Проектобюджетът на Тръмп за НАСА нанася сериозен удар върху държавно разработваната ракета SLS

1
165
Добави коментар
redbul80
redbul80

НАСА разработва ракета за милиарди долари, но дали някога ще полети? Image credit : NASA

11 март 2019 г. 19:10 ч.

Светослав Александров. Днес Белият дом публикува проектобюджета на САЩ за 2020 година, който включва и предлагания бюджет за американската космическа агенция НАСА. Подчертавам, че това е една от най-важните новини за годината, тъй като очертава важни насоки относно бъдещето на американската космическа програма.

Проектобюджетът осигурява $21 милиарда за НАСА. От тях $6.3 милиарда са за научни проекти, от които $2.6 милиарда отиват за междупланетни изследвания, $1.7 милиарда за изучаване на Земята, около $1.2 милиарда за астрофизика. Проектобюджетът напълно финансира закъсалия телескоп James Webb, който ще се превърне в основната научна обсерватория на НАСА през 20-те години, но тотално орязва телескопа след него WFIRST. Възможно е Конгресът да преразгледа и да отмени това решение, както вече се случи миналата година. Това е вторият опит на Тръмп да прекрати WFIRST.

За пилотирания космически кораб „Орион“ се заделят около $1.3 милиарда, за неговата ракета „SLS“ (Space Launch System) – около $1.8 милиарда.  За строежа на станция в орбита около Луната са осигурени $821 милиона – двойно повече в сравнение с даденото миналата година.

Голяма част от промените касаят правителствено-финансираната ракета „SLS“. Бюджетът „предлага реформи в програмата „SLS“, които да предотвратят значителните фискални предизвикателства и предизвикателства със спазването на сроковете, отнемащи ресурси от други изследователски дейности“. 

Ето в какво се състоят тези реформи: НАСА продължава да работи само върху настоящия вариант на „SLS“, който има товароподемност, сравним с този на ракетата на СпейсЕкс „Фолкън Хеви“ (70 тона до околоземна орбита на „SLS“ спрямо 64 на „Фолкън Хеви“ в невъзвръщаем вариант). В този единствен вариант НАСА ще трябва да осигури редовни полети на „SLS“ и „Орион“ всяка година, като дебютното изстрелване ще е „през 20-те години“. Това намеква за отлагане, тъй като според настоящите планове „SLS“ трябва да полети за пръв път точно през 2020 година.

Проектобюджетът засега спира работа по създаването на ъпгрейдната версия на ракетата „SLS“, наречена „Блок 1Б“, която щеше да вдигне товароподемността й до около 105 тона в околоземна орбита. Именно това е най-сериозният удар върху държавната ракета: тя щеше да има смисъл само ако товароподемността й беше над 100 тона до орбита, за да извежда хардуера за лунни и междупланетни мисии. 

Извеждането на компонентите на новата окололунна станция щеше да стане точно чрез „Блок 1Б“. Сега проектобюджетът предвижда модулите да се изстрелят с комерсиални ракети.

Но истинското унижение за „SLS“ според проектобюджета е премахването на единствената научна мисия от нейния план-график. Мисията до спътника Европа на Юпитер „Клипер“ ще бъде финансирана с $600 милиона, но тя ще лети през 2023 година на комерсиална ракета. Ето дословния цитат от документа на проектобюджета: „Чрез изстрелването на тази мисия с комерсиална ракета, НАСА ще спести над $700 милиона, което ще позволи финансирането на много нови дейности в рамките на агенцията“.

Дали това е началото на края на държавната ракета „SLS“? Изглежда, че това е точно така – документът на проектобюджета практически признава, че тя е скъпа, нерентабилна, излишна и логично прехвърля отговорността за усвояването на Луната върху частните фирми. Единственият смисъл от продължаването на работата по „SLS“ е просто да продължат да се пазят работните места на хората от програма „Космическа совалка“. Оттук насетне големите печеливши са ясни: Джеф Безос, който планира да разгърне цяла инфраструктура на Луната, и Илон Мъск, който желае да провежда туристически лунни полети и експедиции за нуждите на НАСА. Големият губещ винаги е бил проектът на „SLS“ – и това е ясно от самото му начало. 

За повече информация: уебсайта на Белия Дом

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/