, в която играч на американски футбол има шлем с визьор и през 5G мрежата вижда как подават топката, тича и я хваща. Това с досегашните мрежи и закъснението, което те имаха, не беше възможно“, коментира още Владислав Димитров.

Новите мрежи означават нови телефони – колкото по-нови и по-модерни – толкова по-добре. Водещи компании вече съблазниха потребителите с модели за 5G със сгъваеми дисплеи.

Но освен тях, изкушенията ще са много.

„Досега 90% от потребителите ползваха смартфони. В този смисъл смартфонът беше в центъра на събитията. Сега 5G отваря вратата за цяла плеада от различни устройства – сензори, различни умни устройства, които се носят, свързани автомобили, самообучаващи се роботи. Вече основният играч не е смартфонът“, казва Димитров.

Как ще се отрази всичко това на джоба на потребителите? Цените на гигабайт за лев или евро ще продължат да падат.

„Като цена лев на гигабайт ще е надолу, но понеже потребителите ще искат все повече и повече данни, като цена на пакета може с малки стъпки да има леки увеличения“, заявява Владислав Димитров.

Светът ще стане различен. 5G ще отключи ново измерение в технологиите.

 „Както смартфонът промени начинът, по който хората общуват със социалните мрежи, 4G с големите скорости на данните направи това общуване много лесно. 4G промени общуването между хората, 5G ще промени общуването между машините. В смисъл – машините ще започнат да си говорят една с друга“, разказва Димитров.

Брюксел залага много на развитието на 5G мрежите, за да навакса изоставането на Европа от Китай и Съединените щати.

На страните – членки беше даден срок до края на 2020 година да имат стартирала 5G мрежа, а до 2025 година тези мрежи да покриват основните пътища и големите градове.

„ Ние тук никога не сме изоставали от световните и европейските тенденции. Като скорост и като качество на мрежи сме в топ 10 на света. Няма да изостанем със сигурност, така че 2021 година очаквам стартирали мрежи. Конкуренцията на телеком пазара е изключително сериозна, така че никой от водещите играчи не би си позволил технологично изоставане“, коментира експертът.

Но за да се постигне това, от бранша очакват облекчаване на някои разпоредби.

 „Добавянето на нови честотни бандове на съществуващите базови станции в нашето законодателство е приравнено на нов строеж и чисто документалната фаза отнема средно около година. Изискванията за електромагнитно излъчване са доста по-строги от почти всички страни – членки – около 45 до 100 пъти по-строги в зависимост от честотния диапазон, което пак поставя една бариера пред бързото развитие“, казва Владислав Димитров.

Общо в ЕС инвестициите в радиомрежи от страна на операторите ще са 100 милиарда евро.