Започват Великденските пости

1
373
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Постите са време, в което да пречистим както тялото, така и духа си от всичко зло, за да можем да посрещнем Великден с чисти души

От понеделника след Сирни заговезни започват Великите пости до Великден, който тази година се пада на 16 април, като по случайност датата съвпада и с католическия и протестантския Великден.

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се смята, че лишавайки се от блажна храна и половите удоволствия, човек пречиства тялото и душата си. 

На постенето не трябва да се гледа катомеханично лишаване от определен вид храна и напитки, а като начин човек да се пречисти от злото в себе си. Освен всичко друго постите предполагат и отърсването от лоши мисли, злоба и гняв. Затова и на Сирни заговезни човек иска и дава прошка както на близки, така и на врагове.

Виж още: Постите могат да ни отърват от токсините

Великденските пости са най-строгите пости в годината и през тях са забранени църковените бракове. Затова и една от популярните дати за сватби в годината е последната събота преди постите, а сватбения сезон на практика започва с приключването им.

Строг пост (не се ядат храни, приготвени с мазнина, бял хляб, сладко и алкохол) се спазва най-вече през първата, третата и последната седмица на поста. През това време не се разрешава половото общуване между мъжа и жената. Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

Виж още: 6 храни, богати на протеини, които не са месо и яйца

Първият понеделник от постите се нарича Чист понеделник. Въпреки това според народните поверия именно първата седмица от постите се смята за време, в което злите сили бродят по земята. Вярванията казват, че който се разболее през тази седмица не може да се излекува, а нощем ходят таласъми, караконджули и други подобни създания на злото. Затова и на Сирни заговезни се палят огньове и танцуват кукери, които да изплашат злите сили. 

Виж още: Какво да ядем по време на постите

Позволени храни по време на Великденските пости

– Всякакви плодове

– Всички видове зеленчуци. Заради сезона най-вече се консумират зеле, картофи, боб и леща

– Соеви продукти – соево мляко, тофу, кайма, соеви парченца, шницели

– Всякакъв вид риба, но само в позволените за това дни

– Зехтин и олио също само в позволените дни

– Всички видове зърнени култури – пшеница, пшенични зародиши, овес, нахут

– Ядки

– Сладки неща, приготвени без животински продукти. Медът е позволен.

Виж още: Как да постим