За какво помага активния въглен

2
153
Добави коментар
stupid
stupid

Активният въглен може да се използва за премахване на токсините и химикалите в тялото ни. Учените за първи път разбират за силата на активния въглен като антидот за отравяне през 18-ти и 19-ти век.  

 

Активираният въглен може да се използва в случаи на отравяне и свръхдоза, отровни ухапвания от паяк, висок холестерол, подуване и газове, проблеми с жлъчния поток и дори при махмурлук. Той се свързва с токсините и ги извежда извън тялото. Прахът с активен въглен е много порест и веднъж активиран, порьозността се повишава, позволявайки му ефективно да абсорбира повече вещества. Той действа като гъба и “прилепя” към себе си различни елементи, като по този начин помага те да се изхвърлят от тялото без да се усвоят от него. 

 

Имайте предвид, че той може да предизвика дехидратация, ако не се приема достатъчно количество вода заедно с него. 

 

Други употреби на активен въглен:

 

Спешно отстраняване с токсини. Активен въглен се използва в случаи на предозиране с фармацевтични лекарства като: аспирин, опиум, кокаин, морфин и парацетамол. В такава ситуация се приема колкото можете по-скоро след поглъщането на лекарствата, а оптималната доза е 50-100 грама за възрастни и 10-25 грама за деца (стандартната доза може да бъде намерена в приложените инструкции към продукта).

 

Бели зъби. Активния въглен променя стойностите на рН в устната кухина. Той премахва лошия дъх и избелва зъбите. Активния въглен също успокоява възпаления на венците. Зъбите понякога се оцветяват от кафе, чай, вино и други храни.Той се свързва с плака и микроскопични парченца, които увреждат и оцветяват зъбите, давайки ви блестяща усмивка. Потопете мократа четка за зъби в активен въглен на прах и почистете зъбите си и изплакнете. Повтаря се два – три пъти седмично, ако зъбите ви станат чувствителни, спрете да го използвате.

 

При газове, подуване на корема и повишена киселинност. Активният въглен адсорбира газовете и киселини по своята повърхност и облекчава подуването и болката в корема. Газове и болки в стомаха се получават, когато бактериите се разлагат след консумация на някои храни. Вземат се 500 милиграма 1 час преди ядене с чаша вода. След това допълнително се пие още една чаша вода. Пие се няколко дни до желаното подобрение. Консултирайте се с лекар при хронични проблеми. Може да помогне и при диария и за пречистване на храносмилателния тракт.

 

Висок холестерол. Според много проучвания, активния въглен намалява лошия холестерол и повишава добрия холестерол.

 

Алкохолно отравяне и махмурлук. Активният въглен  премахва токсините от организма, които съпътстват алкохолно отравяне и предотвратява негативните симптоми на махмурлука.

 

Против стареене. Токсините карат организма да остарява по-бързо, а активния въглен може да спре това. С цел да предотвратим преждевременно стареене, ние трябва да премахнем тези токсини от организма си. Предпазва от клетъчно увреждане бъбреците, черния дроб и поддържа здрави надбъбречните жлези. Вземат са няколко капсули в дните, след консумация на нездравословни храни, тежки метали и други токсини.

 

Мухълът в домовете ни е изключително вреден за здравето ни. Той предизвиква главоболие, депресия, проблеми с имунитета, бъбречна недостатъчност, чернодробна недостатъчност, намалена мозъчна функция, сърдечни заболявания, дразнене на очите, повръщане и дихателни проблеми. Активираният въглен премахва спорите на плесен в тялото и ги извежда извън организма, като предотвратява по-нататъшно усложнение.

 

Филтър за вода. Активен въглен се използва като филтър за водата. Той улавя замърсяванията и пречиства водата от разтворители, пестициди, индустриални отпадъци и други химикали. Но, активния въглен не улавя вируси, бактерии и минералите от силно минерализираната вода.

 

Здрава кожа и тяло. Когато се прилага външно, активираният въглен премахва неприятната телесна миризма. Помага в борба с акнето и комедоните и възпрепятства тяхната повторна поява. Използва се при лечение на ухапвания от змии, насекоми, обриви от отровен бръшлян.

 

При акне се комбинират една капсула с активен въглен и няколко чаени лъжички гел Алое Вера. Получената смес се нанася върху лицето и се оставя да изсъхне, след което се изплаква добре.

 

За успокояване на ухапване от комар или ужилване от пчели се комбинират една капсула с активен въглен и половин супена лъжица кокосово масло. Съставките се разбъркват добре до получаване на хомогенна смес, след което се нанася върху ухапването на всеки половин час. Покрийте с превръзка. При ухапвания от змии и паяци се използва същата комбинация като се нанася върху по-голяма повърхност. Сместа се нанася и отгоре се покрива с превръзка. Повторя се на всеки 2-3 часа, като преди да се нанесе отново се отмива с топла вода.

 

Подагра. Активният въглен абсорбира пикочната киселина, което го прави подходящо средство при подагра. Смесват се 1/2 кафена чаша активен въглен на прах с малко вода, за да се образува гладка паста. Изсипва се сместа в леген с хладка вода. Потопят се засегнатите части за 30 минути. След което се измиват с топла вода и се подсушават с чиста кърпа. Процедурата си повтаря 2-3 пъти седмично до облекчаване на състоянието.

 

За компрес с активен въглен се взима половин кафена чашка активен въглен на прах и се смесва с 2 супени лъжици ленено брашно и топла вода до образуването на гладка кашица. С нея се намазва болната става, покрива с превръзка и компресът се оставя за през нощта.

 

Активираният въглен е безопасен, но въпреки това, винаги е добре да се консултирате с лекар. Задължително трябва да се консултирате с лекар, ако приемате други лекарства или имате съпътстващи заболявания: заболявания на червата, чревно кървене и запушвания, стомашни язви и язви на дванадесетопръстника, злокачествени и доброкачествени неоплазми, заболявания на сърдечно-съдовата система, хроничен запек, хронична дехидратация, лошо храносмилане или скорошна коремна операция. Да се внимава при хора с индивидуална чувствителност към активен въглен често се развиват алергични реакции. Понякога може да се получи запек и авитаминоза. 

 

В случай на продължителен прием на препарати с активиран въглерод, човек може да развие: загуба на апетит, придружена от гадене и повръщане; нарушено храносмилане с водна диария или запек в резултат на нарушения в усвояването на храната и водата; ниско кръвно налягане; намаляване на нивото на хемоглобина и еритроцитите в кръвта. Помнете, че активираният въглен адсорбира не само токсични вещества, но и витамини и минерали. За това го използвайте внимателно, като спазвате строго дозата и продължителността на лечението.

 

Тази статия се отнася за медицински активен въглен, който се продава на специализирани места и в аптеките. В никакъв случай да не се консумират дървени въглища, които често се използват за печене на храни и са токсични. Те нямат нищо общо с активния въглен.