Кои родители ще имат право на безплатна бавачка? :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
184
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Стотици родители у нас са изправени пред проблема да намерят човек, който да гледа детето им, за да могат те да работят. 1900 семейства са поискали от държавата да им осигури безплатна бавачка.

„Държавата наистина има ангажимент да подпомага семействата, особено когато става въпрос за работещи майки. Проблемът е сериозен, особено в големите градове, тъй като там има недостиг на детски ясли. Миналата година стартирахме програма, която подкрепя семействата, изпитващи затруднения да работят, защото няма кой да се грижи за децата им. В момента около 1800 семейства ползват услугата. Подават заявление в бюрата по труда и чакат одобрение”. Това каза в ефира на предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините“ заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

 Русинова, кадър Нова тв

По думите й, ако детето е навършило 5 години, не може да посещава детска градина и няма кой да го гледа, в рамките на 18 месеца се осигурява бавачка. Тя допълни, че се предвижда есента родителите отново да могат да кандидатстват по съответната програма.

 „За целта те трябва да докажат, че детето не ходи на детска градина или ясла. Вторият важен критерий е да са безработни“, каза още Русинова.

Тя припомни, че преди две години се прие закон, който гласи, че ако майката се върне на работа по-малко от година след раждането, тя получава 50% от майчинството си.